Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Piet Adema

De provincie Friesland, vier gemeenten en talloze dorpsraden hebben een brandbrief geschreven aan staatssecretaris van Defensie De Vries. De Amerikaanse JSF gaat volgens de Friese gedeputeerde Piet Adema zoveel kabaal maken dat dorpen en wijken nabij de vliegbasis Leeuwarden onbewoonbaar worden.

19 december 2008

Wat is er mis met de Joint Strike Fighter?
Er is niets mis met de JSF, maar het is duidelijk dat hij veel meer geluid produceert dan de F-16. Om het gebied rond de vliegbasis Leeuwarden zit een geluidszone en die wordt nu vrijwel vol gevlogen. Als je net zoveel vliegbewegingen wilt maken met de JSF als met de huidige F-16, dan ga je ruimschoots over de geluidszonering heen en zullen veel woningen in de omliggende gemeenten moeten verdwijnen. Als het geluidsniveau vier keer zo hoog is, zoals uit een recente vergelijking tussen de Amerikaanse F-15 en de JSF is gebleken, dan zullen we moeten overgaan tot draconische maatregelen als de sloop van het dorp Marssum.

 

Amerikanen noemen die herrie the sound of freedom.
Zo simpel werkt het niet. Als ik een auto koop, dan moet die auto voldoen aan de laatste milieu-eisen. Dat betekent wellicht dat ik meer geld moet uitgeven, maar daar hebben we in Nederland regels voor. Die regels leggen we de burgers op. Dat is volstrekt legitiem en dat moeten we vooral blijven doen om onze leefomgeving duurzaam te houden. Je mag van de overheid ook verwachten dat ze rekening houdt met die spelregels en het milieu serieus neemt.

 

Wat moet er volgens de Friezen gebeuren?
Wij vrezen dat de luchtmacht er na de introductie van de JSF op Leeuwarden achter komt dat het aantal vliegbewegingen enorm wordt beperkt door het geluid en dat het toestel beperkt kan worden ingezet. Maar daarvoor koopt Defensie het vliegtuig niet en dus zullen de geluidscontouren worden vergroot. Zulke Schipholtoestanden willen we niet. Het motorgeluid moet voor Defensie een hard afwegingscriterium worden bij de keuze voor de opvolger van de F-16. Dat is nu niet zo. We dringen er bij Defensie op aan om te kiezen voor het vliegtuig met de minste geluidshinder. Als dat niet de JSF in de gewenste configuratie is, dan moet Defensie kiezen voor een andere motor of een ander vliegtuig.

 

Nu ja, het verhaal gaat toch dat Leeuwarden wordt gesloten.
Minister Van Middelkoop van Defensie heeft mij verzekerd dat de vliegbasis in deze regeerperiode niet wordt gesloten en dat er geen besluit wordt genomen over latere sluiting. Wij willen ook helemaal niet dat de vliegbasis dichtgaat. Leeuwarden is belangrijk voor Friesland. De werkgelegenheid moet blijven, de basis moet blijven, maar de dorpen moeten óók leefbaar blijven.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie