Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincie blaast windmolens bij Weerribben af

De provincie Overijssel wil geen windmolens in het nationaal park Wieden-Weerribben. De molens zouden een bedreiging vormen voor de purperreiger.

08 november 2012

De provincie Overijssel heeft donderdag een plan voor de plaatsing van windmolens bij nationaal park Wieden-Weerribben afgeblazen. Eerder zei ook de gemeente Steenwijkerland al 'nee' tegen het plan.

Bedreiging voor purperreiger
Natuurorganisaties waren meteen tegen het plan, omdat de 160 meter hoge molens een bedreiging zouden vormen voor de internationaal beschermde purperreiger, die in het natuurgebied huist. Toch verleende Overijssel eerder wel een vergunning. De provincie ziet de locatie nu echter niet langer als kansrijk, meldde ze donderdag. ,,We zijn teleurgesteld. Kennelijk is er geen politiek draagvlak meer'', zei Arthur Vermeulen van plannenmaker Raedthuys, producent van duurzame energie.

Geen effect
Jaren geleden ging de gemeente nog wel akkoord met de bouw van windmolens in Scheerwolde. De Raad van State veegde het plan in 2009 van tafel, omdat de gevolgen voor de beschermde purperreigers onvoldoende in kaart waren gebracht. Nader onderzoek wees uit dat de molens geen effect bleken te hebben, waarna de vergunning is verleend, aldus Vermeulen.

Windmolens in zoekgebieden
De provincie wil windmolens nu alleen in zogenoemde zoekgebieden. Scheerwolde valt daar niet onder. De vier windmolens zouden qua uiterlijk een ,,incident in het landschap'' zijn, vindt de provincie. De initiatiefnemers onderzoeken nog of ze in beroep gaan tegen het besluit.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
Urkers tellen niet onder de beschermde dieren: daar plaats je die rotdingen bij bosjes, verwoest een beschermd dorpsgezicht en het laatste stiltegebied voor een zeiler. En dan moeten die straks ook nog dit regime boven zich dulden in Zwolle?
Doeke Kuipers / corporatieman
Het gehele IJsselmeer en dus ook de IJsselmeerkust waarlangs de 170 mega windmolens, tussen Urk en Lemmer komen te staan, is onderdeel van de Natura2000 gebied waarin de natuur beschermd wordt tegen "menselijk ingrijpen" in de natuur. Het is raar en onbegrijpelijk dat deze Natura2000 plannen, die bijna gereed zijn en met beheersplannen worden afgerond, het kennelijk hebben moeten afleggen tegen deze horizon vervuilende windmolens! Het financieel belang om landeigenaren aan een tweede bedrijfstak te helpen, was m.i. wellicht te groot?
Doeke Kuipers / corporatieman
Hoogleraar: Windenergie brengt zijn geld nooit op!

Provincie Fryslân meent met windenergie, ten kostte van Natura 2000, nog van alles te willen!

Natura 2000 zou voor onze mooie provincie Fryslân het grote middel worden om, binnen het grote Europa, de natuurwaarden in de natuurgebieden, zoals Waddenzee, het IJsselmeer, Zuidwest Friesland en het Delengebied te beschermen tegen te veel menselijke invloeden! Het is bijna klaar, er worden beheersplannen per gebied gemaakt en heeft al reeds zeer veel geld gekost. De huidige in voorbereiding zijnde windmolenplannen in het IJsselmeer en rond de kop van de afsluitdijk liggen in dat Natura2000 gebied, passen hier niet in! Het eerdere “stille” gedogen van de windmolens langs de IJsselmeerkust, tussen Urk en Lemmer, doen mij vermoeden dat deze “dikke boekwerken alleen voor de blauwe luchten” zijn geschreven? Was eerder al aangetoond dat windmolens niet op wind, maar volledig op subsidie draaien. De kernpunten, uit het gratis advies van hoogleraar Richard Tol spreekt duidelijke taal!

- overheden moeten stoppen met het subsidiëren windenergie.

- Windenergie lijkt goedkoop, maar is stukken duurder dan fossiele energiebronnen.

- Windenergie kost gewoon weg te veel geld, zonder dat het wat oplevert.

- Eigenlijk is wind dus een hele slechte bron van elektriciteit. Zonne-energie heeft toekomst.

- Het is ook hele oude technologie, maar feitelijk is er niks veranderd in vergelijking met eeuwen geleden.

Graag wil ik deze aandachtspunten uit de zienswijze van de hoogleraar Richard Tol van harte onderschrijven en aanbevelen dat, binnen Provincie Fryslân en binnen de gemeente Súdwest-Fryslân, er alles aan wordt gedaan om deze “grootste menselijke bedreiging ooit” in deze Natura 2000 gebieden met daarin de natuur, de mensen die daarin wonen, leven en werken helpen te beschermen.

Advertentie