of 61043 LinkedIn

Provincies zijn trots op blije reizigers

De waardering van reizigers voor het regionale openbaar vervoer is dit jaar opnieuw gestegen. Dat blijkt uit de jaarlijkse OV-Klantenbarometer, uitgevoerd door CROW-KpVV onder 113.000 reizigers. Provinciale bestuurders zien de goede cijfers vooral al een bevestiging van hun eigen beleid.

De waardering van reizigers voor het regionale openbaar vervoer is dit jaar opnieuw gestegen. Dat blijkt uit de jaarlijkse OV-Klantenbarometer, uitgevoerd door CROW-KpVV onder 113.000 reizigers. Provinciale bestuurders zien de goede cijfers vooral als een bevestiging van hun eigen beleid.

Boot

Gemiddeld waardeert de reiziger het regionale vervoer met bus, tram, metro en regionale trein met een 7,7, een klein beetje beter dan vorig jaar. Maar de Nederlander lijkt vooral één favoriete vervoersvorm te hebben: de veerboot. De veerdiensten naar de Waddeneilanden scoren dik boven de 8, zelfs al werden een aantal veerdiensten afgelopen jaar fors vertraagd door lage waterstanden. De Waterbus, de veerdienst tussen Rotterdam en Dordrecht, staat bovenaan, met een 8,5. 

 

Streekvervoer

Voor het streekvervoer, het stadsvervoer en de regionale treindiensten was het beeld nagenoeg gelijk. Ze scoorden allemaal gemiddeld boven de 7,6, een fractie beter dan vorig jaar. De laagste score haalde het regionale railvervoer in het landsdeel Oost: een 7,3.

 

Bestuurders

Regionale bestuurders zien de cijfers vooral als positieve ondersteuning van hun eigen beleid. De Utrechtse gedeputeerde Dennis Straat is blij dat het ov goede cijfers krijgt, ondanks tegenslagen. 'Het wordt steeds drukker in het openbaar vervoer in Utrecht. Tegelijkertijd zetten bouwwerkzaamheden op allerlei plekken en files op de wegen dat openbaar vervoer onder druk. De komende jaren investeren we verder in onder andere in een hoogwaardig kwaliteitsnetwerk.' Gedeputeerde Bert Boerman uit Overijssel is zeer tevreden: 'hieruit blijkt dat de investeringen die wij als provincie doen om het gemak en comfort van de reizigers te vergroten effect hebben. Samen met onze regionale vervoerders blijven wij alert op mogelijke verbeteringen om nog beter aan te kunnen sluiten bij de vraag van de reizigers.' 'Voor mij is dit een bevestiging dat het busvervoer in Noord-Holland aansluit bij de behoefte van de reizigers," zegt gedeputeerde Elisabeth Post van Noord-Holland.

 

Alternatief

Rik Janssen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland ziet in de goede cijfers van de Waterbus een bevestiging van de noordzaak van veerdiensten. 'In een dichtbevolkte en waterrijke provincie als Zuid-Holland is het noodzakelijk dat vervoer over water een goed alternatief is voor vervoer over de weg. Door innovaties zorgen we er voor dat er een fijnmazig en duurzaam OV-netwerk komt waardoor Zuid-Holland ook over water de best bereikbare provincie van Nederland is.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners