of 63966 LinkedIn

Overheidsaanpak milieucriminaliteit niet op orde

Gebrekkige handhaving van milieuregels biedt criminelen én bedrijven in Nederland volop gelegenheid om milieudelicten te begaan. De schade die ze daarmee veroorzaken is groot en ‘vermijdbaar’, zo staat te lezen in het Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit.
3 reacties

Gebrekkige handhaving van milieuregels biedt criminelen én bedrijven in Nederland volop gelegenheid om milieudelicten te begaan. De schade die ze daarmee veroorzaken is groot en ‘vermijdbaar’, zo staat te lezen in het Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit.

Lucratief

Het dreigingsbeeld is opgesteld in opdracht van de Strategische Milieukamer. Daarin zitten onder meer topbestuurders van politie en justitie, diverse inspectiediensten en omgevingsdiensten. De voorzitter is Guus Schram, de hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. ‘We kunnen wel concluderen dat het plegen van milieucriminaliteit lucratief is, er volop gelegenheid is en dat de aanpak niet op orde is’, schrijven de opstellers van het rapport.

 

Weinig slagvaardig

Schram pleit voor verandering. ‘Opsporing en vervolging zijn te weinig slagvaardig, de opsporing is gefragmenteerd, vervolging en berechting duren te lang en de uiteindelijke sancties zijn vaker niet dan wel afschrikwekkend’, somt hij de problemen op. ‘Grote vermijdbare milieuschade is het gevolg.’ Volgens de OM-bestuurder is ‘niet alleen meer capaciteit nodig, maar ook een andere aansturing en meer gebonden slagkracht voor een effectieve strafrechtelijke aanpak’.

 

Kennis ontbreekt

Dit is niet het eerste rapport waarin harde conclusies worden getrokken over de manier waarop de overheid de milieuwetten handhaaft. Ook de Algemene Rekenkamer en de commissie Van Aartsen waarschuwden de politiek dit jaar al dat die handhaving op allerlei punten tekortschiet. Zo ontbreekt het inspectiediensten volgens de diverse rapporten aan capaciteit, maar ook aan overzicht en gespecialiseerde kennis.

 

Epidemieën

Onder de noemer milieucriminaliteit valt heel veel, van fraude met afvalstromen of mest tot vervuilende activiteiten waarvoor geen vergunning is uitgegeven en illegale handel in wilde dieren. Dat laatste is ‘waarschijnlijk een factor in het ontstaan van epidemieën door zoönosen’, aldus het rapport. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rood Hesje (frolijke vluiterd) op
@Aart &Piet: zullen we toch eerst even onderscheid maken tussen echte criminaliteit en bestuurlijke afwegingen die leiden tot besluiten die wij als inwoners/burgers kunnen en mogen bekritiseren. U scheert bestuurders nu ten onrechte over een kam met milieucriminelen.
Door Aart op
Onlangs het programma ‘De Opstandelingen’ gezien. De beerput van de Graspeel. Mooie documentaire
Door Piet (Gepensioneerd) op
De lobby van de luchtvaart tot ondersteuning in de corona crisis en de opening van vliegveld Lelystad is ook zeer heel lucratief gebleken. En erg slecht voor het milieu. De lobby van Tata Steel is ook heel effectief. Slecht voor de luchtwegen van omwonenden. De lobby van boeren tot nu toe ook. De wetgevende macht is ook crimineel.