of 64204 LinkedIn

Provincie leert van mislukking Blauwestad

Statenleden in de provincie Groningen vinden dat zij meer daadkracht hadden moeten tonen bij het project Blauwestad en zelf ook tekortgeschoten zijn. Dat heeft woordvoerder Daan Bultje van de PvdA in Provinciale Staten van Groningen vrijdag gezegd in reactie op een zeer kritisch rapport van de Noordelijke Rekenkamer over Blauwestad.
1 reactie
Statenleden in de provincie Groningen vinden dat zij meer daadkracht hadden moeten tonen bij het project Blauwestad en zelf ook tekortgeschoten zijn. Dat heeft woordvoerder Daan Bultje van de PvdA in Provinciale Staten van Groningen vrijdag gezegd in reactie op een zeer kritisch rapport van de Noordelijke Rekenkamer over Blauwestad.

Boezem
Uit het rapport blijkt dat bij de ontwikkeling van het project telkens is uitgegaan van de gunstigste scenario's en dat waarschuwingen en kritiek niet op waarde zijn geschat. Volgens de PvdA was de kritiek van de rekenkamer op Gedeputeerde Staten terecht. De gedeputeerden hadden last van tunnelvisie, maar de Statenleden moeten ook de hand in eigen boezem steken, zo stelt Bultje.

Kavels

Het project ging in 2004 van start met de bedoeling bijna 1500 kavels te verkopen en die te laten bebouwen in een waterrijke en groene omgeving. Begin juni dit jaar waren pas 183 kavels verkocht.

Gevolgen

Naar verwachting heeft het rapport van de Noordelijke Rekenkamer geen grote politieke gevolgen voor het PvdA, CDA en CU-college van Gedeputeerde Staten. De fractievoorzitters van PvdA en CDA laten weten dat Provinciale Staten zelf ook scherper hadden moeten zijn. ,,Wij hebben ons vaak in besloten commissies vertrouwelijk laten informeren. Tijdens die vergaderingen waren we vaak wel kritisch. Toen hadden we besluitvorming moeten uitstellen maar dat hebben we niet gedaan'', aldus CDA-fractievoorzitter Patrick Brouns.

Niet mislukt

Overigens vindt Brouns dat niet kan worden gezegd dat het Blauwestadproject is mislukt. ,,Er zijn veel te weinig woningen gebouwd en daarom is het goed dat we nu een nieuwe visie ontwikkelen voor Blauwestad, met meer ruimte voor recreatie en toerisme. Verder is het wel zo dat Blauwestad steeds volledig binnen de begroting is gebleven. Dat kun je van andere grote projecten in Nederland lang niet altijd zeggen.''

Groot succes

Ondernemers rond Blauwestad, verenigd in 'Het Blauwe Lint', vinden Blauwestad tot nu toe een groot succes. ,,Het aantal bedrijven hier is in vijf jaar verdubbeld. Ook het aantal recreanten neemt sterk toe. Als de Blauwestad was bedoeld om de regio economische een impuls te geven, kunnen wij als ondernemers zeggen dat het op het gebied van recreatie en toerisme is geslaagd'', aldus voorzitter Diet Faber van Het Blauwe Lint.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jasper Smit op
"Toen hadden we besluitvorming moeten uitstellen maar dat hebben we niet gedaan'', aldus CDA-fractievoorzitter Patrick Brouns.

Een tekenend citaat! Want het zal niet de eerste keer zijn, dat volksvertegenwoordigers zich teveel identificeren met het kamp der bestuurders en ertoe neigen dat wat dat kamp te berde brengt het voordeel van de twijfel te gunnen - soms tegen elk gezond verstand in. Terwijl de niet-Kampers hun gelijk krijgen, achteraf, als het kwaad is geschied. Krokodillentranen!
Volgt Twente met dat vliegveld van Herman Finkers? En wat te denken van de fusies van de gemeente Nijefurd met Sneek (in Zuidwest Friesland) en Andijk met Medemblik (Westfriesland). De feiten en cijfers en - last, but not least - de bevolking schreeuwen het uit: DOE HET NIET.
Maar de Eerste Kamerleden zijn waarschijnlijk te beducht om de staatssecretaris, de provinciale en gemeentebestuurders te kapittelen op hun broddelwerk en tunnelvisie.

Kan het correctief referendum hier uitkomst geven of rest ons, burgers, niets anders, dan betrokken politici en bestuurders voor de rechter te slepen wegens meineed en wanprestatie?.