Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincie Groningen en gemeenten voeren druk op

De Groningse cdk René Paas heeft Tweede Kamerleden namens de regio een mail gestuurd met daarin een noodkreet, meldt RTV Noord. Daarmee willen de provincie en de aardbevingsgemeenten de druk opvoeren richting het gasdebat, dinsdag.

02 juni 2019

De Groningse cdk René Paas heeft Tweede Kamerleden namens de regio een mail gestuurd met daarin een noodkreet, meldt RTV Noord. Daarmee willen de provincie en de aardbevingsgemeenten de druk opvoeren richting het gasdebat, dinsdag.

Gemeenten laten aansturen

Paas schrijft in de brief dat de huidige versterkingsaanpak ontoereikend is. De processen van versterking en schadeafhandeling moet worden versneld. Daarnaast moet invloed van de NAM worden beperkt door de uitvoering door de gemeenten te laten aansturen, staat in de brief.

Nationaal Bouwakkoord

Ook wil Paas dat de mankracht voor het beoordelen van de veiligheid van gebouwen beter wordt ingezet. Daarnaast uit de cdk de wens dat er volgend jaar een Nationaal Bouwakkoord Groningen ligt. Om te voldoen aan de bouwopgave moet volgens Paas kunnen worden afgeweken van de reguliere aanbestedingsregels.

'Black box'

In de brief laat Paas zich ook kritisch uit over het gebrek aan transparantie rondom de versterking en schadeafhandeling. Die processen zouden door inwoners en gemeenten als een ‘black box’ worden ervaren. Paas wil dat de schade en de genomen maatregelen met een dashboard ‘per gemeente, per dorp en per straat’ inzichtelijk worden gemaakt.

Bestuurlijk overleg

‘Als de premier zegt dat wat in Groningen gebeurt een nachtmerrie is, dan moet de regering het gereedschap aanreiken waarmee we wakker kunnen worden’, aldus de cdk. ‘Groningen snakt daar naar.’ Het debat met de ministers Wiebes en Ollongren en premier Rutte is dinsdagavond. Woensdag volgt een bestuurlijk overleg tussen de provincie, de gemeenten en de twee ministeries.

Bronnen: NOS / ANP

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Het zou heel erg helpen als er van tevoren niet een maximumbedrag wordt genoemd dat nodig is voor vervanging, versterking en reparatie van woningen. Het kost wat het kost en daarbij hoeft niet op een miljoentje meer of minder gekeken te worden. Uiteindelijk heeft Nederland bijna 500 miljard verdiend aan het Groningse aardgas.



Wat ik nergens lees: ook bedrijfsgebouwen en landbouwgronden hebben te lijden onder de aardgaswinning. Ik hoop dat dat ook wordt opgelost.
Toine Goossens
Het zou nog veel meer helpen als de Groningse bestuurders eens hun eigen verantwoordelijkheid onder ogen zouden zien. Slappe bodem aan het oppervlak is een lokale verantwoordelijkheid.



Groningen heeft nagelaten om de bouweisen af te stemmen op die slappe bodem. Groningse gebouwen zijn niet star genoeg en zijn onvoldoende gefundeerd. Groningen de eigen bewoners in de kou gezet en laten staan door die lokale verantwoordelijkheid op de landelijke overheid af te schuiven.



Ook in de zoutwinningsgebieden verzakken woningen. Ook daar hebben de lokale overheden zich aan hun verantwoordelijkheid onttrokken. Zijn hebben voor die gebieden een rapport op laten stellen dat de zoutwinning wel de aanleiding, maar niet de oorzaak van de verzakkingen is.



Dat is ook bij de gaswinning het geval. De gaswinning is de aanleiding, maar niet de oorzaak van de verzakkingen. Ook daar is de oorzaak de slappe grond. Dat is en blijft een lokale verantwoordelijkheid. Provincie en gemeenten hebben nagelaten die verantwoordelijkheid te nemen.



In heel Nederland is de eigenaar van onroerend goed zelf aansprakelijk voor schade als gevolg van funderingsproblemen. Als die het gevolg zijn van slechte en nalatige bouweisen, dan dienen de lokale bestuurders en overheden te bloeden.



Uiteraard komt de schade die rechtstreeks het gevolg is van de gaswinning voor rekening van de exploitant. Dat was in Limburg bij de kolenmijnen ook zo.



De Groningers doen alsof zij een slachtoffer zijn. Dat doet het goed in maatschappelijke discussies. Slachtoffers hebben nooit schuld, zo is het bijgeloof. En dan maar op je luie reet blijven zitten zonder in te grijpen. En als het paard verdronken is, weglopen voor de verantwoordelijkheid. Typisch Gronings.
Petra


@Toin

"En dan maar op je luie reet blijven zitten zonder in te grijpen. En als het paard verdronken is, weglopen voor de verantwoordelijkheid. Typisch Gronings."



Vanwaar deze ongefundeerde opmerking?

Ik ken een hele kamer in Den Haag die zich zo gedraagt. Daar hoor ik u niet over.

Advertentie