Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Prijsvraag: wie redt het Vondelpark?

Het aantal bezoekers van het Amsterdamse Vondelpark blijft stijgen. De hoeveelheid vuil die ze achterlaten ook. Met een prijsvraag wil Amsterdam dit probleem het hoofd bieden.

22 juli 2013

Met dit zomerweer wordt er in het Amsterdamse Vondelpark massaal gepicknickt en gebarbecued. Dat leidt tot bergen zwerfafval. Stadsdeel Zuid moet steeds meer mensen inzetten om de troep op te ruimen en de kosten lopen dan ook steeds verder op. Aanleiding een prijsvraag uit te roepen voor het beste idee om het bekendste park van de hoofdstad schoon te houden.

12 miljoen bezoekers
De afgelopen jaren weten steeds meer mensen het park te vinden. Zo kwamen er in 2005 nog 8 miljoen bezoekers per jaar, in 2012 waren dat er al zo'n 12 miljoen. ,,Op een drukke avond ziet het monumentale park eruit als een vuilnisbelt en dat is onwenselijk'', stelt het stadsdeel. Vooral op zomerse dagen verblijven er soms wel 20.000 tot 25.000 mensen tegelijkertijd.

Nieuwe, slimme oplossing
Hoewel een campagne om het zwerfvuil terug te dringen al tot de nodige gedragsverandering heeft geleid, is het probleem nog altijd te groot. Het stadsdeel is daarom op zoek naar een ,,nieuwe, slimme oplossing'' waardoor bezoekers hun afval niet op de velden achterlaten. Degene met het beste idee krijgt 350 euro, de tweede prijs is 200 euro, de 3e prijs 100 en de 4e tot en met de 10e 50 euro. Mensen kunnen nog tot 1 september hun inzending achterlaten op de website Battle of Concepts.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mies / Verslaggever
Ik heb een goed idee, maar ik ben ouder dan 30 en dan mag je niet meedoen aan de prijsvraag. Jammer! Ik dacht dat het om het idee ging, niet om leeftijd.
Janssen / Boekhouder
De eigenaar van het park moet het park onderhouden, zoals een huiseigenaar zijn eigen huis moet onderhouden.

De eigenaar heeft het park opengesteld voor het publiek, kan ik mij iets van voorstellen, omdat het met publieke gelden is gemaakt. Dat dit gevolgen heeft, had je van te voren kunnen bedenken.

Het was waarschijnlijk van Algemeen Belang, dat er een park kwam, en d.m.v. van de collectieve verantwoordelijkheid moet iedereen er zuinig mee omgaan.

Op papier klinkt het prachtig, de praktijk is echter anders. Het park behoort aan iedereen toe, dus eigenlijk aan niemand, vandaar dat er weinig mensen zich geroepen voelen er zuinig mee om te gaan.

Verkoop het park aan een bedrijf, en binnen een maand is de zaak geregeld. Omdat het bedrijf de bewoners als klant ziet, en dus een direct belang heeft bij het schoon houden van de omgeving.

En de gedragsverandering, die komt alleen maar als de medemens er een voordeel mee kan behalen. De oorzaak is dat de NL belastingbetaler alles en iedereen moet redden, terwijl dit zijn eigen ondergang wordt. De NL belastingbetaler begint nu een beetje door te krijgen, dat niemand hem komt redden.
Norbèr an Herwaarden / Interieurontwerper
Laat ik eerst zeggen, dat niet alleen in het Vondelpark er een groot probleem is, maar in alle parken in Amsterdam en in alle parken en bossen in heel Nederland. Een groot deel van onze jonge generatie vindt het cool om hun rotzooi weg te gooien in de natuur en op straat. Het is een zeer ergerlijke mentaliteitsverschuiving, die al lang geleden plaats heeft gevonden en helaas steeds groter wordt. Waar je ook kijkt. Ik kom dagelijks 2 à 3 keer in het park al 25 jaar. Deze prijsvraag is alleen voor mensen onder de 30 jaar. Dit is helaas een erbarmelijke fout. Het zijn juist de oudere mensen, die het park door en door kennen en ook weten, hoe het ooit schoon was en waarom.

Voor de wethouder, die verantwoordelijk is voor het schoonhouden van het park, ga over de grens van Nederland kijken. Maakt niet uit welk land. Alle parken zijn daar schoon. D.m.v. boetes en ook echte handhaving. Ook blijkt dat door de inning van boete`s in het buitenland er zoveel geld binnen komt, dat ze extra groen kunnen realiseren. In het Vondelpark gaan de handhavers een ' praatje " houden met de "overtreder " zonder een boete te geven. Het gedoogbeleid in Nederland heeft al jaren een negatieve impact op welk gebied dan ook. Wanneer ik, mijn auto parkeer, zonder te betalen krijg ik gelijk een boete. Ook zie je regelmatig, dat de politie de andere kant opkijkt, wanneer er een te grote groep " allochtonen " is, die zich misdraagt. Gewoon bang. Als je kijkt naar de fysieke conditie van politie constateer je, dat 30% te dik is. Lijkt me niet iets wat, bij het beroep past.

De meeste mensen zeggen; Meer blauw in het Vondelpark, dus politie. Er is juist te veel blauw in het Vondelpark. Overal zie je blauwe Albert Hein plasticzakken liggen. Deze multinational, die zeer goed zaken doet, door al die miljoenen mensen, die door het jaar in het Vondelpark komen, moet maar mee betalen aan die rotzooi op te ruimen. Hun producten liggen daar. Ook de andere middenstand, die grof verdienen in en rond het Vondelpark. Waar is hun verantwoordelijkheid !!

Een oplossing kan zijn; Zet borden neer in het park met een plattegrond van het park. Deze plattegrond deel je in zone`s. Ontwikkel een nieuwe app, die mensen gratis kunnen downloaden. Wanneer mensen, die wel een verantwoordelijkheid gevoel hebben voor de natuur, kunnen ze meteen een melding van verkeerd gedrag, doorsturen naar de handhaving of politie. Deze weten, dan gelijk, waar het zich voordoet en nogmaals niet praten, maar gelijk een boete van 500 euro !!

Voor diegene, die het nog steeds cool vinden om met hun scooter in het park te rijden, gelijk in beslag nemen voor een jaar. Of doorverkopen en het geld gebruiken voor de natuur.

Ik sta open voor elke dialoog, dan ook om het mooie Vondelpark te redden van deze steeds groter wordende ramp. Je kunt altijd contact met me opnemen over dit onderwerp. Voor de politiek, kom van je stoel af en actie graag. Nu !! Je bent al te laat.
S.T. Buwalda / Archivist
Misschien een al te simpele oplossing: MENSEN, RUIM ZELF JE ROMMEL OP! Of het rijmple van de schillen en de dozen?
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ongetwijfeld staat er op het dumpen van je afval een boete. Wellicht wordt het tijd om te handhaven.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Hoe moeten wij de voortuin - of beter - achtertuin van die nonchalante afvalweggooiers bezien? Hoe zijn ze in hun eigen omgeving? Tsja, je kunt ook stellen dat zij aan werkverschaffing doen: opruimen =werk. Het is net als met honden, hondenuitlaatroutes en gedrag van de baas...brrrrrrrrrr
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Hoe moeilijk kan het zijn. Laat wat controleurs rondlopen, er zijn in deze tijd (crisis én goed weer) vast vrijwilligers voor te vinden en geef ze de mogelijkheid om mensen aan te spreken en indien nodig, te beboeten. Laat ze desnoods lekker onder een boom of op een bankje, met een krantje of goed boek, de boel in de gaten houden en acteren. Echt, dit is een inkopper, niet moeilijker maken dan dat het is.
Vondelpark bezoeker
Inderdaad hoe moeilijk kan het zijn, kom dagelijks in het Vondelpark en nog nooit een handhaver gezien. Neem een voorbeeld aan Singapore geen papiertje of blikje op straat want dan ben je €1000 verder. Zet op drukke dagen handhavers in met een politie agent en schrijven maar. Kosten zijn er binnen 5 min uit. Hou dit een aantal weken dagelijks vol en daarna random. Moet je zien hoe snel het probleem is opgelost. Pak kans op dit moment is nul komma nul dus waarom zou je je rommel opruimen als je het ook door een ander kan laten doen. Mensen hebben geen fatsoen meer dus moet je ze opvoeden met het enige middel wat werkt en dat is de portemonnee.
Advertentie