of 65101 LinkedIn

Raad Zeewolde stemt voor datacentrum

Digitale voorstelling van het datacenter op Trekkersveld 4. Bron: gemeente Zeewolde
Digitale voorstelling van het datacenter op Trekkersveld 4. Bron: gemeente Zeewolde
9 reacties

Een meerderheid van de gemeenteraad in Zeewolde is voor de komst van een nieuw zeer groot datacentrum, het grootste van Nederland. Dat park voor Facebook-moederbedrijf Meta is omstreden vanwege onder meer twijfels over de duurzaamheid en maatschappelijke opbrengst ervan. Elf van de negentien raadsleden stemden voor de wijziging van het bestemmingsplan voor de beoogde locatie, wat een volgende stap is naar de bouw van het datacenter.

Kansen

De lokale partijen CDA, VVD en Zeewolde Liberaal wezen als voorstanders allemaal op de kansen die het grote datacenter Zeewolde en de regio kan bieden. Dat zijn volgens hen extra banen, meer opbrengsten uit belasting en het gebruik van restwarmte. Ook PvdA/GroenLinks zei na veel vragen vanuit partijleden en een 'ontzettend lastig besluit' voor de komst van het datacentrum te zijn. Dat geldt ook voor D66, dat zei dat 'een nieuwe industrie om lef vraagt'.

Onverantwoordelijk

Felle tegenstanders van het plan bleken ChristenUnie en Leefbaar Zeewolde, met samen acht zetels net niet genoeg voor een meerderheid. Zij vinden de onzekerheid over het juiste gebruik van restwarmte en de grote hoeveelheid stroom die het datapark vraagt te groot. 'Wij vinden het onverantwoordelijk een komende generatie met dit energievraagstuk op te zadelen', zei Leefbaar Zeewolde. Toen duidelijk werd dat de wijziging van het bestemmingsplan gesteund zou gaan worden, noemde de fractie dat 'treurig'. 'Want het overgrote deel van Zeewolde is tegen de komst.'

 

Rust

Burgemeester Gerrit Jan Gorter zei het belangrijk te vinden na deze stemming de rust te bewaren. 'Het mag duidelijk zijn dat dit een teleurstelling is voor vele tegenstanders. Maar ik vraag u met elkaar vooruit te kijken.' Volgens Gorter moeten later in het proces nog vergunningen worden verleend om het datacentrum echt mogelijk te maken en krijgen mensen ook dan nog de kans hun mening te geven.

Meta zegt blij te zijn met dit besluit, maar geeft in een schriftelijke reactie ook aan dat nog veel werk te doen is. 'De komende periode blijven we in gesprek met de gemeente, de provincie en andere belanghebbenden.' 


Duurzaamheidseisen

Meta zegt blij te zijn met dit besluit, maar geeft in een schriftelijke reactie ook aan dat nog veel werk te doen is. 'De komende periode blijven we in gesprek met de gemeente, de provincie en andere belanghebbenden.' Dat de gemeenteraad van Zeewolde voor wijziging van het bestemmingsplan is, betekent niet dat Meta kan gaan bouwen. Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van een deel van de benodigde grond en heeft duurzaamheidseisen gesteld aan het gebruik ervan na een eventuele verkoop. Over die eisen gaan gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf de komende weken in gesprek, liet die laatste partij eerder weten. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
@Nico.
NAM: 80% gasopbrengst gaat al jarenlang naar het Rijk (belasting).
Shell: alleen al 50% van benzineopbrengst gaat naar het Rijk (belasting).
Hoogovens: zou beter kunnen worden verplaatst en tegelijkertijd milieutechnisch worden geïnnoveerd. Vrijkomende locatie geschikt voor 60.000 woningen. Wijk aan Zee ontwikkelen als badplaats.
Schiphol: verplaatsen naar zee. Economisch van te groot belang voor ons land (ca. 110.000 arbeidsplaatsen inclusief toeleveranciers).
Een beetje nuancering is op zijn plaats.
Door Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) op
@Spijker, EZ zit niet op de handen maar deze club is mede verantwoordelijk voor zo´n beetje alles wat hier in Nederland niet door de beugel kan. Het wordt tijd dat dit hele departement eens flink op de schop gaat. De NAM, Hoogovens, Schiphol, Shell... allemaal "staatsbelangen" die beschermt en gesubsidieerd moeten worden met wetsaanpassingen, belastingvoordelen, etc. dankzij.......
Door Spijker (n.v.t.) op
Feitelijk een onontkoombaar besluit van de gemeenteraad van Zeewolde. Deze gemeente heeft immers al veel uren en veel geld in de voorbereiding gestoken. Het is een gevolg van het jarenlang op hun handen zitten van de provincies en het Rijk (EZ) voor de planning van dit soort gemeenten overstijgende projecten. Als zaken nu nog (moeten) worden teruggedraaid kan Zeewolde in ieder geval niet meer voor deze kosten opdraaien. Dan zijn in relatie met algemeen behoorlijk bestuur natuurlijk de provincie en/of het Rijk het haasje.
Door Is wel zo op
Megagrappig dat Groenlinks vóór een energieslurper stemt. Nu alleen nog de hele Veluwe omhakken om voldoende biomassa te genereren om Facebook te laten draaien. En de vrijgekomen ruimte bouwen we vol met huizen voor Welkom-in-mijn-land-daar-is-de-sociale-dienst-arabieren. Stemt allen Groenlinks!
Door Zipje op
Ik vind dit wel een lastige. Half Nederland zit op facebook. Maar het datacentrum mag niet hier worden gesitueerd.
Door Rex Toornvliet (Concerncontroller) op
Windmolens? Volgens mij zijn de locaties van de nieuwe kerncentrales al bekend: Borsele en Zeewolde.
Door Bart (Beleidsadviseur) op
Het energievraagstuk is opgelost! We bouwen twee kerncentrales en we zijn klaar. De oplossing voor alle overbevolkte landen met te weinig ruimte voor zonnepanelen en windparken. Een kerncentrale levert vermogen voor een miljoen huishoudens. Facebook Zeewolde kost stroom voor ca. 450.000 huishoudens. Dat betekent dus een halve kerncentrale extra dankzij de Raad van Zeewolde.
Door Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) op
Domme gemeenteraad... vast een geforceerd besluit door ambtelijke toezeggingen en schadeclaims van stakeholders. Maar gelukkig is er nog een rechter die kan beslissen dat dit de regionale energie strategie (RES) volledig ondermijnt. Ik denk dat de staat als belanghebbende een goed argument heeft om dit van tafel te vegen.
Door W. van den Bosch op
De eerstvolgende 115 windturbines komen in Zeewolde.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers