Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rechter moet beslissen over grote natuurverkoop

Natuurorganisatie Das&Boom heeft een rechtszaak aangespannen tegen Staatsbosbeheer en de Staat der Nederlanden om de grondverkoop voor de hoogste bieder rond het Overijsselse Daarle tegen te houden.

10 mei 2013

De rechter moet woensdag beslissen of Staatsbosbeheer 16 percelen natuurgrond in het Overijsselse Daarle mag verkopen aan de hoogste bieders. De onlineveiling van de 34 hectare natuurgrond staat voor donderdag op de rol.

Das&Boom daagt

Natuurorganisatie Das&Boom uit Beek-Ubbergen heeft verkoper Staatsbosbeheer en de Staat der Nederlanden voor de kortgedingrechter in Den Haag gedaagd, zo blijkt uit de dagvaarding die de organisatie vrijdag openbaar heeft gemaakt. Das&Boom wil dat de rechter de grondverkoop als onrechtmatig bestempelt. Ook moet de rechter het ministerie van Economische Zaken opdragen de voorgenomen verkoop te verbieden.


100 miljoen bezuinigen

Staatsbosbeheer kreeg van het vorige kabinet de opdracht om 100 miljoen euro bij te dragen aan de staatskas. De organisatie wil dat geld onder meer vrijmaken door natuurpercelen zoals wegbermen, weilandjes, vennetjes en bosschages te verkopen aan particulieren. De eerste veiling zou ongeveer 150 hectare natuurgrond rond Daarle omvatten, maar na een storm van protest is al besloten die verkoop in te krimpen tot 16 percelen. Daarna volgt een evaluatie van het proces en de opbrengst.

Europese regelgeving

Volgens Das&Boom is de verkoop van natuurgrond in strijd met Europese regelgeving. Bovendien heeft Staatsbosbeheer als taak natuur te beschermen, te beheren en te behouden. Aangezien niet is geïnventariseerd welke dieren en planten op de te veilen percelen voorkomen en nieuwe grondeigenaren geen beheersverplichting krijgen opgelegd, maakt dat de verkoop eens te meer onrechtmatig,


Partij voor de Dieren koopt op

Als de internetveiling wel doorgaat, wil de Partij voor de Dieren stukken grond opkopen en die schenken aan de inwoners van Daarle. Buurtbewoners zamelen zelf ook geld in om percelen te kunnen kopen. Zij hebben staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) gevraagd in te gaan op een zogenoemd kwaliteitsbod. Dat houdt in dat de Daarlenaren alle percelen voor een zacht prijsje krijgen, waarna zij zelf voor beheer en onderhoud zullen zorgen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Kan de rechter Das en Boom niet onrechtmatig verklaren?
Advertentie