Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincie steekt 4 miljoen in Veluwse vakantieparken

De provincie Gelderland steekt 4 miljoen euro startkapitaal in een ontwikkelingsmaatschappij die verloederde vakantieparken op de Veluwe nieuw leven moet inblazen. Samen met elf Veluwse gemeenten wordt zij aandeelhouder van de maatschappij.

12 maart 2018
caravan-874593-960-720-660x220.jpg

De provincie Gelderland steekt 4 miljoen euro startkapitaal in een ontwikkelingsmaatschappij die verloederde vakantieparken op de Veluwe nieuw leven moet inblazen. Samen met  elf Veluwse gemeenten wordt zij aandeelhouder van de maatschappij. 

Vervolg van programma
De BV Ontwikkelingsmaatschappij Vitale Vakantieparken (OMVV) is een initiatief dat ontwikkeld is vanuit het al langer lopende programma Vitale Vakantieparken (VVP). Daarin probeert de provincie samen met gemeenten, ondernemers en andere partijen de kwaliteit van de parken te verbeteren. Er zijn al veel initiatieven vanuit VVP gestart, bijvoorbeeld de oprichting van een speciaal ‘kwaliteitsteam’ of  meer flexibele bestemmingsplannen. De ervaringen van de gemeenten leerden echter dat een nieuw initiatief noodzakelijk is.

Situatie nu muurvast
‘De situatie op de Veluwe zit op sommige plekken muurvast’, aldus de betrokken overheden in een schriftelijke reactie op vragen van Binnenlands Bestuur. ‘De afgelopen jaren is gebleken dat de markt helaas onvoldoende investeert in het opknappen van verouderde vakantieparken.’ Dat is volgens de overheden te wijten aan ingewikkelde eigendomsverhoudingen, de ligging in natuurgebied, een historisch gegroeide (te) kleinschalige structuur en gebrek aan samenwerking en aan financiers die geld in de parken willen steken.


Maatschappelijke bank
De OMVV kan vakantieparken, huisjes of rechten verwerven en die weer verkopen of in erfpacht uitgeven. Als tijdelijke eigenaar van een park kan de OMVV in het park investeren of er een (al dan niet tijdelijke) andere bestemming aan geven. Ook kan de maatschappij gaan fungeren als ‘maatschappelijke bank’ die initiatieven van derden mogelijk maakt.


Concrete eerste stap
De 4 miljoen euro startkapitaal waar de Gelderse Staten vorige week mee instemden, vormt een eerste begin, stelt programmamanager Rob van den Hazel. ‘Nóg langer doorpraten zonder in beweging te komen heeft geen zin. We moesten nu een concrete eerste stap zetten. Al zijn alle betrokken partijen zich ervan bewust dat die 4 miljoen bij lange na niet genoeg zal zijn om een oplossing te bieden voor alle problemen die er spelen.’


Ten minste verdubbeld
Voorwaarde voor de investeringen van de OMVV is dat gemeenten en private partijen die ten minste verdubbelen. Van den Hazel: ‘Eigenlijk is de verwachting is dat die 4 miljoen zal leiden tot aanvullende investeringen van gemeenten, ondernemers en eigenaren van wel 12 tot 15 miljoen euro.’  De OMVV kan als aandeelhouder ook garantstellingen verlenen, om zo het ‘uithoudingsvermogen’ van mogelijke investeerders te versterken.  


Evaluatie over twee jaar 
De besluitvorming over de gemeentelijke deelname aan de OMVV vindt dit voorjaar plaats in de gemeenteraden van Apeldoorn, Barneveld, Ede, Elburg, Ermelo, Epe, Harderwijk, Heerde, Nunspeet, Oldebroek en Putten zich over de OMVV. Over twee jaar wordt de Veluwse aanpak geëvalueerd. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie