of 64231 LinkedIn

Rapporten RIVM over windturbines onderzocht door medici

Volgens WindWiki zijn er ‘een aantal zeer fundamentele kanttekeningen bij de RIVM-rapporten geplaatst. Experts pleiten op basis van ruim driehonderd wetenschappelijke onderzoeken, nu al voor een minimale afstand van tien keer de masthoogte. De politiek gaat hierin nu nog onvoldoende mee’.
1 reactie

Een groep medici, verenigd in WindWiki, gaat onderzoek laten doen naar de rapporten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit 2019 en 2020 over de hinder door windturbines. Dat schrijven ze op de website WindWiki.

Dicht bij bewoning
‘In 2019 en 2020 zijn er geruststellende RIVM rapporten verschenen over de hinder voor omwonenden van windturbines. Op basis van deze adviezen (minimaal 300 meter) besluiten gemeenten en GGD’s tot de plaatsing van turbines zeer dicht bij bewoning. Echter, recent is een brandbrief, afkomstig van een honderdtal artsen en paramedici verstuurd aan de gemeente Amsterdam en zijn er in Amsterdam expertmeetings geweest, waarin de conclusies niet zo geruststellend waren’, aldus de medici op de website. Onder anderen artsen, kinderartsen en psychiaters hebben zich aangesloten bij WindWiki.

Gezondheidseffecten
Via de site is geld opgehaald om het onderzoek te bekostigen. ‘Wij hebben een epidemioloog alvast de opdracht gegeven om te starten met zijn beoordeling van de wetenschappelijke kwaliteit. De epidemioloog is een onafhankelijke wetenschapper, de uitkomst van zijn evaluatie staat open. Mochten wij wat extra geld gedoneerd hebben gekregen, dan zullen wij dit besteden aan vervolgonderzoek. Bijvoorbeeld naar de gezondheidseffecten bij de nieuwe normen die na de uitspraak van de Raad van State zullen worden gesteld.’ Het rapport over het onderzoek wordt na de zomervakantie op de site gepubliceerd.

Kanttekeningen
Volgens WindWiki zijn er ‘een aantal zeer fundamentele kanttekeningen bij de RIVM-rapporten geplaatst. Experts pleiten op basis van ruim driehonderd wetenschappelijke onderzoeken, nu al voor een minimale afstand van tien keer de masthoogte. De politiek gaat hierin nu nog onvoldoende mee’. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Adriaan Zwaag op
Het RIVM is een rechtstreeks verlengstuk van de politiek. Het instituut schrijft de rapporten in opdracht van het ministerie (in dit geval van EZK). En de opdrachtgever zorgt er wel voor dat de inhoud precies overeenkomt met de opvattingen die in het kabinet leven. Dat gaat al decennia zo en zal niet veranderen.

Ofwel: prima actie van deze artsen. Laat een echt deskundige instantie er maar eens naar kijken!

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers