of 59295 LinkedIn

PvdA Capelle verfoeit omheinde villa’s in buurgemeente

Ringvaartstaete, met videobewaking en een toegangshek, sluit zich af van de maatschappij, vindt fractievoorzitter Martin Ponte.

Het is de PvdA in Capelle aan den IJssel een doorn in het oog: de luxe villawijk die wordt gebouwd in Nieuwerkerk, net over de gemeentegrens. Ringvaartstaete wordt met videobewaking en een toegangshek een elitaire enclave, die zich afsluit van de maatschappij, vinden de sociaal-democraten in Capelle.

Afsluiten van de maatschappij

In een interview met VNG Magazine deze week zegt fractievoorzitter Martin Ponte van de PvdA in Capelle aan den IJssel dat het project moet worden stopgezet. Wat er mis is met de omheinde villawijk? ‘Dat een groepje mensen zich afsluit van de maatschappij. Dat past niet in de stadsvisie die we in Capelle aan den IJssel hebben ontwikkeld. We willen juist gemeenschapszin ontwikkelen en samenwerking stimuleren. Dit villacomplex staat daar haaks op. Bovendien eten de bewoners van twee walletjes. Ze trekken zich terug uit de maatschappij maar blijven wel gebruikmaken van de voorzieningen’, aldus Ponte in VNG Magazine.

 

Voorzieningen voor rekening bewoners

Een woordvoerder van gemeente Zuidplas, waar Nieuwerkerk aan den IJssel onder valt, laat weten dat de gemeente de veronderstelling niet deelt dat een enclave wordt gecreëerd. ‘De ’s-Gravenweg is van oudsher een gebied met een landelijke uitstraling waar over het algemeen wat meer karakteristieke woningen staan. De ligging van het betreffende perceel, omsloten door water biedt een goede mogelijkheid om een beperkt aantal woningen in duurdere prijsklasse te realiseren. De voorzieningen die nodig zijn komen voor rekening van de toekomstige bewoners.’

 

Terugtrekkende overheid

Het plan is niet meer terug te draaien, de meeste villa’s zijn al verkocht. Het gaat de PvdA er ook om de discussie over ‘gated communities’ landelijk te voeren, zegt Ponte in het interview. ‘Kijk naar gemeenschappen op het platteland, waar veel vergrijzing is en mensen met de terugtrekkende overheid dingen zelf moeten organiseren. Hulp aan zorgbehoevenden bijvoorbeeld. Voor de welgestelden is dat geen probleem, zij kopen hulp in. Maar de anderen? Stel dat er in zo’n dorp een Ringvaartstaete zou verrijzen. Dat zijn schrijnende situaties. Ook de landelijke politiek moet daar oog voor hebben.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door marjolein op
Rotterdam heeft ook een gated community met speciale rechten voor bewoners: Diergaarde Blijdorp.
Door Saskia op
Waarom zo'n drukte? Het fenomeen bestaat allang, kijk maar in Dronten, daar is zo'n zelfde villawijk gebouwd met een omheining en een slagboomtoegang. In Nieuwerkerk geven ze de bewoners luxe en water, in Dronten een golfbaan.
De scheiding rijk en arm wordt hiermee duidelijker en zichtbaarder gescheiden.
Door Marc Lansink (Fractievoorzitter CDA Zuidplas (Ook Nieuwerker dus)) op
De PVDA fractie in Capelle had gewoon even niet scherp dat ze buiten haar gemeente grenzen bezig was. “Beetje dom Alexander” maar ach we zijn allemaal mensen. Vergeven. Maar nu wordt de discussie groter gemaakt tot aan gated community’s… het moet niet gekker worden. Natuurlijk wil ook het CDA geen enclaves maar laten we het nuchter houden. Nog geen 500 meter van deze ontwikkel locatie zijn recent (in Capelle aan de IJssel) twee enorme flats voor de upper- class gerealiseerd. Eigen parkeerplaats etc. Wat maakt deze flats nu anders? Niets. Nou ja, dat ze door stapeling aanzienlijk meer invloed op de omgeving hebben. In mijn optiek negatieve invloed. Immers de historische waarde van een naast gelegen polderweg wordt geraakt alsmede het aansluitende landelijke gebied. Ergo de PVDA fractie in Capelle heeft aardig wat boter op haar hoofd. Dan doe ik toch liever zaken met de PVDA fractie in Zuidplas.
Door Eric Immink op
Het symptoom veroordelen, dat is wat de PvdA doet. Ik heb liever dat de politiek de oorzaak aanpakt. Burgers komen in verweer en dit is een gekozen oplossing.
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
De overheid trekt zich terug? Was dat maar waar,mensen
moeten zich beschermen tegen al het roverstuig dat de overheid hier binnenlaat.
Door segregatielover (gated community ) op
Ik kom alleen nog op voor mijn (rechtse) politieke geestverwanten, bevalt me uitstekend.
De rest kan barsten.
Door Henk Jansen op
De heer Ponte heeft volgens mij gereageerd op iets waar hij niks over te zeggen heeft. Hij is hier achteraf achter gekomen en probeert nu de discussie landelijk te maken.
Ik zie het verschil niet met een appartementengebouw waar je ook op een bel moet drukken om binnen te komen en waar men gezamenlijk voor de voorzieningen betaalt via een VVE.
Verder staat de PvdA zelf achter de terugtrekkende overheid.
Door jaap vV (adviseur oa openbare ruimte) op
Sinds wanneer trek je je terug uit de maatschappij als je met een stel mensen achter een groot hek gaat wonen? Dan kunnen we alle BN-ers ook wel gaan aanspreken op hun gedrag, plus heel Wassenaar.
Heeft de PvdA misschien geen andere speerpunten meer, zoals opkomen voor mensen die nog niet eens fatsoenlijk kunnen wonen? Jammer, jammer.
Door Paul van den Eijnden (Voorzitter VvE Rijckevorsel) op
Vreemd sat lokale politici zich ook al met de problematiek bij buurgemeenten gaan bemoeien. laat Ponte de problemen eerst in zijn eigen gemeente oplossen. Wij hebben rond ons complex geen hek geplaatst maar wel € 40.000 geïnvesteerd in camera's. Juist, om de rotzakken van onze maatschappij te weren. Na talloze inbraken en vernielingen waren wij het zat. Konden wij ook maar een hek plaatsen....
Door Linden op
De mensen in de villawijk blijven ook betalen, hoezo 2 walletjes? De overheid trekt zich overal terug, mensen kiezen dan zelf voor oplossingen. Dat is niet vreemd. Sterker nog: de overheid stimuleert dat. Stimuleren van saamhorigheid? Hoe? Door afbouw van voorzieningen en de rijken steeds rijker laten worden? Ik wou dat ik het geld had om aan een dergelijk project mee te doen. Helaas.