of 58952 LinkedIn

Parkeertarieven centrum A'dam 50 procent hoger

Het was al aangekondigd in het college-akkoord, maar nu gaat het er echt van komen. Parkeren op straat in het centrum van Amsterdam wordt vanaf april volgend jaar fors duurder: 7,50 euro per uur. Nu is dat nog 5 euro. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. Het is voor het eerst sinds 2009 dat de parkeertarieven omhoog gaan.
4 reacties

Het was al aangekondigd in het college-akkoord, maar nu gaat het er echt van komen. Parkeren op straat in het centrum van Amsterdam wordt vanaf april volgend jaar fors duurder: 7,50 euro per uur. Nu is dat nog 5 euro. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. Het is voor het eerst sinds 2009 dat de parkeertarieven omhoog gaan.

Waterbedeffect voorkomen

In de schil rond de binnenstad gaat een uur parkeren 6 euro kosten. Dat gebeurt om een zogenaamd waterbedeffect te voorkomen: dat mensen die parkeren in het centrum te duur vinden hun auto een paar straten verderop stallen waar de tarieven veel lager zouden zijn.

 

Dijksma: 'noodzakelijk voor leefbaarheid en bereikbaarheid'

'Dit zijn flinke tariefverhogingen en daar zal niet iedereen blij mee zijn. Maar het is noodzakelijk om de stad leefbaar en bereikbaar te houden en om te zorgen voor meer ruimte voor fietsers, voetgangers en groen. De extra parkeergelden gebruiken we om te investeren in mobiliteit en om de kwaliteit van de infrastructuur en de openbare ruimte in de stad te verbeteren', aldus verkeerswethouder Sharon Dijksma.

 

400 miljoen euro voor alternatieven auto

Om mensen te bewegen hun auto te laten staan, wordt de komende jaren 400 miljoen euro gestoken in nieuwe trams, metro's, bussen zonder schadelijke uitstoot en betere infrastructuur voor het openbaar vervoer. De gemeente signaleert dat de P+R-terreinen aan de randen van de stad steeds beter worden gebruikt. Mensen kunnen daar goedkoop parkeren, soms al voor 1 euro voor een hele dag, mits ze de stad ingaan met het ov. Volgend jaar volgen nog meer plannen om de stad autoluw te maken. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
De huidige generatie politici in Amsterdam is er kennelijk vooral om auto rijdende burgers en bedrijfsleven zoveel mogelijk uit te melken. Binnen een jaar dreigt kapot te worden gemaakt wat de laatste jaren is opgebouwd. Denk er goed over na wie je bij de volgende verkiezingen je stem gaat geven.
Door Rex Rotary (Verkeerscoördinator) op
Het is een trend in de lokale en landelijke politiek om problemen met geldelijke sancties op te lossen. Accijnsverhoging op alcohol, tabak en benzene zijn daar voorbeelden van. Met deze verhoging van parkeergelden tref je alleen de mensen die in Amsterdam moeten zijn en geen alternatief hebben. De rest is allang afgehaakt. Vroeger gingen we nog wel eens stappen in Amsterdam. Daar is nu geen donder meer aan, alleen de prijzen al in de horeca daar doen je ter plekke ontnuchteren. Er zijn gelukkig veel leukere steden om je te vermaken.
Door Henk (archivaris) op
Dat moeten ze overal doen. We met het blik uit centra van steden en grotere dorpen !!!
Door V6 op
Helemaal de weg kwijt. Consistentie is ook ver te zoeken: rekenen op extra parkeergelden terwijl het doel minder auto's is. Dat wordt kennelijk bij voorbaat niet gehaald. Gewoon niet meer naar toe gaan, die stad.