of 59281 LinkedIn

Provincie Friesland berust in windmolens IJsselmeer

Het college van Gedeputeerde Staten meldde dinsdag dat het zich nu neerlegt bij de aanleg van het park. Friesland moet in 2020 op basis van afspraken met het Rijk 530 megawatt windenergie produceren. Het park is straks goed voor 316 megawatt.
5 reacties

De provincie Friesland legt zich neer bij een groot windmolenpark in het IJsselmeer. Daar komen vooralsnog 89 windturbines in het water, 6 kilometer uit de kust van de gemeente Súdwest-Fryslân.

Alternatieve locatie
Er zijn al jaren protesten tegen de plannen, vooral uit de hoek van de milieubeweging, de toeristische sector, de visserij en gemeenten langs de kust. Provinciale Staten van Friesland gaven het provinciebestuur eind vorig jaar nog de opdracht mee om in Den Haag te pleiten voor een lange rij windmolens op en langs de Afsluitdijk, als alternatief voor de locatie in het IJsselmeer.

530 megawatt

Maar minister Henk Kamp van Economische Zaken vindt dat geen optie. Het college van Gedeputeerde Staten meldde dinsdag dat het zich nu neerlegt bij de aanleg van het park. Friesland moet in 2020 op basis van afspraken met het Rijk 530 megawatt windenergie produceren. Het park is straks goed voor 316 megawatt.

Vasteland
Omdat nog niet bekend is welk type windmolen in het IJsselmeer wordt geplaatst, kan die 316 megawatt hoger uitvallen, stelt het provinciebestuur. Als dat zo is, wil het opnieuw met de minister om de tafel. Er zijn dan volgens het college minder windmolens op het vasteland nodig, waar ook protesten zijn. Het werkeiland in het IJsselmeer van waaraf het park straks wordt opgebouwd, krijgt na voltooiing een natuurbestemming. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door b (schaamte) op
Ook nog Eilanden in het ijsselmeer , is het ijsselmeer daar nou niet wat te klein voor...Het werkeiland Ja werkeiland in het IJsselmeer van waaraf het park straks wordt opgebouwd, krijgt na voltooiing een natuurbestemming...Nou ruim maar op of is dat nu net weer te duur. Er wordt nu al gesproken over een betere en rustige golfslag voor de waterrecreatie omdat de eilanden de wind doet verminderen de golfen doet breken . en leuk!!! kleine zeilbootje kano,s waterfietsen en de jetski en nog meer van die onzin ( om rustig van het water te geniet...Nou jetski daar zijn we blij mee want die maken een herrie...en daar zit je dan in je appartement en die herrie... verdomme hebben we net een prachtig uitgestrekte plas met mooie wind 3 Of 7 liefs meer mooie kort golven een geweldig gebied voor watertoerisme en waterrecreatie . Die paar mooie dagen...Nou het meer wordt hier het hele jaar druk bezocht door mensen met respect en passie voor de natuur...Hoelang nog...en hebben we nog niet eens over windmolens en welke een giller...blamage ik schaam me dood.
Door jeannette op
als de rekenkamer nu maar niet te lang wacht met zijn berekeningen.
@jjmoes, hartelijk dank voor uw prachtige luchtkastelen uitspraak. Tussen al de trieste berichten van geldverspilling en daar steeds triester van wordend, heb ik even hartelijk moeten lachen.
Door jjmoes op
Klopt Ivo. Men wenst zich een vermogen van 530MW. Volgens de nieuwste Duitse cijfers van windmolenparken op zee (1 sept jl) is het max rendement 10,9 zeg 11%. Dan moet bij een gewenst vermogen van 530 er bijna 5000MW geïnstalleerd worden en dan is de levering van elektriciteit nog lang niet 24 uur op 24 uur gegarandeerd.En bijschakelen in zo'n park door er meer wind op te zetten is alleen mogelijk als Den Haag zijn luchtkastelen leeg laat lopen.....
Door henk op
Nu de prijzen van olie, gas en elektra als een baksteen zijn gedaald, komen de financiele berekeningen onder deze plannen volledig te vervallen. Er wordt nu blijkbaar gewerkt aan nieuwe calculaties. Ook is er blijkbaar een overweging om een onderzoek vanuit de rekenkamer te starten.
Door Ivo op
Er wordt niet 530 MW geproduceerd. 530 MW is het geïnstalleerde vermogen. Hoe kan ik vertrouwen op dit soort berichten als deze basale informatie al niet klopt?