Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Raad van State tikt minister Cramer op de vingers

Minister Jacqueline Cramer (VROM) heeft zes weken de tijd om alsnog een besluit te nemen over een dwangmaatregel die haar ministerie de Limburgse gemeente Onderbanken heeft opgelegd. Dat heeft de Raad van State beslist in een beroep van Onderbanken en de Vereniging Stop Awacs tegen het uitblijven van een dergelijk besluit van het ministerie over het kappen van een bos bij Schinveld.

05 mei 2008

De uitspraak is een vervolg op de uitspraak van 18 juli 2007 van de Raad van State over het kappen van de Schinveldse bossen voor de NAVO-vliegbasis in Geilenkirchen. In die uitspraak oordeelde de Raad van State dat de minister van VROM voor een gebied van dertien van de in totaal twintig hectare bos geen Nimby-procedure (not in my backyard) mocht voeren, omdat 'niet aannemelijk is geworden dat de noodzaak bestond binnen dit deelgebied op korte termijn bomen te kappen'. Voor de overige zeven hectare was de Raad van State van oordeel dat het besluit van de minister van VROM onzorgvuldig was voorbereid en niet deugdelijk was gemotiveerd, maar dit deel van het bos was toen al gekapt.

 

De minister moest vanwege de uitspraak een nieuwe beslissing nemen over de bezwaren van de gemeente Onderbanken, de vereniging STOP Awacs en omwonenden, over het beheer van het resterende bos maar heeft dat niet gedaan. Volgens Onderbanken komt dat beheer neer op kap van het bos. Tegen het uitblijven van deze nieuwe beslissing begonnen de gemeente en omwonenden opnieuw een beroepsprocedure bij de Raad van State.

 

De Raad van State geeft in zijn uitspraak van 29 april jl. de minister opnieuw zes weken de tijd om tot een besluit te komen en heeft de Nimby-maatregel tot die tijd opgeschort. Het ministerie heeft laten weten allerlei onderzoeken te laten uitvoeren die nodig zijn om tot een gemotiveerde beslissing te nemen, maar wethouder Hans Ubachs van Onderbanken gelooft niet dat dat gaat lukken. ‘De minister is niet eens begonnen met de tijdrovende onderzoeken die nodig zijn.’ Hij vreest over zes weken een herhaling van zetten. Als de minister dan weer geen besluit heeft genomen, stapt Onderbanken opnieuw naar de rechter.

 

Zie ook:
Ontruiming bos Schinveld succesvol maar duur (17/03/2006)
'Nimby-besluit ten koste van lokale belangen' (27/01/2006)
Defensie en Onderbanken blijven ruziën over boskap (16/12/2005)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie