Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) praat later op donderdag met Tweede Kamerleden en een aantal organisaties uit de bouwwereld over zijn plannen om het bouwtoezicht te privatiseren. Volgens FNV zijn particuliere onderzoeksbureaus niet opgewassen tegen hun taak.

Afhankelijkheidsrelaties 

'Laat je het toezicht over aan de markt, dan ontstaan financiële afhankelijkheidsrelaties tussen bouwers en controleurs', aldus de bond. 'Het gevaar is dat controleurs, misschien nog niet eens zo bewust, dingen door de vingers gaan zien. Of dat ze winst boven veiligheid stellen'. Volgens de bond was de situatie voorheen zo dat bouwtekeningen voorafgaand aan de bouw werden gecontroleerd en dat gemeenten tijdens de bouw toezicht hielden op de bouwplaats. 'Dat laatste gebeurt door geldgebrek echter steeds minder', aldus FNV.


Gevaarlijke situaties
FNV opende eerder deze week een meldpunt voor mensen die gevaarlijke situaties zien op de bouwplaats. Dit omdat het aantal ongevallen op de bouwplaats volgens de bond onacceptabel hoog is. Bij het meldpunt kunnen bouwvakkers, desnoods anoniem, gevaarlijke situaties op bouwplaatsen melden. Volgens de Inspectie SZW steeg het aantal ernstige ongevallen de eerste helft van 2016 met 14 procent. Het aantal dodelijke ongevallen is in vergelijking met het eerste half jaar van 2015 met 56 procent gestegen. (ANP)