of 64707 LinkedIn

Paardendrollen vangen in Houten

Reageer
Paardenpoep op het fietspad. Dat ‘probleem’ staat woensdagavond op de agenda van de gemeenteraad van Houten. Desnoods met een drollenvanger.

Beperking
De kans is groot dat de gemeenteraad een amendement aanneemt waardoor paardenpoep niet meer op het fietspad terecht mag komen. De indiener oppert het gebruik van een drollenvanger. ‘Vanavond is de derde en laatste, besluitvormende vergadering van de raad over de paardenpoep,’ zegt woordvoerder Jeroen Pater van de gemeente Houten. Raadslid Peter Musters van Houtens Belang vroeg zich tijdens een ‘rondetafelgesprek’ op 23 september van dit jaar af of het niet zinnig zou zijn om paardenbezitters en paardrijders te verplichten om ook fietspaden vrij te houden van de uitwerpselen van hun paard. Tot nu geldt namelijk een beperking van die plicht: die geldt alleen voor trottoirs, speelplaatsen en speciaal aangewezen gebieden maar dus niet voor de straat of het fietspad.

 

Opruimplicht
Verschillende collega’s waren het met Musters eens dat de Algemeen Plaatselijke Verordening moet worden aangepast.  Omdat, volgens de motie: ‘ de overlast van de uitwerpselen van paarden zich nu juist voordoet op fietspaden en zich juist veel minder voordoet op weggedeelten die bestemd zijn voor voetgangers en openbare speelplaatsen’. Dus diende Musters 7 oktober een amendement in voor aanpassing van de APV. Voortaan moet de opruimverplichting ook gelden voor ‘gedeelten van de weg die bestemd zijn of mede bestemd zijn voor het verkeer van voetgangers, fietsers en bromfietsers.’

 

Hondenpoep
De gemeentewoordvoerder kent het probleem niet. ‘Volgens mij heeft Houten niet met opvallend veel paardenpoep te maken. Ook hier is de 21e eeuw begonnen, we rijden ook hier niet meer allemaal te paard,’ zegt Pater. Mogelijk vormt de hondenpoepnota van de gemeente de inspiratie, oppert de woordvoerder. ‘Twee jaar geleden hebben wij hondenbezitters gedwongen om hondenpoep op te ruimen. Sommige hondenbezitters vonden dat flauwekul en zagen daar ongelijkheid in ten opzichte van paarden. Ook politie te paard werd toen genoemd.’ Verder verwijst Pater naar de raadsgriffier.

 

Serieus
Griffier Paul van Ruitenbeek zegt dat de voorbespreking van de motie ‘wel grappig’ is verlopen. ‘D66 zei dat het amendement net als de oorspronkelijke APV verkeerd is geformuleerd: de eigenaar of houder van een paard wordt verplicht ervoor te zorgen dat het paard “zich niet van uitwerpselen ontdoet”. Dat kan toch niet?! Je kunt wel verplichten dat op te ruimen.’ Toch  werd het amendement ‘redelijk serieus’ behandeld, volgens Ruitenbeek. ‘Ook de burgemeester, die over de openbare orde gaat, kon zich er best iets bij voorstellen.’

 

Vanavond stemt de raad.

 

Lees ook:
DNA-bank in strijd tegen hondenpoep (05/03/2008)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers