of 61869 LinkedIn

Provincies krijgen geld voor aanpak gevaarlijke N-wegen

Het kabinet stelt 50 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van gevaarlijke N-wegen. De aanpak van deze niet-autosnelwegen is noodzakelijk “vanwege het aanhoudende hoge aandeel van (dodelijke) bermongevallen”, schrijft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD).

Het kabinet stelt 50 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van gevaarlijke N-wegen. De helft van het geld zal beschikbaar zijn voor provincies en de andere helft is voor de aanpak van N-wegen van het Rijk zelf.

Bermongevallen

De aanpak van deze niet-autosnelwegen is noodzakelijk “vanwege het aanhoudende hoge aandeel van (dodelijke) bermongevallen”, schrijft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD). De minister suggereert maatregelen als het plaatsen van vangrails of het weghalen van obstakels zoals bomen. Een op de drie dodelijke ongelukken op N-wegen, waar meestal een maximumsnelheid van 80 kilometer geldt, wordt veroorzaakt door een dergelijk obstakel.

 

Oproep

Mocht een provincie een weg willen opknappen, dan kan het een voorstel doen. Bij goedkeuring betaalt de provincie zelf 75 procent van de kosten en het Rijk 25 procent. De subsidies zullen worden verdeeld “op basis van de lengte van het N-wegennet per provincie”, schrijft de minister. Van Nieuwenhuizen roept provincies op hun plannen voor te bereiden. Het voornemen om samen met de provincies te investeren in met name de N-wegen werd aangekondigd in het regeerakkoord. Rijkswaterstaat werkt ook aan bermmaatregelen voor autosnelwegen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Arie op
50 miljoen ? Poehee, dat is net genoeg om alle lijntjes opnieuw te kalken.
Door Wottsjer (Watcher) op
Al tientallen jaren hetzelfde gegeven: onaangepast en onoplettend rijgedrag, vooral te snel. En weer dezelfde reactie: de infrastructuur nog dominanter en uniformer neerzetten, zodat dat gedrag niet meer fataal is. Omgeving en landschap naar de mallemoer, maar over gedrag hoeven we het dan tenminste niet te hebben. Een onthechte wereld met onthecht gedrag, onder de noemers van veiligheid en vooruitgang. Geloven we het echt?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners