Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

PvdD wil onmiddellijk jachtverbod

Volgens de Partij voor de Dieren maken de dieren in de provincies geen enkele kans tegen jagers door de aanhoudend strenge vorst.

07 februari 2012

De fracties van de Partij voor de Dieren in Gelderland en Noord-Brabant willen dat er onmiddellijk een jachtverbod komt. Volgens de partij ,,maken de dieren geen enkele kans tegen jagers'' door de aanhoudend strenge vorst.

Vorstperiode

In voorgaande jaren waren er vaker jachtverboden in een vorstperiode. Wild kan moeilijk aan voedsel komen door de bevroren grond en heeft bovendien weinig schuilmogelijkheden door de sneeuw. Ook is er weinig water beschikbaar, omdat alle ondiepe poelen en vennen bevroren zijn. Daardoor verzwakken de dieren snel.

Utrecht
In Utrecht geldt vanaf dinsdagmiddag 12 uur een verbod op het afschieten van wild dat landbouwschade veroorzaakt. Daarvoor zijn ontheffingen afgegeven, maar die worden tijdelijk ingetrokken wegens de extreme kou, zei een woordvoerster. Het jachtseizoen was sinds 1 februari al gesloten, maar ontheffingen vallen daarbuiten. De provincie vindt het ,,niet echt diervriendelijk'' om dieren die het door de kou al heel moeilijk hebben, ook nog te bejagen. Het beheer van reeën en het doden van vossen valt niet onder het tijdelijke verbod, aldus de provincie.

Gelderland
De PvdD wil dat Gelderland als provincie met het grootste areaal aan jachtvelden dit voorbeeld met spoed volgt. Elke provincie hanteert eigen beleid voor het moment waarop wegens koude niet meer mag worden gejaagd.

Algeheel jachtverbod
De Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer pleit daarom voor een tijdelijk algeheel jachtverbod. Tweede Kamerlid Anja Hazekamp van die fractie heeft staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) maandag schriftelijk gevraagd de provincies op te roepen zo'n verbod in te stellen. Volgens Hazekamp is het ethisch onaanvaardbaar om dieren af te schieten als ze door winterse omstandigheden ,,onvoldoende voedsel hebben kunnen vinden, daardoor verzwakt en langzaam zijn en hun natuurlijke schuwheid hebben opgegeven om te kunnen overleven''.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos Smits / Wildbeheerder
Onzinnige reactie van de PvdD.

Jagen mag al lang niet meer met sneeuwval.

Jagen nabij voeder en drinkplekken ook niet.

Schadebestrijding moet zeker blijven. Het is van de zotte dat landbouwbedrijven tonnen schadevergoeding moeten uitgekeerd krijgen om dat de ganzen ed. het voedsel opvreten en de gronden verontreinigen. Gronden die bestemd is om gewassen te telen die voor mensenliijke consumtie bestemd zijn.

Ivo
Wat een hypocriete wijze van naar dieren kijken. Koeien, varkens en kippen hebben in hun hokken nog minder kans tegen de boeren die ze voor ons eten laten slachten. Als het duurzaam wildbeheer is, oftewel de populatie heeft voldoende mogelijkheden om op peil te blijven / komen, dan is een jachtverbod onzinnig.
dre / bestuur
men probeert de jacht te stoppen maar het stropen gaat gewoon door hoe kan je dit verkopen.
W.A.Hardijzer / inwoner
Wordt er al bij gevoederd in de natuur gebieden? Dat is een schande dat het niet gebeurd
Henk de Vos / Senior medewerker handhaving
Het is een teken aan de wand, dat de provinciën Utrecht, N- en Z-Holland een bestrijdings- c.q. beheersverbod hebben ingesteld (jagen mocht al niet meer sinds 1 februari jl). Volgens mij wonen daar ook de meesten, die denken dat melk en eieren uit de fabriek komen. Wakker worden mensen. Dieren lijden door onkunde (igen) niet door jagers of weersomstandigheden. Helaas hebben we in ons land te veel mensen van die eerste groep. Ik ga zo meteen mijn bestrijdingshond nog even uitlaten en daana in de mooie koude avond een deuntje spelen op mijn beheershoorn.

Wat een land!!
Advertentie