of 61441 LinkedIn

Provincie: Amsterdam huisvest te weinig statushouders

Als Amsterdam niet opschiet met het huisvesten van statushouders dan neemt de provincie het over. Op kosten van de gemeente.
© Shutterstock / Aerovista Luchtfotografie

Als Amsterdam niet opschiet met het huisvesten van statushouders dan neemt de provincie het over. Op kosten van de gemeente.

Al jaren te weinig

Volgens Noord-Holland vangt Amsterdam ‘al jarenlang te weinig statushouders op’. Gemeenten krijgen van het rijk te horen hoeveel vluchtelingen met verblijfsvergunning ze een huis moeten aanbieden en de minister en de provincie zien erop toe dat gemeenten hieraan voldoen. ‘Omdat de gemeente Amsterdam niet aan de taakstelling voldoet, onderneemt de provincie actie', aldus de provincie.

 

Kosten voor Amsterdam

Amsterdam heeft tot medio dit jaar om de achterstand in te halen en de provincie vertrouwt erop dat dit gaat lukken. ‘Mocht het niet lukken dan gaat de provincie de achterstand op kosten van de gemeente Amsterdam wegwerken.’ Noord-Holland zal dan kijken of er tijdelijke woonunits geplaatst kunnen worden, met woningcorporaties overleggen over de mogelijkheden en met andere gemeenten overleggen of die wat extra’s kunnen doen.

 

Achterstand nagenoeg weggewerkt

Verantwoordelijk wethouders Laurens Ivens (wonen, SP) reageert tegenover de Amsterdamse omroep AT5 door te zeggen dat het huisvesten een ‘belangrijke opgave’ is en dat de achterstand volgens hem nagenoeg is weggewerkt: van ruim 1000 in 2016 zou die nog slechts 86 bedragen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Voor Ivens is alles een te grote opgave, vooral voor te weinig bouwen.
Door drs. E. Nabled op
De huizenprijzen in Amsterdam, met utzondering van de Bijlmer misschien, zijn veel te hoog om daar statushouders een huis aan te bieden. Bovendien zal Amsterdam nooit toestaan dat de provincie Noord-Holland daar een rol in speelt: de lijnen naar de regering zijn voor Amsterdam zeer aanzienlijk korter en direkter dan voor Noord-Holland.Hooguit bedoeld om meer ruimte voor extra woningbouw te claimen.