of 63623 LinkedIn

Overheidsaanpak kostbare milieuvergrijpen schiet tekort

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
1 reactie

Overtredingen van de milieuwetten hebben de samenleving vorig jaar 4,35 miljard euro gekost, en de aanpak van de overheid schiet tekort. Zowel de toezichthouders en handhavers als de betrokken ministers 'tasten in het duister'. Die harde conclusies trekt de Algemene Rekenkamer na een uitgebreid onderzoek.

Gevolgen vervuiling

Het bedrag van 4,35 miljard euro is uitgerekend door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De schade komt voort uit vervuiling van de bodem, de lucht en het grond- en oppervlaktewater. Al die soorten vervuiling hebben nadelige gevolgen voor de natuur, het milieu én de gezondheid van mensen.

 

Vijftig keer in de fout

Een relatief kleine groep bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, blijkt 'veelpleger' op milieuterrein. De inspectiediensten constateerden in vijf jaar tijd bij één bedrijf meer dan honderd overtredingen. Een handvol bedrijven ging meer dan vijftig keer in de fout. Om welke bedrijven het gaat, maakt de Rekenkamer niet bekend. 'Dat heeft met onze rol en bevoegdheden te maken', legt een woordvoerster uit. 'Onze rol is om de rijksoverheid te controleren.' De onafhankelijke waakhond vindt wel dat de betrokken ministeries deze informatie openbaar zouden moeten maken.

 

Helft

De helft van alle overtredingen werd bij 80 bedrijven geconstateerd. In totaal werken circa 500 bedrijven in Nederland met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen.

 

Betrouwbare gegevens

In het rapport signaleren de onderzoekers dat het vooral ontbreekt aan 'goede, betrouwbare gegevens over de uitkomsten van inspecties bij de bedrijven die met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen werken'. Daardoor heeft niemand een goed overzicht en is het 'onmogelijk effectief te sturen'.

 

Nauwelijks inspecteurs

Boetes voor bedrijven die in de fout gaan blijken volgens de Rekenkamer 'weinig doeltreffend'. Boetes vallen vaak zo laag uit dat ze bedrijven niet echt pijn doen. Het stilleggen van een bedrijf 'gebeurt heel weinig'. Inspecties zijn bovendien niet risicogericht. 'Bij het merendeel van de bedrijven komen nauwelijks inspecteurs langs, terwijl bij tientallen van deze bedrijven het risico op een overtreding hoog is.'

 

18 overtredingen per jaar

Volgens de analyse is 3 procent van de geconstateerde milieuovertredingen in de onderzoeksperiode van 5 jaar aangemerkt als 'zwaar'. Dat komt neer op gemiddeld 18 overtredingen per jaar in deze hoogste categorie. De Rekenkamer geeft daar enkele voorbeelden van. Zo werd bij een bedrijf dat met gevaarlijke stoffen werkt niet de juiste procedure gevolgd bij het gebruik van een fornuis. Een zeer grote brand was het gevolg. Bij een ander bedrijf was sprake van lekkages én ontbrak het aan een systeem om lekkage te detecteren. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
Denk alleen maar aan Tata-steel een gigantische vervuiler, waarvan het economische belang tot nagenoeg 0 is gereduceerd. Het bedrijf weigert te investeren in betere technieken, dumpt het zwaar verontreinigde afval als "grondstof" met subsidie aan allerlei ondernemers (al dan niet bonafide). De gerealiseerde winst verdwijnt in de zakken van aandeelhouders en Nederland blijft letterlijk met de rotzooi zitten. Geen vergunningverlener die ook maar een poot durft uit te steken.