of 64740 LinkedIn

Provincie wil drukte op Veluwe reguleren

De provincie Gelderland pakt samen met zo'n tweehonderd natuurbeheerders en bos- en landgoedeigenaren de toeristische drukte op de Veluwe aan. Er worden zones aangewezen waar recreatie en toerisme volop de ruimte krijgen. Maar in andere delen moet het veel stiller worden om de natuur de ruimte te geven. Met name op de Noord-Veluwe zijn veel inwoners en organisaties bang dat de natuur in hun omgeving 'op slot' gaat.

De provincie Gelderland pakt samen met zo'n tweehonderd natuurbeheerders en bos- en landgoedeigenaren de toeristische drukte op de Veluwe aan. Er worden zones aangewezen waar recreatie en toerisme volop de ruimte krijgen. Maar in andere delen moet het veel stiller worden om de natuur de ruimte te geven. Met name op de Noord-Veluwe zijn veel inwoners en organisaties bang dat de natuur in hun omgeving 'op slot' gaat.

Zoneringsplan

Er is jaren gewerkt aan het zogenoemde recreatiezoneringsplan voor de Veluwe. Dinsdagmiddag laten de plannenmakers zien hoe zij denken dat de recreatiestromen over de 88.000 hectare natuur van de Veluwe verdeeld kunnen worden. Duidelijk is al dat met name op en bij de zandverstuivingen zoals het Hulshorsterzand, het Kootwijkerzand en het Beekhuizerzand meer ruimte voor de natuur nodig is. Wandelpaden gaan daar in elk geval in het broedseizoen dicht. Ook worden er paden verlegd om bijzondere soorten als de adder en de tapuit de ruimte te geven.

 

Verplaatsen

De provincie hoopt dat de samenwerking zorgt voor een betere verdeling van de druk op de biodiversiteit op de Veluwe. Tot nu toe was het vaak zo dat de drukte zich verplaatste als er ergens een gebied gesloten werd. 'Regie is nodig met achtduizend grondeigenaren in twaalf gemeenten,' aldus het provinciebestuur. De provincie besluit begin volgend jaar definitief over de maatregelen op de Veluwe.

 

Zones

Natuurgebied de Veluwe wordt verdeeld in vier zones. Langs de randen is plaats voor recreatie, horeca en bezoekerscentra. Maar er worden ook delen afgesloten om zeer kwetsbare natuur de ruimte te geven. In een deel van dat gebied mag buiten het broedseizoen nog wel gewandeld, gefietst of paardgereden worden. Andere stukken gaan echt op slot. Een aantal landgoederen en defensieterreinen was al afgesloten.

 

Noodzaak

De ingrepen zijn volgens de provincie Gelderland, natuurbeheerders, gemeenten en terreineigenaren nodig om de natuur op de Veluwe te behouden voor de toekomst. Als er nu niets gebeurt, verdwijnen vogelsoorten, reptielen en sommige planten voorgoed. Het verdelen van de Veluwe is noodzaak, zodat bewoners en bezoekers er over 30 jaar ook nog van kunnen genieten, vindt provinciebestuurder Peter van 't Hoog. De Veluwe is de populairste binnenlandse vakantiebestemming.

 

Duinpieper

De Veluwe is ook het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland en valt onder Europese bescherming. Langjarig onderzoek heeft aangetoond dat onder andere de duinpieper, de boomleeuwerik, de nachtzwaluw, de zandhagedis en de adder het moeilijk hebben of al verdwenen zijn. Met name de zandverstuivingen aan de noordkant van het natuurgebied zijn erg kwetsbaar. Daar worden ook delen afgesloten. Elders worden paden en routes verlegd of opgeheven.

 

Ophef

De plannen voor herindeling van de Veluwe hebben al tot veel ophef geleid. 'Heftige discussies die geholpen hebben om een goede balans te vinden', zegt Van 't Hoog. De provincie benadrukt nu dat de Veluwe 'toegankelijk en beleefbaar' blijft, alleen niet meer overal. Begin volgend jaar valt een definitief besluit.

(ANP/redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Diana Eussen op
Blijkbaar is er erg veel behoefte aan groen en recreëren in een groene omgeving. Het afsluiten van een deel van de Veluwe zorgt voor extra druk op de stukken die wel open zijn.
Als er elders meer (en kwalitatief hoogwaardig) groen zou zijn, wordt de druk op de Veluwe minder.
Door Piet (Gepensioneerd) op
Precies zipje. Wat doen we onszelf op de lange termijn aan. Er staat vandaag een goed interview vandaag in het FD met de rijksbouwmeester Wouter Veldhuis over distributiecentra. Hij wil de uitgifte van grond voor distributiecentra bevriezen. Er moet NU worden ingegrepen. Het gaat om veel geld, van hoofdzakelijkbuitenlandse investeerders. Het zijn mega ruimteclaims en bovendien een enorm vliegwiel voor bevolkingsgroei. Van alle Oost Europese arbeidsmigranten blijft een derde permanent, daar komt de gezinshereniging en gezinsvorming nog eens bovenop.
Door Zipje op
Helemaal eens met Piet. De grote boosdoener is de bevolkingsgroei.
Door Zo is het het wel op
Je zou ook eens kunnen denken aan meer bos. Daarvan heeft Nederland het minste van Europa.

En aan minder import natuurlijk.
Door Piet (Gepensioneerd) op
Reguleren is het toverwoord, maar dat heeft nog geen politicus gebruikt ten aanzien van de bevolkingsgroei. Koningin Juliana wel in haar troonrede van 1979, toen kon het nog. Het reguleren van de drukte op de Veluwe is symptoombestrijding van de ziekte die overbevolking heet. In dit politiek bestel enige beweging krijgen, laat staan enig besef dat er iets moet, is niet te doen. De competenties van de heersende politieke elite bestaan alleen uit zich kunnen handhaven.
Door Bart (Beleidsadviseur) op
Een heel goed besluit. Nederland kende in twaalf jaar tijd een bevolkingsgroei van 1,3 miljoen mensen. Tot 2035 is nog eens zo'n zelfde groei geprognotiseerd. De toekomst is, als we de Veluwe willen behouden, om in de steden flink de lucht in te bouwen. Mooier zou zijn als politici als mevrouw Kaag niet vanuit ideologie de bevolkingsgroei zouden benaderen - maar vanuit ratio en vanuit de wens van de bevolking. Geen grondgebonden eengezinswoningen meer en alleen torenflats. De gemiddelde Nederlander heeft liever een gewone achtertuin om waarin tuinkabouters gezet kunnen worden. Een eigen achtertuin wordt met dit groeitempo voor de meeste Nederlanders onbereikbaar.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers