of 60195 LinkedIn

Provincie Overijssel krimpt het snelst

De provincie Overijssel heeft te maken met een grotere bevolkingsdaling dan de rest van Nederland. De provincie kent nauwelijks immigratie.
2 reacties

De bevolkingsomvang van de provincie Overijssel zal 5 jaar eerder krimpen dan die in de rest van Nederland. Twente krijgt daar het eerst mee te maken en Noord-West-Overijssel het laatst. Dat het in Overijssel sneller gaat, komt vooral doordat er meer mensen uit de provincie vertrekken dan er terugkomen.

Slechte economische omstandigheden
Ook trekt Overijssel minder buitenlandse immigranten dan de rest van Nederland. De leegloop heeft alles te maken met de slechte economische omstandigheden in de grote steden, die vooral in Twente liggen. Omdat veel jonge mensen vertrekken, heeft Overijssel ook nu al te maken met een forse afname van het aantal geboortes, aldus de provincie.

Aanhoudende bevolkingskrimp
Overijssel krijgt rond 2035 te maken met aanhoudende bevolkingskrimp. Veel gemeenten in de provincie maken zich daar nu al zorgen over en dat is niet onterecht, blijkt uit berekeningen die de provincie liet maken. Zo is Deventer tegen alle verwachtingen in vorig jaar sterk gekrompen en het inwoneraantal in Twente stagneerde. Er kwamen vorig jaar ruim 70 procent minder inwoners 'van buitenaf' naar Overijssel, terwijl er veel meer mensen dan gedacht uit de provincie vertrokken.

Aantrekkelijker bouwen
De provincie denkt dat er ondanks de krimp voorlopig nog wel in alle gemeenten woningen gebouwd moeten worden. ,,Maar niet in hetzelfde tempo als voorheen en niet overal evenveel. Er moet vooral anders en aantrekkelijker worden gebouwd.''
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Harrie Winteraeken op
Heeft Twente dan ook de 'koppositie' snelst krimpende regio overgenomen van Parkstad Limburg?
Door Haatjuf op
Het gaat dus goed met Overijssel, een voorbeeld voor Nederland.