of 61043 LinkedIn

Parkstad wil gebiedsontwikkeling op z’n Duits

Ze willen hun regio herstructureren met een Internationale Bau Ausstellung (IBA), een langlopend ontwikkelingsprogramma met publieke en private partijen.

In navolging van een beproefde methode in Duitsland, willen de Parkstadgemeenten hun regio herstructureren met een Internationale Bau Ausstellung (IBA). In een dergelijk project, dat acht tot tien jaar duurt, werken overheden en private partijen samen aan transformatie van de krimpregio.

Steden en regio’s

IBA is een nieuw fenomeen voor Nederland, maar kent in Duitsland al de nodige successen. Het is een meerjarig ontwikkelingsprogramma voor steden en regio’s die door bevolkingsafname en economische malaise steeds verder dreigen af te zakken. Een uitgelezen methode voor Parkstad, vindt de regio. Gedeputeerde Staten van Limburg, de colleges van de acht Parkstadgemeenten en het Parkstadbestuur stellen de komende maanden een samenwerkingsovereenkomst op voor IBA Parkstad 2020.

 

Herontwikkeling van een groot gebied

Gedeputeerde Patrick van der Broeck ging in Duitsland kijken om te zien wat een IBA nu eigenlijk is. Inmiddels kan hij het uitleggen. ‘Een IBA heeft tot doel om een proces op gang te brengen voor de herontwikkeling van een groot gebied. Dat gaat verder dan het opknappen van een wijk; we hebben het hier over een regio waarbij acht gemeenten zijn betrokken. Door samenwerking te zoeken met andere publieke en private partijen, ontstaat een vliegwieleffect waarbij veel enthousiasme, planvorming en geld vrijkomt.’

 

Vergelijking met Floriade

De gedeputeerde maakt een vergelijking met een Floriade. Ook dat is een langlopend, groot project, dat veel losmaakt in de omgeving. ‘Er komen extra wegen, nieuwe hotels, een snelwegaansluiting kan versneld worden aangelegd, ontwikkelaars raken geïnspireerd en ondernemers zien kansen om te investeren.’

 

Parkstadregio uit het slop

Op dit moment gebeurt er al van alles om de Parkstadregio uit het slop te trekken. Van der Broeck noemt de plannen voor stadslandbouw in het voormalige CBS-gebouw in Heerlen en de sloop van lege flats om nieuw landschap te creëren. Ook Nature Wonder World, een beoogd attractiepark in een oude mijngroeve in Brunssum, dat energie moet gaan opwekken. ‘Een IBA brengt verbinding tussen al die projecten en kan er voor zorgen dat ook andere partijen aanhaken. Het geheel is meer dan de som der delen.’

 

Gemeenteraad blijft verantwoordelijk

De IBA Parkstad zal worden geleid door een speciale projectorganisatie waarin de publieke en private partijen zijn vertegenwoordigd. De afzonderlijke gemeenteraden behouden hun eigen verantwoordelijkheid voor ontwikkelingen op hun grondgebied, benadrukt de gedeputeerde.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door R. Bank op
Ik weet ook al een goede adviseur: oud-gedeputeerde Hooijmeier. En als die even niet beschikbaar is gewoon in de kringen van de vm. Bouwfonds Nederlandse Gemeenten informeren hoe men deze succesnummersáan de man brengt.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners