Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincie wil damherten dood, Amsterdam niet

De provincie Noord-Holland en Amsterdam staan lijnrecht tegenover elkaar in een conflict over damherten.  Terwijl Noord-Holland vindt dat de dieren afgeschoten moeten kunnen worden, weigert de gemeente Amsterdam de beesten te laten doden. De provincie wil nu zelfs naar de rechter om de gemeente te dwingen de herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen af te schieten. Dat schrijft het Parool vandaag.

06 januari 2010
Patstelling
Vrijdag ontmoeten gemeente en provincie elkaar voor overleg. Al twee jaar zitten de twee overheden gevangen in een patstelling. Amsterdam wil niet jagen op de herten en vindt dat beheer door middel van een hek genoeg is. Maar volgens de provincie veroorzaken de dieren te veel overlast en moet er worden beheerd door middel van afschot.

Piekert er niet over
Wethouder Maarten van Poelgeest, die verantwoordelijk is voor het gebied, piekert er niet over de herten af te laten schieten. In het Parool zegt hij: 'Het zijn schitterende dieren. Als terreinbeheerder vinden wij het niet nodig te jagen. Bovendien is er ook overlast van de damherten in gebieden waar wel wordt gejaagd.'

 

Hek
Het hek dat nu om het gebied wordt aangelegd, zou voldoende moeten zijn om de overlast voor bollenkwekers, verkeer en particulieren binnen de perken te houden. De provincie is het daar niet mee eens. In 2009 zijn dertien incidenten met aangereden dieren bij de politie gemeld, in 2008 ging het om vijf gevallen. Verder waren er tientallen meldingen van herten langs de weg, overlast van dieren in tuinen, sportvelden en bollenvelden. Te veel, zegt gedeputeerde Jaap Bont in de krant: 'Een hek is niet voldoende. Jagen op de herten doen we niet lichtvaardig, maar veiligheid staat voorop. Als de gemeente Amsterdam niet wil jagen, weten we na twee jaar eindelijk waar we aan toe zijn en kunnen we beginnen met een procedure.'

Dierenactivisten
Het afschieten van een damhert kan niet zomaar, het is een beschermd dier en kan alleen bejaagd worden als er geen andere opties zijn. Toch gaat de provincie over tot het maken van een beheerplan als Amsterdam weigert zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de jacht. Begin december werd Bont door minister Gerda Verburg gemaand tot actie, waarbij het ministerie de provincie wees op haar gebiedsoverschrijdende verantwoordelijkheid. Inmiddels roeren ook de dierenactivisten zich. De gedeputeerde ontving ruim vijfhonderd e-mails van mensen tegen de jacht op de herten. Van Poelgeest kreeg er 150, waarin hij werd opgeroepen zijn poot stijf te houden, aldus het Parool.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens
Bij de provincie zijn ze erg goed in het schieten van bokken!

Vraag het maar aan Borghouts die hierin ook een meesterschap heeft ontwikkeld.
Gezond verstand / manager
Natuurlijk moet je geen herten gaan afschieten.Het getuigd weer eens van een hebzuchtige en onaangepaste zeurmentaliteit van de tuiderij
Ook het schetsargument van de veiligheid wordt er weer eens met de haren bijgesleept. Bangmakerij voor niets .
Pas je snelheid een beetje aan en dan kunnen we allemaal prettig leven.

P.C. Groen / milieuinspecteur
Met het afhekken en plaatsen van wildroosters kom je volgens mij een heel eind. En kijk eens hoe het wiel eruit ziet bij de gemeenten op de Veluwe.
E.M. Slots / Juridisch beleidsmedewerker
Jammer van het plaatje met daarop 2 edelherten in plaats van 2 damherten!

Overigens ben ik het eens met de daadkracht van de provincie, hetgeen er uiteindelijk toe zal (kunnen) leiden, dat de provincie personen aanwijst om het afschot, ook tegen de wil van de grondgebruiker, toch laat verrichten. In ieder geval moet worden voorkomen dat dezelfde wantoestanden als in de Oostvaardersplassen, zich nu ook elders in Nederland gaan voordoen. Een hek erom en dan de dieren aan hun lot overlaten. Als een boer dat op zijn erf of in zijn eigen stal zou doen, zou hij achter de tralies worden gezet.
E.M. Slots / Juridisch beleidsmedewerker
Als ondersteuning voor mijn laatste bewering wil ik er zonder verder commentaar dit nieuwsbericht nog aan toevoegen, gepubliceerd 1 uur na mijn eerdere reactie:
Update: donderdag 7 jan 2010, 14:01

De inspectiedienst AID heeft tientallen dode runderen gevonden op een melkveehouderij in de Betuwe. Er stonden ook twintig ondervoede kalveren. De kalveren stonden bij de volwassen dieren en konden niet bij het voer.

Medewerkers van de inspectiedienst waren naar de veehouderij gegaan na een melding over kadavers. De veehouder heeft een proces-verbaal gekregen en heeft inmiddels de situatie in zijn stallen verbeterd.
Morsnova / commentator
Er zijn kennelijk niet alleen teveel damherten, maar ook (veel) provincieambtenaren. Wat moeten we met dat overschot doen? Wildroosters voor het provinciehuis zullen niet helpen....
Paul / projectleider
Tja, waarom lopen de beestjes de duinen uit? Omdat ze met teveel op een klein stukje zijn, oftewel honger.
Dus er zijn twee oplossingen, meer eten (voeren, gebied vergroten) of minder hertjes (afschietern, achter hek laten verhongeren, de leeuwen van Artis uitlaten in de duinen)
Advertentie