of 64621 LinkedIn

Raad zet streep door wegafsluiting Posbank

De gemeenteraad van het Gelderse dorp Rheden heeft tegen het plan van de eigen wethouder gestemd om de weg door een van de drukste natuurgebieden van Nederland te sluiten. De discussie dreigt daarmee een herhaling te worden van een eerdere poging, bijna dertig jaar geleden, om de drukte van het autoverkeer te beteugelen.

De gemeenteraad van het Gelderse dorp Rheden heeft tegen het plan van de eigen wethouder gestemd om de weg door een van de drukste natuurgebieden van Nederland te sluiten. De discussie dreigt daarmee een herhaling te worden van een eerdere poging, bijna dertig jaar geleden, om de drukte van het autoverkeer te beteugelen.

Motie

In een raadsvergadering dinsdagavond namen een meerderheid van VVD, CDA, D66 en  lokale partij BPRB een motie aan die de vrijwel volledige afsluiting van de Beekhuizenseweg tussen Velp en De Steeg onmogelijk moet maken. Opmerkelijk is dat VVD-wethouder Ronald Haverkamp juist een voorstander is van het plan, dat in samenwerking met de gemeente Rozendaal en Natuurmonumenten is gemaakt.

 

Ritje

Als een van de weinige natuurgebieden is de Posbank, genoemd naar een halfronde bank die in 1921 werd gebouwd ter ere van de toenmalige voorzitter van de ANWB, goed met de auto bereikbaar. De Beekhuizenseweg slingert zich door bossen en langs heidevelden door het zuidelijkste deel van de Veluwe, dwars door het Nationaal Park Veluwezoom. Het is vanouds een zondags ritje van streekbewoners waarbij de auto op diverse plekken langs de route geparkeerd kan worden voor een wandeling.

 

Populair

Maar natuurbeschermers, overheden en ook diverse omwonenden maken zich al decennia zorgen over de drukte op de autoroute. De drukte levert soms gevaarlijke situaties op en het soms lukraak parkeren van auto’s langs de weg zorgt voor schade en overlast. De populariteit van de Posbank nam in 2020, tijdens de corona-lockdown, zulke grote vormen aan dat de lokale kranten spraken over een Posbank-polonaise.

 

Banden

Daarom willen de gemeenten het autoverkeer aan banden leggen: auto’s mogen in het plan alleen nog een klein deel van de weg gebruiken, zoals tot het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Rheden. De tocht omhoog naar de Posbank moet dan per bus, fiets, te voet of met een ander vervoermiddel.

 

Te ver

In de jaren negentig werd al een poging ondernomen om de weg af te sluiten. Maar een actiegroep van lokale ondernemers bleef procederen tegen de maatregel. Ze kregen in 1993 uiteindelijk gelijk bij de Raad van State. Ook nu is er tegenstand tegen de afsluiting. In de gemeenteraad van Rheden bleek dinsdag dat een meerderheid een algehele afsluiting te ver vindt gaan. Ze willen het in de weekenden in lente en zomer wel onmogelijk maken om ‘rondjes te rijden’ door het gebied. Maar alle parkeerterreinen, ook dieper in het natuurgebied, moeten bereikbaar blijven. De gemeenteraad van Rozendaal moet nog besluiten of ze het plan steunt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Het afsluiten van wegen zonder goede en verantwoorde alternatieven is natuurlijk not done.
Door Luther op
Het is het spanningsveld tussen natuur en de bevolkingsgroei. Iedereen wil de natuur in stand houden maar er komen per jaar 100.00 inwoners bij en die moeten ergens wonen, werken en recreëren. Of je doet iets aan de bevolkingsgroei of je accepteert dat Nederland de randstad van Europa is.
Door J.A. Wel op
De oplossing lijkt me simpel: Natuurmonumenten mag entreegeld heffen en het parkeren peperduur maken. Weg auto's. En met de fiets en/of stevige wandelschoenen blijft het gratis.
Door drs. E. Nabled op
Dit is puur cliëntelisme wat de gemeenteraad van Rheden doet: een paar ondernemers willen geen afsluiting, dus: hup, komt ie er ook niet. CdK Berends moet daar eens de bestuurskracht meten. Van Rozendaal is al bekend dat die 0 is. Reden voor een herindeling!
Door Rood Hesje (overheidsdienaar) op
@Erik: Welke gezonde lucht ademen mensen in die in polonaise door de Posbank rijden?
Ik denk dat die lucht ongezonder is dan die zij thuis inademen.
Door Erik op
Blijkbaar mogen mensen geen gezonde lucht inademen. Iedereen moet gewoon binnenblijven.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers