Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Partij voor de Dieren boos na overlijden das

Een van de twee dasjes die vorige maand werden gevangen bij hun leefterrein in Roermond is overleden. Dat maakte de provincie Limburg dinsdag bekend. De Statenfractie van de Partij voor de Dieren reageerde woedend op het nieuws.

16 maart 2021
shutterstock-1762215296.jpg

Een van de twee dasjes die vorige maand werden gevangen bij hun leefterrein in Roermond is overleden. Dat maakte de provincie Limburg dinsdag bekend. De Statenfractie van de Partij voor de Dieren reageerde woedend op het nieuws.

Opvang

Het dasje was samen met een ander babydasje en de vader en moeder tijdelijk ondergebracht bij een dierenopvang in het Belgische Opglabbeek. 'Dit is soms hoe het met jonge dieren gaat. De sterkste overleven, de zwakkeren redden het niet altijd', aldus Dries Damiaens van het Natuurhulpcentrum. 'Dat geldt voor de natuur en dat is in ons opvangcentrum niet anders. Het tweede dasje maakt het op dit moment goed.'

 

Verstoten

Voor de overgebleven twee volwassen dassen wordt nog gezocht naar een nieuw leefgebied. Het mannetjesdasje blijft in het natuurcentrum tot het zelfstandig kan overleven in de natuur. De twee baby's waren door hun moeder verstoten, omdat ze te lang van elkaar gescheiden waren.

 

Zoogseizoen

De vier dassen werden enkele weken geleden midden in het broed- en zoogseizoen verplaatst vanuit hun leefgebied in Roermond naar de dierenopvang in België. Dat mag eigenlijk niet, maar de provincie Limburg gaf een ontheffing om snel woningbouw in het dassengebied mogelijk te maken. Dat leidde tot grote verontwaardiging bij meerdere natuurorganisaties. Zij vinden dat met de bouw best even gewacht had kunnen worden tot de kleine dieren groot genoeg waren om met de ouders naar een nieuw leefgebied te verhuizen. Dat zou in juli hebben gekund.

 

Ontheffing

Maar de projectontwikkelaar wilde zo lang niet wachten en kreeg een ontheffing van de provincie. Vervolgens werd begonnen met het vangen van het dassengezin, vader, moeder en twee babydasjes. Moeder en baby's raakten daarbij een tijd lang van elkaar gescheiden.

 

Risico

'Dit is precies waarom dassen in deze periode met rust gelaten moeten worden' zei Statenlid Pascalle Plusquin van de Partij voor de Dieren in een reactie. 'De provincie heeft dit risico willens en wetens genomen. De kans op zo'n sterfgeval zou in de natuur heel klein zijn. Het andere dasje is kansloos in de de vrije natuur. Die kun je niet meer terugzetten.' Volgens omroep 1Limburg kostte het vangen en verplaatsen van de dassenfamilie de provincie 300.000 euro. (ANP/Redactie)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Smerig trucje van Limburg: verplaatsen dassenfamilie kostte € 300.000,-. Voor dat geld had je ze beter aan hun lot kunnen overlaten - in werkelijkheid niets anders dan wat er nu gebeurt - en een echt belangrijk project voor dieren kunnen steunen. Maar ja, Limburg: doortrapt en corrupt...
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Het toppunt van decadentie: 300.000,-- Euro aan 4 dassen uitgeven.
Johan / Bouwplietie
Ik mag er toch vanuit gaan dat die 3 ton door de PvdD betaald wordt, zijn we hier helemaal van de pot gerukt. Duur broodje Das dus.
dy / nvt
Niet alleen laat de Limburgse overheid de oren hangen naar een commerciële marktpartij met niets anders dan een winstoogmerk...nee.... ze lapt zelfs 3ton uit de algemene middelen om het commerciële belang van die marktpartij te dienen!

En hoe (!) dient dit het belang van de burger?

Hoe komt dit geld terug?



Het is al te gek voor woorden dat een paar maanden wachten niet kan, maar ook nog 3ton belastingeld van de burger uitgeven om een éénmalig commercieel belang van een marktpartij te dienen....

Wie heeft hier profijt van?



En gezien de stand van zaken zal dit niet de eerste én niet de énige keer zijn dat zo is gehandeld.

Wie gaat deze praktijken onderzoeken?

Welke consequenties gaat dit krijgen?



Antwoorden: 'niemand' en 'geen'
René / jurist
Dit is weer een voorbeeld van een overheid die haar oren naar een marktpartij laat hangen. Wachten tot juli was beter geweest voor das én zeer waarschijnlijk ook de portemonnee. De overheid is er niet om te faciliteren dat de al goedgevulde zakken van een projectontwikkelaar nog verder worden gevuld, maar om het algemeen belang te dienen. Dat vraagt om een zorgvuldig bestuur, zeker als er algemene middelen mee zijn gemoeid. Want de rekening van de vermeende 3 ton komt vast niet bij de projectontwikkelaar terecht. Mooi staaltje wanbestuur dus, helaas maar al te symptomatisch voor de hedendaagse politieke verhoudingen.
Advertentie