Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Proef helpt geen drol

De dispenser die in Bedum is geplaatst om het hondenpoepprobleem aan te pakken, heeft nauwelijks tot resultaten geleid.

16 december 2011

Om de hondenpoep in een groenstrook aan de Bedumse Schoolstraat terug te dringen, werd eind november vorig jaar op last van het college van B en W een dispenser geplaatst. Hondenbezitters konden daaruit zakjes halen waarin ze de behoefte van hun hond konden stoppen en die weggooien in de daar aanwezige bakken.

Helaas, het hielp geen drol. De bakken bleven zo goed als leeg. Voor het project waren vijftig hondenbezitters in de buurt schriftelijk verzocht gebruik te maken van de voorzieningen. De gemeente wilde kijken of mensen vrijwillig bereid waren de groenstrook schoon te houden. Als dat het geval zou zijn, dan zouden in meer locaties in de gemeente dispensers en bakken neer worden gezet.

Nu de proef is mislukt, ziet de gemeente ervan af. De pilot wordt afgeblazen. Maar hoe kan het probleem dan wel worden aangepakt? Verhoging van de hondenbelasting om op kosten van de hondenbezitters iemand in te huren om de poep op te ruimen? Streng optreden en met hoge boetes de baasjes op hun opruimplicht wijzen? Niets van dat al. Uit een onderzoek  (de Schoonmonitor) is gebleken dat het met het hondenpoepprobleem in Bedum eigenlijk erg meevalt. Het onderzoek wordt sinds 2007 jaarlijks gehouden.

De gemeente heeft in ieder geval geleerd dat het zinvoller is eerst bestaande onderzoeksresultaten erop na te lezen dan een oplossing te bedenken voor een nauwelijks bestaand probleem.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Kamps
Wanneer een dier zijn behoefte doet op een plek waar jij het als baasje niet wilt, druk je het dier met zijn neus in diezelfde behoefte en wijst het daarna op de plek waar je het wel wilt. Misschien dat de gemeente de hondeneigenaars eens met hun neus in de stinkdrollen van hun honden kan drukken en ze daarna wijst op de dispenser. Ik denk dat zij voortaan de dispenser graag zullen gebruiken.
Twan Cremers / fin.beleidsmedewerker
Een artikel met een verbazende conclusie.

De dispensers worden niet gebruikt, volgens het artikel omdat het probleem eigenlijk niet eens zo groot is.

De eerste en enige reactie is echter om de hondeneigenaren te conditioneren door ze zelf met de neus door de hondenuitwerpselen te wrijven en ze vervolgens op de dispensers te wijzen.

Ik mag jullie uit de droom helpen deze manier van conditioneren helpt noch bij honden noch bij mensen.

Voor de gemeente een vraag . . . . zelfs als het slechts een klein probleem is, hebben jullie al eens gevraagd waarom de dispensers niet gebruikt werden. Ben ik als hondeneigenaar wel beniewd naar (op zich nl. een goed initiatief).

Naar "onze" Willem toe naar aanleiding van zijn reactie . . . . "blijkbaar dom geboren en daarna niets meer bijgeleerd. Ik adviseer je om je voortaan niet meer te mengen in discussies waar je blijkbaar toch geen verstand van hebt.
Willem Kamps
Op je staartje getrapt, Twan?
Advertentie