of 59345 LinkedIn

Provincie herhaalt: bijvoeren dieren verboden

Het voeren van de wilde dieren in de Oostvaardersplassen is en blijft verboden. Tegen mensen die dat verbod aan hun laars lappen en de dieren toch eten geven, wordt opgetreden, is de boodschap van de provincie Flevoland.
15 reacties

Het voeren van de wilde dieren in de Oostvaardersplassen is en blijft verboden. Tegen mensen die dat verbod aan hun laars lappen en de dieren toch eten geven, wordt opgetreden, is de boodschap van de provincie Flevoland.

Verhitte discussie

Rond het wel en niet bijvoeren van de grote grazers in het natuurgebied woedt een verhitte discussie. Een boswachter van Staatsbosbeheer werd bedreigd en deed aangifte bij de politie. Op sociale media uitten de laatste dagen veel mensen hun zorgen over ondervoede dieren in het natuurgebied tussen Almere en Lelystad. Op Facebook werd een bijvoer-actie tijdens de koude dagen aangekondigd.

 

Nieuwe aanpak

Staatsbosbeheer vindt bijvoeren een slecht plan. Voeren van de konikpaarden, edelherten en Heckrunderen is bovendien zinloos, bijvoorbeeld omdat de sterke dieren als eerste bij het eten zijn en de zwakkere exemplaren niets weten te bemachtigen, aldus de natuurorganisatie. Staatsbosbeheer begrijpt de zorgen, maar grijpt zo min mogelijk in in de Oostvaardersplassen. Als duidelijk is dat een dier de winter niet gaat overleven, schieten de boswachters het volgens een strikt protocol af.Gedeputeerde Staten van Flevoland komen waarschijnlijk nog voor de zomer met een voorstel voor een nieuwe aanpak voor het beheer in de Oostvaardersplassen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Oostvaardersplassen (-Staatsbosbeheer-) op
https://www.geenstijl.nl/5140977/breek-losers-oo …

Via Geenstijl: ""Sorry GS, maar Staatsbosbeheer heeft helemaal geen "prima verhaal" over die grote grazers in de Oostvaardersplassen. Die dieren zijn namelijk niet wild, maar uitgezet vee, Heckrunderen en Konikpaarden zijn gewoon vee, geen wilde dieren.
Die hebben ze daar neergezet, in een afgerasterd terrein en vervolgens zeggen ze: ziezo jongens, jullie zijn vanaf nu wilde beesten in een stuk 'nieuwe natuur' geworden, geniet er maar van!
Dat is natuurlijk liederlijke flauwekul. Voor vee heb je als mens de verantwoording, dat geldt ook voor de Oostvaardersplassen.
Stel dat een of andere landgoedeigenaar hetzelfde zou gaan doen, en dat vee zo liet kreperen, denk je dat die er dan mee weg kwam? Natuurlijk niet, maar Staatsbosbeheer staat inzake de Oostvaardersplassen gewoon boven de wet. Dat is een zeer kwalijke zaak en een schandaal.
En voor de goede orde: hier spreekt een gepensioneerd SBB-boswachter die het absoluut oneens is met wat er nu al jaren in de OVP gebeurt. Het is flauwekul, het is een wildernis-illusie, gekkigheid van een paar doorgedraaide ecologen. Het is bovendien slecht voor het terrein, waaruit intussen tal van broedvogels zijn verdwenen. Het is een uit de hand gelopen experiment, dat zo snel mogelijk beëindigd zou moeten worden.""
Door Ootje op
als al die mensen die zich zo druk maken over dieren zich nu eens gingen inzetten voor het welzijn van kinderen.... er worden jaarlijks 120.000 kinderen geestelijk en fysiek mishandeld; 30 tot 50 van hen vinden de dood. Uit medemenselijkheid vind ik dat nog steeds een stuk erger dan 1.000 dieren die in de oostvaardersplassen doodgaan.
Door Jacco (Ondernemer) op
De natuur leent zich niet voor onbezonnen experimenten op een schaal als deze terwijl er expertise genoeg is in Europa.
Het is duidelijk mislukt met jammerlijk gevolg voor de arme beesten.
En nu wordt er valse politiek door de PvdD bedreven op dit fiasco door zoveel mogelijk de bal bij de vermeende tegenstanders (lees andere partijen en vooral de jagers) te leggen.
Het is diep treurig.
Kijk naar Duitsland, goed ecologisch- en faunabeheer kost de inspanning van iedereen zonder elkaar in de haren te vliegen. En ja, daar hoort ook populatiebeheer bij door middel van weidelijke jacht.
Dat is wat anders dan de emotie van het publiek te misbruiken.
Bij natuur hoort onverbiddelijk het doden van dieren, maar er is wel verschil of dit doden snel en vakkundig geschiedt of dat er gecrepeerd wordt.
Of moet worden in dit treurige geval.
Door Opmerker (orig) op
@Henk: jouw reactie is logisch. Maar wat behelst kunstmatig uitzetten?
Door wim (inspecteur) op
Het kan toch niet zo zijn dat wij zoveel dieren houden op een te klein stuk grond dan uit laten hongeren en dan nog eens afschieten totale waanzin en gefinancierd door de belasting betaler en lidmaatschappen ,voorbeeld als een boer teveel dieren houd gerelateerd aan de oppervlakte grond dan wordt hij daar voor beboet ,Nee gewoon de dieren reguleren en het vlees benutten voor dat ze half dood op de grond liggen het is werkelijk ongehoord , onder het mom van zelf regulatie , complete onzin er is in Nederland geen natuur het wordt allemaal in elkaar geknutseld door een geld verslindend orgaan als staats bosbeheer
Door wet natuurbescherming (-curator-) op
-"Tegen mensen die dat verbod aan hun laars lappen en de dieren toch eten geven, wordt opgetreden, is de boodschap van de provincie Flevoland."-
Weet er iemand wat de maximumboete of straf is als je dieren bijvoert? Ben wel benieuwd.
Door henk op
Twee punten die hier altijd een rol spelen:
1. Nederland is te klein voor echte natuur en de kunstmatig uitgezette dieren lopen hier steeds tegen op: wilde zwijnen op de Veluwe, Bevers in Limburg en Brabant, damherten in de waterleidingduinen, de wolf in het algemeen en de dieren in de Oostvaardersplassen.
2. de moderne mens is vervreemd van de natuur. De natuur is eten of gegeten worden en dat kunnen wij niet aan en willen we niet zien.
Door Caroline op
@Heukers: De Partij voor de Dieren moet in aktie komen? Nou, vergeet dat maar. Thieme maakt zich overal druk over, goudvissen in een kom, zwerfkatten die zichzelf makkelijk kunnen redden, koeien in een stal, je kunt het zo gek niet bedenken of Marianne en haar mede strijders tegen dierenleed hijsen de kruisvlag. maar wel gek dat je deze partij nooit (ik herhaal: nooit) hoort over de mens- en dieronterende omstandigheden van de grazers in de Oostvaardersplassen. Konickpaarden, Heckrunderen en edelherten, die mogen van hen allemaal creperen in dit fake-natuurgebied.
Door Hans op
tjonge jonge Anne toch, doe mij maar een echte wolf (met honger als een wolf) voor het evenwicht enzo.