Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Prijzen bouwgrond verschillen extreem

Bouwgrond is in de provincie Flevoland meer dan een zesde duurder geworden, in Groningen bijna een derde goedkoper. Gemiddeld over alle provincies is er sprake van een lichte prijsstijging van 377 euro naar 390 euro per vierkante meter.

29 juli 2009
Hoger – lager
Dat blijkt uit de uitgesplitste kwartaalcijfers van het kadaster. Het kadaster geeft de cijfers, maar in-terpreteert deze niet. ‘We zien wel dat de prijzen voor een stukje bouwgrond momenteel erg schommelen’, aldus woordvoerdster Janine van Berkom. De prijs ligt nu weer bijna 3 procent hoger dan vorig kwartaal, maar is vergeleken met een jaar geleden nog altijd met meer dan 3 procent gedaald.

Stijger –daler
Maar niet alleen in tijd, vooral ook per regio schieten de prijzen alle kanten op zo lijkt het. In Flevo-land steeg de prijs afgelopen jaar met 17 procent. Daar moest gemiddeld over het afgelopen half jaar 279  euro worden betaald voor een vierkante meter, terwijl dit over de eerste helft van vorig jaar nog 225 euro was. In Groningen daalde de prijs in dezelfde periode met 30 procent van 214 euro tot onder de 150 euro.

 

Goedkoopste – duurste
Alleen in Drenthe is de grond nog goedkoper (nu gemiddeld 142 euro/ m2, was 164 euro/m2). De duurste provincie voor het kopen van een stukje grond blijft Utrecht. Crisis of niet, daar steeg de gemiddelde prijs vergeleken met vorig jaar van 609 naar 641 euro.

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rita van Dam / planeconoom
Kunt u de bron aangeven van waaruit u bovenstaande de conclusies trekt.
Simon
het kadaster wordt als bron genoemd
Gerard Wiegerinck / adviseur wonen
De schommelingen hoeven niet te wijzen op heen en weer schietend prijsbeleid, maar kunnen ook te maken hebben met de prijssegmenten waarin nog gebouwd wordt, en voor welke prijssegmenten nu even geen klandizie bestaat.
veroniek clerx / tekstschrijver
welke rol spelen gemeentebesturen in de prijsbepaling?
Marcel van Osch / Raadslid Zaltbommel
De gemeenteraad stelt de grondprijs vast.
Advertentie