of 63946 LinkedIn

Proeftuin moet gebiedsontwikkeling makkelijker maken

Energiebedrijf Essent start een proeftuin voor een lokaal, geïntegreerd duurzaam energiesysteem op een bedrijventerrein in Badhoevedorp. Het systeem moet grotendeels zelfvoorzienend worden, en dient als voorbeeld voor een duurzaam energiesysteem dat met restwarmte, zonnepanelen, energie- en wamte/koude-opslag en uitgebreide monitoring.

Energiebedrijf Essent start een proeftuin voor een lokaal, geïntegreerd duurzaam energiesysteem op een bedrijventerrein in Badhoevedorp. Het systeem moet grotendeels zelfvoorzienend worden, en dient als voorbeeld voor een duurzaam energiesysteem dat met restwarmte, zonnepanelen, energie- en wamte/koude-opslag en uitgebreide monitoring.

Integraal

Volgens het bedrijf is het voor het eerst dat zoveel verschillende energiefunctionaliteiten aan elkaar worden gekoppeld en geoptimaliseerd. Het systeem is geschikt voor wijken, buurten, industrieterreinen en zelfs steden, zegt Essent. Door de systemen aan elkaar te knopen en integraal te beheren, moet het energieverbruik, kosten en de CO2-uitstoot fors worden verminderd. Volgens Essents moederbedrijf E.ON is bij eerdere projecten in het buitenland al gebleken dat efficiëntieverhogingen van 80% in het energieverbruik mogelijk zijn.

 

Intelligent

Centraal staat een intelligente infrastructuur die gebruikers verbindt en zorgt voor uitwisseling van warmte en koude. Naar gelang de vraag kan de temperatuur worden aangepast met warmtepompen, koeling en opslag. De geintegreerde energiestromen worden aangestuurd door zelflerende software die data gebruikt om het verbruik in te schatten, maar ook factoren als het weer, de lokale energieproductie en de prijzen van energie gebruikt in de aansturing van het systeem.

 

Overzicht

Voor veel gemeenten en RES-regio's is het al lastig om overzicht te houden op energie-initiatieven op lokaal niveau, laat staan dat (bijvoorbeeld) een lokaal warmtenet eenvoudig gekoppeld kan worden met een zonne-energieproject. Vaak opereren verschillende energiesystemen volledig onafhankelijk van elkaar, wat tot onnodig verlies van efficiëntie kan leiden. Bovendien zorgt het voor een toenemende drukte op de onderliggende energie-infrastructuur. Die druk zorgt ervoor dat netbeheerder steeds meer moeite hebben om energieleveranciers, zoals grote zonneprojecten, aan te sluiten op het net.

 

Eenvoudig

Volgens Essent kan een dergelijke regionale of lokale oplossing een duurzame gebiedsontwikkeling een stuk eenvoudiger maken. Juist bijna autonome oplossingen kunnen de belasting van het elektriciteitsnetwerk verlagen.   

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Toine Goossens op
Een prachtig innovatief initiatief. Wie niet durft, wie niet leert. Het zijn juist de data die met dit project verzameld worden die van doorslaggevend belang zullen zijn bij het opschalen van deze combinatie van technieken.

De eerdere reageerders geven er blijk van geen enkel benul te hebben van het opschalen van een laboratorium experiment van Shell naar een levensgrote raffinaderij. Als dat een afspiegeling is van het denkniveau onder overheidsdienaren, dan gaat Nederland zware tijden tegemoet.
Door Peter de Punder op
Het probleem opdelen maakt het beter beheersbaar. Toepasbaarheid is afhankelijk van lokale factoren. Ieder initiatief kan leiden tot nieuwe aanpakken. Dus vooral doorgaan lijkt me.
Door drs. E. Nabled op
Energie is maar één van de vele en zeker niet de bepalende factor van een gebiedsontwikkeling. Wishful thinking this is....
Door BLAH op
Blah blah blah
Proeftuin, geïntegreerd duurzaam, duurzaam energiesysteem, monitoring, energiefunctionaliteiten gekoppeld en geoptimaliseerd, aan elkaar knopen en integraal beheren, efficiencyverhogingen….. het gaat zo maar door. wat een blaaskaak!

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers