Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

PvdA en D66: nationale parken op de schop

Ons land kent momenteel 20 nationale parken. Ze vallen onder de provincies en die hebben te weinig geld voor het beheer, verklaart Stientje van Veldhoven (D66). De bijzondere natuur is volgens beide partijen nu te versnipperd en niet herkenbaar genoeg voor bezoekers.

28 oktober 2014

De nationale parken in ons land moeten op de schop. Ze moeten groter en aantrekkelijker worden. Daarvoor pleiten PvdA en D66 dinsdag in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting van Economische Zaken waar natuur onder valt.

Weinig geld
Ons land kent momenteel 20 nationale parken. Ze vallen onder de provincies en die hebben te weinig geld voor het beheer, verklaart Stientje van Veldhoven (D66). De bijzondere natuur is volgens beide partijen nu te versnipperd en niet herkenbaar genoeg voor bezoekers.

Parken worden groter
In het plan van Van Veldhoven en Lutz Jacobi van de PvdA worden de nieuwe nationale parken minimaal 5000 hectare groot. De huidige parken tellen minstens 1000 hectare. Oude parken kunnen opgaan in de nieuwe parken, maar dat hoeft niet. Het beheer blijft wel bij de provincies.

Herkenbaarder
De nieuwe parken moeten herkenbaarder worden. Hiervoor moeten ze nauw gaan samenwerken. De parken moeten internationale allure krijgen zoals natuurparken in Canada en Schotland. Hiermee laten we toeristen dan zien ,,dat er meer is dan Amsterdam'', aldus Jacobi.

Nationale parken 2.0
De nationale parken 2.0 - in de woorden van Van Veldhoven - moeten meer doen aan natuureducatie en voor het trekken van toeristen moet worden samengewerkt met ondernemers. De huidige 20 parken steunen het plan, aldus de D66'er.

Nieuwe Raad
Een Raad Nationale Parken moet beoordelen welk natuurgebied in aanmerking komt voor de nieuwe status. Voor het plan moet vanaf 2017 jaarlijks 2 miljoen euro worden vrijgemaakt. Dat zal uiteindelijk meer moeten worden, denken beide Kamerleden. De Raad moet ook gaan waken over de kwaliteit van de parken en de wijze waarop ze het extra geld besteden. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Piet Reintjes: Het doet inderdaad een beetje denken aan de muis en de olifant als de muis zegt: "wat stampen we lekker".
Hannes Haganum / kritisch lezer
En dan komt de vleesgeworden lobby van de wegenbouwers - mevrouw Melanie Schutlz-Van Hagen Geesteranus - in actie en zij plant dan weer een 12 baans snelweg door datzelfde natuurgebied. Kijk maar naar Amelisweerd of het landschapspark Midden-Delfland. Het is een kostbaar beleid van slechts losse flodders en politieke windvanen. Geld voor goed onderhoud van het wegennet en de bruggen is er nauwelijks meer, maar gebouwd zal worden, ten koste van de leefbaarheid.
Ed
De argumenten lijken uit de lucht gegrepen.

Ik mis hier een gefundeerde onderbouwing.
Piet Reintjes / Nieuwsredacteur
Ik lees: "Internationale allure krijgen zoals natuurparken in Canada en Schotland." Is Nederland dan zó groot? Ambities zijn leuk maar die moeten wel in verhouding tot de mogelijkheden staan.
Advertentie