Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Paasvuren verboden door droogte

In enkele gebieden worden paasvuren verboden omdat het te droog is. Er is momenteel veel kans op natuurbrandgevaar.

27 maart 2013

De gemeenten Lochem in de Achterhoek en Oost- en West Stellingwerf in Friesland hebben woensdag het aansteken van paasvuren in het weekeinde verboden. Reden is de aanhoudende droogte in combinatie met veel wind, waardoor een paasvuur makkelijk zou kunnen uitgroeien tot een echte brand.

Nog geen totaalverbod

De brandweer ziet nog geen aanleiding om een totaalverbod op paasvuren te adviseren, zei een woordvoerster van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) woensdag. De VNOG is de landelijke brandweerspecialist op het gebied van natuurbranden.
 
Mogelijk maatschappelijk onrust 

In Gelderland en Overijssel staan honderden zogenoemde paasbulten klaar. Brandweerlieden bekijken in elke gemeente per brandstapel of het veilig is om die aan te steken onder de huidige weersomstandigheden. ,,Het maakt nogal uit of er veel bomen of huizen rond een paasvuur staan of dat de bult in een kaal weiland ligt. Ook is de populariteit van paasvuren enorm. Het voorkomen van maatschappelijke onrust kan een reden zijn om het toch door te laten gaan, desnoods met extra veiligheidsmaatregelen'', aldus de VNOG.


Extra waarschuwing natuurbrandgevaar

In grote delen van het land geldt een extra waarschuwing voor natuurbrandgevaar. In Gelderland en Utrecht is sprake van verhoogde waakzaamheid. ,,Mocht het nog tot code rood - groot gevaar voor branden - komen, dan verandert alles weer qua paasvuren. Maar zover is het nog niet'', aldus de brandweerwoordvoerster.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie