of 63372 LinkedIn

Proefboringen schaliegas in Luttelgeest en Marknesse

Luttelgeest en Marknesse zijn uitgezocht als locaties om proefboringen naar schaliegas te doen.
Reageer

Het Britse bedrijf Cuadrilla heeft twee mogelijke locaties in de Noordoostpolder uitgekozen voor een proefboring naar schaliegas. De komende weken laat het bedrijf op de twee plekken onderzoek doen om een definitieve keuze voor één plaats te maken. Het bedrijf heeft dat vrijdag aangekondigd.

Boortoren neerzetten

De beoogde locaties liggen in Luttelgeest en Marknesse. Cuadrilla laat op beide plekken onderzoeken of er effecten zijn te verwachten voor beschermde diersoorten en of de grond geschikt is om een boortoren neer te zetten.

Geen vergunning nodig
Voor het vooronderzoek is geen vergunning nodig, laat de gemeente Noordoostpolder weten. De gemeente heeft nog geen standpunt ingenomen over het boren naar schaliegas. De gemeente wacht de uitkomsten van een onderzoek naar de mogelijke risico's en gevolgen af.

Toestemming voor proefboringen
Cuadrilla heeft van de rijksoverheid toestemming om in Brabant en Flevoland proefboringen te doen. In Boxtel en Haaren zijn al vooronderzoeken uitgevoerd. Het bedrijf laat desgevraagd weten dat nog niet bekend is waar de eerste proefboring zal zijn. Als de uitkomsten van het onderzoek het toelaten wil Cuadrilla deze zomer in de drie gemeenten tegelijk vergunningen aanvragen, aldus een woordvoerder.

Schaliegas omstreden
Schaliegas is met een omstreden methode te winnen uit keiharde leisteenlagen in de diepe ondergrond. Er bestaan zorgen over vooral drinkwatervervuiling maar ook over trillingen, bodemdaling en gaslekken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers