of 60264 LinkedIn

Primeur: Utrecht mag ‘gasklevers’ hun gas ontzeggen

Dankzij een recente aanpassing van de Crisis- en Herstelwet kan Utrecht als eerste Nederlandse gemeente burgers uiteindelijk dwingen van het gas af te gaan. Het gaat om een pilot in het Programma Aardgasvrije wijken onder 4.400 woningen in de wijk Overvecht-Noord.

Dankzij een recente aanpassing van de Crisis- en Herstelwet kan Utrecht als eerste Nederlandse gemeente burgers uiteindelijk dwingen van het gas af te gaan. Het gaat om een pilot in het Programma aardgasvrije wijken onder 4.400 woningen in de wijk Overvecht-Noord.

Artikel 7ag

Utrecht wil in 2050 geheel aardgasvrij zijn. Om die doelstellingen te kunnen halen, moet in 2030 een derde deel van de stad van het gas af zijn, waaronder Overvecht-Noord. Van de achtduizend woningen in deze wijk zijn er bijna 4.400 die alleen nog voor het koken van aardgas afhankelijk zijn en hun overige energie van een warmtenet betrekken. De bewoners van die 4.400 woningen kan de gemeente dankzij artikel 7ag van de Crisis- en Herstelwet via een Algemene maatregel van Bestuur straks dwingen het gas op te geven.


Zo weinig mogelijk
Volgens gemeentewoordvoerder Matthijs Keuning gaat het om een ultimum remedium dat Utrecht liever niet wil inzetten. ‘Bewoners krijgen de tijd om over het aanbod na te denken. Het is denkbaar dat een beperkt aantal bewoners niet op het aanbod ingaat. Om te voorkomen dat voor dit beperkte aantal de kookgasleidingen toch moeten worden vervangen – wat zeer kostbaar is en vanaf 2030 onnodig omdat de leidingen dan sowieso verwijderd moeten worden – bestudeert de gemeente de mogelijkheid om onder voorwaarden geen kookgas meer te laten leveren.’

Redelijk alternatief
Hier is de wettelijke regeling voor in voorbereiding via de Crisis- en herstelwet. ‘We willen mensen een redelijk alternatief bieden’, stelt Keuning. ‘Inwoners  kunnen volledig worden ontzorgd en moeten er financieel niet op achteruit gaan. Maar we moeten er rekening mee houden dat niet iedereen op het aanbod ingaat. Voor dit soort gevallen heb je nu een stok achter de deur.’

 

Corporaties
De 4.400 woningen in Overvecht-Noord zijn merendeels in handen van corporaties, een klein deel is particulier bezit. Hoewel de uiterste afsluittermijn nog tien jaar weg is, zullen de gasstellen van deze 4.400 woningen uiterlijk in 2024 worden vervangen, omdat Stedin met het onderhoud niet kan wachten tot 2030.


Vijftal gasklevers
De discussie over uitbreiding van de gemeentelijke instrumenten in de energietransitie laaide afgelopen najaar op. Toen bleek dat voor een vijftal hardnekkige ‘gasklevers’ in de Purmerendse wijk Overwhere, eveneens onderdeel van het Programma aardgasvrije wijken, een nieuw gasnet-light moest worden aangelegd. Dit terwijl de gemeente alle kosten van de energieverandering op zich nam en desgewenst ook de noodzakelijke aanpassingen in de woning verzorgde.     


Aanbod rond
Deze maand ontvingen de bewoners van de 4.400 woningen in Overvecht-Noord een brief over het voornemen van Stedin, de gemeente en woningcorporaties Bo-Ex, Mitros en Portaal. Voor deze zomer verwachten de partijen het aanbod rond te hebben dat aan de bewoners kan worden gedaan. Dan kan door de Utrechtse raad, na consultatie van alle betrokken partijen, besloten worden of de aanpak wordt doorgezet. Eind 2022 verwacht Utrecht in beeld te hebben wie vrijwillig op elektrisch koken overgaat. Vanaf 2023 kan dan de Crisis- en Herstelwet worden ingezet voor de weigeraars, mocht dat nodig zijn. Zo kan vervanging van gasleidingen vanaf 2024 worden voorkomen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jantje op
Wat een rare reacties zie ik langs komen. Schone kernenergie? Bestaat niet. je kan het afval nergens veilig opruimen.
Dictatuur? Wees blij dat er gekeken wordt naar reële mogelijkheden waarbij het klimaat zo min mogelijk wordt aangetast. Dat vind ik de directe verantwoordelijkheid van de politiek en in Utrecht wordt dat goed opgepakt. Je mag hopen dat dat in elke gemeente zoveel prioriteit krijgt. Want van een minder veranderen klimaat heeft iedereen voordeel. Denk daar eerst eens aan voor je domme dingen roept.
Door Dennis van der Spoel (Ondernemer) op
Om meerdere redenen vind ik dit een belachelijke aanpak. Nog los van het feit dat we niet hebben kunnen stemmen op partijen die voor of tegen gasloos wonen zijn, is gas op dit moment verreweg de schoonste vorm van energie. Er wordt in Nederland op dit moment meer groene energie verkocht dan er wordt opgewekt. Ergo, de stroom die wij zullen gaan gebruiken om het gas te vervangen komt uit onze kolencentrales. Gas is ook nog eens goedkoper. En tot slot, wie heeft er wel eens een elektrische wok gezien? Ik bereid vrijwel al mijn eten in een wok, dat houdt groenten lekker knapperig. De truc van een wok is dat je de opstaande zijkanten verwarmd. Hoe doe je dat elektrisch? Mijn laatste punt, ik ben libertariër, is dat ik vind dat gas of geen gas een persoonlijke keuze hoort te zijn. Individuele vrijheid is voor mij het belangrijkste goed, meer nog dan democratie.
Door Hans op
Grappig gedoe eigenlijk, zowel Groningen met het gas als Utrecht zonder gas liggen op termijn buiten de nieuwe kustlijn. Ik zou er niet te veel in investeren.
Door Sabreur (Privé) op
@Richard,

"Voor de rest lijkt me dit een democratisch besluit. Dat je het er niet mee eens bent maakt het niet minder democratisch. "

Een besluit is pas democratisch als de kiezer via de aangekondigde maatregelen in de verkiezingsprogramma's konden stemmen op de plannen, óf dat ze via een referendum kunnen stemmen op de voorgenomen maatregelen. Beiden zijn niet aan de orde, dus is het te voeren beleid niet democratisch, maar getuigt het juist van machtsmisbruik
Door Gerrit op
De hele wereld schakeld over op schoon gas en hier worden mensen gasklevers genoemd. Wat een cultuur.
Door Fred van Groenenberg op
Nederland is een volledige dictatuur. De DDR en de voormalige Soviet Unie zijn er niets bij. Nu nog het 5G project met alle spionage mogelijkheden en de ellende is compleet. En iedereen slaapt lekker verder, we kunnen nog iets leren van de fransen.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Het beste zou zijn als we in de leegstaande polder Rijnenburg ten zuidwesten van Utrecht, naar Engels voorbeeld, zo snel mogelijk een zeer schone CO2 mini kerncentrale gaan bouwen zodat we niet alleen de stad Utrecht met haar dictators, maar de hele provincie Utrecht kunnen voorzien met de zeer schone kernenergie. Iedereen blij !
Door Spijker (n.v.t.) op
In het algemeen belang kunnen dergelijke drastische maatregelen inderdaad soms nodig zijn. In dat geval zal de Overheid er overigens wel voor moeten zorgen dat iedereen het financieel kan meemaken.

@Harm Kootstra
Zeker oud-wethouder van het afgebrande dorp.
Door arkesteijn (bestuurder) op
het lijkt wel of we in een totalitaire staat zijn beland. gas is juist als overgang naar bv waterstof een uitstekende keuzen, doe eerst de kolen centrales dicht en faseer langzaam naar een andere situatie en stop met direct met BIOMASSA centrales dat is pas echt erg net zo erg als kolen centrales. maar ga mensen niet dwingen om een peperdure water pomp aan te schaffen die zo als nu al blijkt helemaal niet voldoende verwarmd en men moet bij verwarmen ,ja juist met electriciteit. het Electricitiets net is bij lange na niet goed genoeg om al de nodige electriciteit te vervoeren en bovendien leidt dit gas verbod af van de echte reden : het sluiten van het Groningse gas veld, dat moet publicitair goed vallen bij de burger terwijl er gas genoeg is in de wereld ook groen gas ,ga daar eens mee aan de slag en laat iedere burger ZELF beslissen wat voor hem het beste is in zijn situatie.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners