Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Raadsleden onvoldoende geïnformeerd over grondexploitatie

Raadsleden krijgen te weinig informatie over problemen met grondexploitatie in hun gemeente. Jaarrekeningen van gemeenten geven geen goed inzicht in de waarde van het grondbezit. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

14 december 2012

Raadsleden krijgen te weinig informatie over problemen met grondexploitatie in hun gemeente. Jaarrekeningen van gemeenten geven geen goed inzicht in de waarde van het grondbezit. Amsterdam spant hierin de kroon.

Slechtste gemeente
Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) naar de verslaggeving over grondexploitatie van de vijftig grootste gemeenten. Amsterdam komt als slechtste gemeente uit de bus. Uit het onderzoek blijkt dat de beperkte verantwoordingsplicht voor gemeenten redelijk goed wordt nageleefd. Voor zover er informatie wordt verstrekt, is deze verspreid in de jaarstukken en interne stukken opgenomen.

Eisen zijn minimaal
Het inzicht dat door gemeenten in de toelichting wordt gegeven over de onderbouwing van kosten en opbrengsten van grondexploitatie schiet volgens de onderzoekers tekort voor de gebruiker van de jaarrekening. Gemeenteraadsleden moeten de informatie bij elkaar schrapen uit interne stukken’, zegt Koos Vos van NBA tegen het FD. ‘Accountants toetsen de wet, maar de eisen die de wet stelt aan de waardering van grondexploitatie zijn minimaal.’ De NBA pleit daarom voor uitgebreidere regelgeving. ‘Juist omdat het zo'n belangrijke post is, is inzicht in grondexploitatie voor raadsleden van belang’, aldus Vos.

Alphen aan den Rijn meest open
In het onderzoek staat de Disclosure-index die de kwaliteit van de toelichting op de jaarrekening reflecteert. Hieruit blijkt dat een deel van de gemeenten vrijwillig meer informatie geeft dan strikt noodzakelijk is. Alphen aan den Rijn, Almelo en Spijkenisse komen als beste uit het onderzoek. Amsterdam sluit de rij na Maastricht en Zaanstad. Opvallend is verder dat daar waar de situatie het ernstigste is (anticipeer- en krimpgemeenten de index de hoogste gemiddelde score heeft. De G4 heeft de laagste gemiddelde score. De Randstad- en Niet-randstadgemeenten zitten daar tussenin. Het rapport was helaas niet voor publicatie beschikbaar.

Bij gemeenten niet alles openbaar beschikbaar
Een tegenvaller voor de onderzoekers is dat bij gemeenten de openbare beschikbaarheid van relevante financiële documenten via de websites niet volledig is. De jaarrekening van twee gemeenten en de controleverklaring van twaalf gemeenten kon niet worden gevonden op websites. Regelgeving hierover en (centrale) beschikbaarheid van deze informatie dient volgens de onderzoekers te worden verbeterd. Zij stellen dat de gemeenteraad via haar kaderstellende rol beter in haar eigen informatiebehoefte en die van andere gebruikers kan voorzien door een aantal zaken voor de jaarrekening op te pakken via de eigen Verordening 212. De regelgeving heeft volgens hen op een aantal relevante onderdelen een te vrijblijvend karakter. Deze zaken gaan  ten koste van de vergelijkbaarheid en de kwaliteit van de informatie in gemeentelijke jaarrekeningen.

Amsterdam moet weer verlies nemen
Terwijl Amsterdam onderaan de index staat, maakte wethouder Maarten van Poelgeest bekend dat de gemeente, net als Groningen, weer fors verlies moet nemen op haar grondexploitatie. Het grondbedrijf in de gemeente heeft last van de voortdurende crisis op de woningmarkt en de steeds beperktere investeringsruimte van corporaties. Van Poelgeest spreekt van een “majeur bedrag” en zegt dat harde ingrepen nodig zijn, aldus Het Parool. Hij verwacht dat over de hele linie plannen zullen worden geschrapt en projecten worden vertraagd. In 2010 moest de gemeente al een gat van 850 miljoen euro dichten. Het aantal te bouwen woningen werd teruggebracht van 66 duizend naar 36 duizend voor de komende tien jaar. Ook werd 1,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte geschrapt.

Commissie van experts
In zijn brief aan de raadscommissie staat dat het college vooruitlopend op de resultaten van het Eindejaars-Resultaat Actieve Grondexploitaties opdracht heeft gegeven tot het treffen van maatregelen. De gemeente wil hiermee de tekorten en het wegvallen van investeringscapaciteit zelf oplossen en tegelijkertijd met schaarse middelende ruimtelijke ontwikkeling in beweging houden. Het college heeft een team van gerenommeerde experts samengesteld om met frisse blik naar deze nog uit te werken maatregelen en voorstellen te kijken. In het voorjaar moet duidelijk zijn hoe groot het tekort is en komt het team met advies.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Bless. Ik verwacht dat er dan heel wat ambtenaren op zoek kunnen naar een nieuwe baan. Bij de functie grondbedrijf van de gemeenten ligt de laatste steen nog niet op tafel is mijn taxatie.
Criticus - NL
@Bless

Het is net andersom:

Ambtenaren die zich op dit terrein niet laten leiden door hetgeen het college wil weten en de raad mag weten, worden stelselmatig tegengewerkt door MT en college.



Gelukkig zijn er vasthoudende ambtenaren die zich meer integer opstellen dan menig notulerende en loyale ambtenaar.



Maar vergeet ook niet de ondermaatse kennis van raadsleden die een GREX niet begrijpen en de 'politieke keuzes' van collegeleden, die elders bedriegerij zou heten



Het is dat het vakgebied van de RO zo leuk is...
Criticus - NL
Het college wil het niet weten en de raad mag het niet weten. Zie daar het probleem voor menig ambtenaar die de waarheid graag in kaart brengt en helder wil adviseren.
Piet / directeur
ALMERE. Hier wordt thans de vlakke poldergrond opgehoogd met zand om duinen te maken voor woningbouw.



Al 2 mnd lang, van smorgens 7 tot sávonds 19 u varen schepen daar het zand aan.



Een megalomaan project, onder Weth Duivestein.

Over ca 1 jr is start woningbouw gepland. Ik ben als deskundige super benieuwd hoeveel woningen daar verkocht worden? Kortom het tekort is al geboren. De Weth wenst zijn cariere graag af te sliuten als 1e kamerlid.



Als het tekort blijkt over 4, 6 a 8 jr is de Weth ( nu ca 64 jr)een oude man en met pensioen. En hij loopt dan gewoon vrij rond, de Gemeenschap opzadelende met miljoenen te korten.



Het huidige Overgooi ca 300 ha,( verwervingskosten ca 60 milj € ) zou ook volgebouwd worden ( al in 2000) met vrijstaande woningen. Er is nu ca 1 ha bebouwd. De rest is nu ingericht met openbaar groen.



In het overzicht van het college werden de diverse gebieden genoemd, en vermeld dat het grondbedrijf in deze gebieden globaal rond komt. Maar het gebied Overgooi werd daarbij niet vermeld. Geen leugen dus, maar wel onvolledige info.
J. Derckx
en van welke pluimage is de burgemeester, juist ja.....
Bless / geen
Ambtenaren die zich op dit terrein laten leiden door hetgeen het college wil weten en de raad mag weten moeten op zoek naar een andere baan.
Advertentie