of 59179 LinkedIn

Raadsleden kritisch op proefballon Van der Laan

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan schept onduidelijkheid met zijn opmerking dat het niet gek zou zijn als sociale huurders ook zouden profiteren van Airbnb, vindt VVD-raadslid Daniel van der Ree. 'Een vreemd opmerking en schadelijk in dit dossier.'

Volgens de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zou het niet gek zijn sociale huurders ook te laten profiteren van Airbnb. ‘Heel gereguleerd, waardoor het handhaafbaar is.’ Een concreet plan heeft hij niet, maar hij zou graag zien dat het huidige verbod ter discussie komt te staan.

Wel lasten, niet lusten
Van der Laan deed zijn uitspraak dinsdag in het praatprogramma Heyu Urbans over grootstedelijke problemen. Sociale huurders zouden volgens hem alleen de lasten en niet de lusten hebben van het toenemende toerisme in de hoofdstad. Van der Laan reageerde op een Spaanse professor die over Barcelona zei dat geld uit toerisme vooral terechtkomt bij hotels, musea en toeristische attracties. ‘Ook in Amsterdam komen de opbrengsten vooral terecht in een bepaalde hoek’, aldus Van der Laan.


Boete en huisuitzetting
De burgemeester ziet het verbod op vakantieverhuur voor sociale huurder graag ter discussie komen. Nu mogen alleen kopers en huurders in de vrije sector hun woning onder strikte voorwaarden aanbieden voor vakantieverhuur. Als sociale huurders zoiets doen krijgen ze een boete en dreigt zelfs huisuitzetting. Ter aankleding: afgelopen januari waren er 475 procent meer overnachtingen via Airbnb dan in dezelfde periode vorig jaar, meldde het FD.

Schadelijk voor dossier
‘Een beetje vreemd’, noemt VVD-raadslid Daniel van der Ree de opmerking van Van der Laan. ‘In 2013 heeft het college vakantieverhuur door sociale huurders verboden en in 2014 is dat nog eens bevestigd. Woningcorporaties handhaven nu meteen. Van der Laan schept onduidelijkheid met zijn opmerking en dat is schadelijk in dit dossier.’

Sociale grondprijs
Inhoudelijk is Van der Ree het ook niet eens met Van der Laan. Volgens hem  vergeet Van der Laan dat sociale huur wordt gesubsidieerd. 'De gemeente hanteert een sociale grondprijs en daarbij stopt de woningcorporatie er geld in. Zonder dat geld is het onmogelijk om goedkope woningen te bouwen. Het is een beetje vreemd dat de sociale huurder dan zelf beter zou worden van vakantieverhuur. Je zou dan de marktgrondprijs moeten hanteren of de huurder laten terugbetalen, maar dan breek je het hele stelsel af. En zelfs met vakantieverhuur kom je nooit aan dat bedrag.’ 
 
Voorwaarden
Raadslid Erik Flentge van coalitiepartij SP is niet principieel tegen de proefballon van Van der Laan. Hij ziet dat kopers lekker legaal verhuren en sociale huurders alleen “rolkoffers” voorbij zien komen. ‘Dat roept frustratie en deze vraag op, zeker nu minister Blok het met zijn afbraakbeleid voor huurders onmogelijk maakt de huur te betalen.’ Toch vindt hij nu niet het juiste moment die discussie te openen of met die aanpak te beginnen. ‘Veel voorwaarden worden nu niet vervuld. Er mist nog veel op het dossier Airbnb, zoals aanpak van illegale hotels.’

Meldplicht
De SP-Kamerfractie probeert een meldplicht en openbaarmaking van gegevens van Airbnb voor elkaar te krijgen. ‘Zolang die voorwaarden ontbreken, kunnen we dit idee niet serieus oppakken. Je krijgt dan misbruik en overlast.’ Onlangs hield de raad een groot evaluatiedebat over vakantieverhuur. ‘Beter had Van der Laan daarvoor zijn opmerking gemaakt. We doen ook al veel, zoals stevige afspraken met Airbnb en een onderzoek naar verlaging van het aantal verhuurdagen naar maximaal dertig.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Inez (bewoner) op
Als ik dit allemaal zo lees, kun je beter je koopwoning verkopen en een woning via woningnet huren. Je bent zowiezo beter "beschermd" als huurder, mag schijnbaar Airbenb, met de zege van burgemeester(?). Lang leve de Rooie Brigade!
Heb't altijd al gezegd- t is gekkewerk om ook maar 1 cent in de stad te investeren of gemeentebeleid te vertrouwen (als eigenaar).
Nederland beloont alleen uitkeringstrekkers en asielzoekers. Werken en sparen wordt niet gewaardeerd.
Door Ikbenhierniet... (burger) op
Dat vind ik toch altijd zo treurig... een woningeigenaar die jaloers is op iemand in een sociale huurwoning. Net zo zielig als iemand met een goede baan die jaloers kijkt naar iemand in de bijstand.

Beste Henk, zou je willen ruilen?

Door Henk (eigenaar) op
Lekker dan.

Ik koop a 3,5 ton (want op de grondprijs krijg ik echt geen korting!!!!) en dan krijg ik maar max 30jaar hyp aftrek en ook nog krijg ik die aftrek alleen ALS ik dat jaar toevallig heb gewerkt en belasting heb betaald - terwijl de Linkse Hobby partijen een of andere ASOCIALE "sociale" woning huurder levenslang huurtoeslag mag (zonder uberhaupt te hebben moeten werken!)

Verder is mijn hypotheek voor een idioot markt conform interest tarief, terwijl die woning corporaties fijn met Staatsgegarandeerde leningen een 0% (dus gesubsidieerde) "hypotheek" mogen. Pardon? mag ik die dan ook aub??

Nu mogen zielige asielzoekers zeker ook binnenkort met een fake tussen status (zo'n niet permanente verblijfsverg) zeker ook met een 300eur huur, 3000 eur verdienen aan airbnb en geen cent IB betalen???
geen aftrek van hun Bijstandsuitkering ook zeker?

Kijk, daarom krijg je PVV aanhang. Dit soort linkse hobbies, om te walgen.
Door piet puk op
volgens mij wordt kopen ook gesubsidieerd dmv de hypotheekrenteaftrek.