of 63372 LinkedIn

Raad Utrecht akkoord met windmolens in groene polders

De gemeenteraad van Utrecht heeft in de nacht van donderdag op vrijdag gestemd voor acht mega-windmolens en zonnevelden in de groene polders Rijnenburg en Reijerscop.
1 reactie

De gemeenteraad van Utrecht heeft in de nacht van donderdag op vrijdag gestemd voor acht mega-windmolens en zonnevelden in de groene polders Rijnenburg en Reijerscop. 

Omstreden

Na een kritisch debat was er een nipte meerderheid voor het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Het besluit is omstreden omdat lokale en landelijke fracties samen met onder meer woningcorporaties, projectontwikkelaars en hoogleraren een energielandschap hebben ontraden omdat er woningnood heerst in de stad. Zij vinden dat er nieuwbouw in de polders moet komen. Dat betekent volgens hen overigens niet dat zij tegen verduurzaming zijn.

 

Woningcrisis

De oppositie verwijt het college alleen oog te hebben voor de klimaatdoelen. 'Maar er is ook een woningcrisis', stelt bijvoorbeeld de PvdA. Het wonen in de stad wordt voor veel mensen onbetaalbaar. Alleen coalitiepartijen GroenLinks en de ChristenUnie en oppositiepartij Partij voor de Dieren zijn tegen woningen in deze polders. De rest vindt dat er nieuwbouw mag komen in het gebied dat ligt ingeklemd tussen de A12 en de A2. Het opwekken van duurzame energie en woningbouw kunnen volgens de partijen goed samengaan. Daarom heeft de raad het college de opdracht gegeven om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor grootschalige woningbouw in Rijnenburg.

 

Overlast

Het inwoneraantal van Utrecht groeit snel. Om iedereen een dak boven het hoofd te kunnen bieden, moeten er voor 2040 in de stad 60.000 woningen worden bijgebouwd. In de polder kunnen naar schatting van de grondeigenaren 25.000 woningen komen.'Wij willen de energieopgave die er ligt en woningbouw combineren. Wij willen betaalbare huur- en koopwoningen met bijvoorbeeld zonnepanelen op de daken toevoegen aan de stad. In Rijnenburg zou dat relatief snel kunnen en bovendien op een substantiële schaal', liet regiodirecteur Harm Janssen van ontwikkelaar BPD eerder al eens weten namens diverse andere mede grondeigenaren. Die gaan niet zomaar akkoord met mega turbines op hun kavels. Ook omwonenden maken zich grote zorgen. Zij vrezen overlast. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op

Zoals Thomas Homer-Dixon reeds aantoonde in het boek ‘Carbon Shift’ is -net als zonnepanelen- ook windenergie geen wondermiddel tegen een stijging in CO2.
Volgens deze wetenschapper heeft een 2 megawatt genererende windmolen een negatieve EROI (Energy Return On Investment).
Het bouwen van de molen zal dus meer energie kosten dan de windmolen ooit zal opleveren!
Maar liefst 300 ton ijzer, 170 ton cokeskolen en 260 ton staal is nodig om een windmolen te vervaardigen en operationeel te krijgen.
Uiteraard moeten bovenstaande grondstoffen ook gemijnd worden, iets dat in dit geval een grote CO2 uitstoot met zich meebrengt.
En voordat de windmolen up and running is moeten de wieken om de 20 jaar weer worden vervangen.
Dit geldt natuurlijk enkel voor de wieken die de ‘volle 20 jaar’ aan levensduur weten te behalen en in de tussentijd niet in vlammen opgaan.
Windmolens hebben niet alleen moeite met oververhitting, ook te koude temperaturen zorgen voor problemen:
Het stopt hier echter nog niet, want windmolens bevatten extreem schadelijke broeikasgassen die fungeren als isolatiemateriaal.
Elke dag opnieuw lekt hierdoor een enorme hoeveelheid aan zwavel-hexafluoride de atmosfeer in.
Maar het artikel van de BBC brengt nog een schrijnend feit naar boven.
Niet alleen is dit gas erg schadelijk, het warmt de aarde maar liefst 23.500 keer sneller op dan CO2.
Als dit een deel van de oplossing moet zijn mag je niet verbaasd zijn dat de klimaatdoelstellingen niet worden gehaald.
Nog een geluk dat windmolens een plezier voor het oog zijn en de natuur echt “opwaarderen”.
Nee, even serieus: deze lelijke gedrochten vernielen het aanzicht van prachtige landschappen.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers