Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Pokon-norm moet woningbouw redden

Sta woningbouwprojecten die onder een drempelwaarde van stikstofvervuiling vallen vrij van de natuurvergunningplicht en dure stikstofberekeningen. Dat advies geven opdrachtgevers en bouwers het kabinet. Als er geen snelle tijdelijke regeling komt, is de schade voor de woningbouw niet te overzien, stellen ze.

17 oktober 2019
Stikstof-woningbouw.JPG

Stel woningbouwprojecten die onder een drempelwaarde van stikstofvervuiling vallen vrij van de natuurvergunningplicht en dure stikstofberekeningen. Dat advies geven opdrachtgevers en bouwers  het kabinet. Als er geen snelle tijdelijke regeling komt, is de schade voor de woningbouw niet te overzien, stellen ze.

Vergunning

Nu moet bouwprojecten een vergunning vragen als de depositie van stikstof in natuurgebieden zelfs maar een klein beetje kan toenemen, maar in praktijk betekent dat dat vergunningen door decentrale overheden helemaal niet meer worden verleend. Volgens vertegenwoordigers van beleggers, projectontwikkelaars, woningcorporaties, bouwers en huurders is dat helemaal niet nodig.

Pokon-norm

Volgens een studie van ingenieursbureau Sweco ligt de stikstofdepositie van een woningbouwproject gemiddeld onder 0,05 mol per hectare. Dat is het equivalent van een zakje Pokon. De partijen stellen dat het kabinet via een ministeriële regeling zou moeten bepalen dat woningbouwprojecten onder die ‘Pokon-norm’ gewoon door moeten kunnen gaan zonder vergunningsplicht. Volgens het onderzoek hebben dergelijke kleine hoeveelheden geen meetbaar effect op Natura 2000-gebieden.

Autoverkeer

Bovendien draagt de woningbouw, door het bouwen van woningen zonder gasaansluiting, nauwelijks bij aan het stikstofprobleem. De stikstof die door woningenbouwprojecten wordt uitgestoten komt vrijwel geheel door het autoverkeer van en naar de woningen.

Tijdelijk

Totdat er een definitieve wettelijke oplossing is van het probleem, kan het kabinet ervoor kiezen om de stikstofdepositie voor de woningbouw tijdelijk, voor een periode van maximaal drie jaar, buiten beschouwing te laten als die onder de 0,05 mol blijft. Op hun beurt kiezen de bouwpartijen dan voor oplossingen die een lage stikstofuitstoot hebben.

Voorstel

Dat kan makkelijk, stellen de partijen in een brief aan het kabinet. Ze verwachten dat de drempelwaarde die minister Schouten (LNV) aan het eind van het jaar zal voorstellen, waarschijnlijk op 1 mol per hectare per jaar zal liggen, twintig keer zwaarder dan de norm die de bouwpartijen willen hanteren. Maar de partijen kunnen daar niet op wachten, stellen ze. Het vergunningenproces ligt nu al maanden stil, en als daar nog eens een half jaar bijkomt, dan zal volgens heb de economische en maatschappelijke schade niet te overzien zijn.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans
Blijkbaar is het de bouwsector helemaal ontgaan dat de generieke vrijstelling door de hoogste bestuursrechter in strijd is geacht met Europese regelgeving. Iets met ezels en stenen...
Laurens
Ellende? Heerlijk is het, geen bouw meer, minder boeren, eindelijk is het steeds verder volstouwen van dit land een halt toegeroepen.
H. Wiersma / gepens.
@Laurens.

Het is wel duidelijk dat jij lekker rijdt, vliegt en woont. Ik gun dat ook andere burgers.
H. Wiersma / gepens.
De PAS en PFAS dossiers vragen om een integrale aanpak voor boeren, industrie, luchtvaart en wegverkeer op korte, middellange en lange termijn en niet om hap snap beleid. Derhalve moet via noodwetgeving de bouw en infrastructurele werken weer snel op gang worden geholpen. Ollongren en Van NIeuwenhuizen gaan deze problematiek kennelijk als excuus gebruiken om veel belangrijke zaken uit te stellen.
Toine Goossens
@Laurens



Spijker ziet het juist. Leest u mijn commentaar bij PFAS.

https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-mili …



Herleest u ook het artikel van Martin Hendriksma van 7 maart j.l. op BB:

* Hoger opgeleiden vervuilen het meest, maar klagen over de vervuiling door 'anderen;

* Hetzelfde geldt voor twintigers; die vliegen naar Amsterdam om hier op de straat te gaan liggen;

* Links vliegt veel;

* De helft van de Nederlanders zeggen dat de gemeenten nalatig zijn om hen goed te informeren. Slechts 7% is tot nu toe geïnformeerd;



Ik raad u aan ook de beperkingen te lezen die TNO in haar factcheck voor de stikstofpolitiek benoemt. De onzekerheid voor de depositie is 50%, die voor de landbouwuitstoot minimaal 25%.



Gaat u daar crisis beleid mee voeren? De Raad van State fluit u direct terug. Het is duidelijk in strijd met de Beginselen van Behoorlijk Bestuur.

Advertentie