Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Overheid moet echt kiezen voor duurzaam’

Dat stelt Peter Glas, vertrekkend voorzitter van de Unie van Waterschappen (UvW) in een interview in Binnenlands Bestuur. Volgens hem voert Nederland 'halfslachtig beleid' en hobbelt de politieke elite achter wetenschap en innovaties aan.

17 januari 2016

Nederland staat met halfslachtig beleid de ommekeer naar een echt duurzame samenleving in de weg. ‘Voor dit vraagstuk hebben we leiderschap nodig dat je op dit moment meer ziet bij industriële dan politieke leiders.’

Klimaatprobleem

Dat stelt Peter Glas, vertrekkend voorzitter van de Unie van Waterschappen (UvW) in een interview in Binnenlands Bestuur van deze week. Glas schetst hoe de waterschappen volop bezig zijn met het verduurzamen van hun eigen bedrijfsvoering en daarin samenwerking zoeken met gemeenten, provincies en het bedrijfsleven. Ook op internationaal niveau praten de waterschappen mee over oplossing voor het klimaatprobleem en de overstap van een fossiele naar een circulaire economie, stelt Glas.

 

Halfslachtig

Frustrerend is dan ook het halfslachtige Nederlandse beleid en ‘een politieke elite die achter de wetenschap en de innovaties aanhobbelt’, zegt Glas. En: ‘De transitie vraagt een duidelijke keuze van de nationale overheden.’

 

Nieuwe afspraken

Glas’ opvolger, Hans Oosters, deed onlangs een vergelijkbare uitspraak, in reactie op het in Parijs gesloten klimaatakkoord. Volgens Oosters moet een brede nationale discussie worden gevoerd over wat nodig is om de klimaatdoelen te bereiken. Dat moet volgens hem leiden tot ‘nieuwe afspraken met de agrarische en chemische sector en het bedrijfsleven. Met het huidige beleid komen we er niet.’

 

Meer samenwerking

Voor de waterschappen heeft Glas, die op 1 januari na zes jaar afscheid nam als Unie-voorzitter, de boodschap om nog meer samenwerking met gemeenten te zoeken. Daar liggen kansen, volgens hem. Hij noemt de op te richten wijkwaterfondsen in Brabant en Gelderland, waar met bijdragen van overheden en goede doelen de bewoners zelf gaan werken aan een waterrobuuste leefomgeving.

 

Geen bedreiging

‘Het op lokale schaal oplossingen zoeken voor watervraagstukken, gaat een vlucht nemen. Als wij energie en grondstoffen uit rioolwater kunnen halen, dan kunnen bedrijven of woonwijken dat ook, de techniek gaat razendsnel.' De waterschappen moeten dat niet als een bedreiging zien (verlies van werk), zegt Glas, maar als kans.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet van Noort / Bestuurder DCCM
Het is jammer dat de heer Peter Glas die halfslachtigheid niet heeft weggewerk toe hij in functie was. Ook hij heeft achter de politieke elite en de misleidende innovaties aangehobbeld zonder voorstellen voor een gestuurde kustverdediging te steunen. Natuur, milieu en de schatkist hadden hier allang beter van kunnen worden. Ook hij heeft niet gereageerd op de ondemocratische Deltavisie van dijkgraaf Luc Koshiek van Dijkring 13. Deze Deltavisie is probleemloos door de hoogste ambtenaar in het nationale Deltaprogramma verwerkt. Jammer voor de afspraken van Parijs. Het is niet de overheid die niet kiest voor duurzaam, het zijn de tobbestuurders van zijn niveau die nalaten om de overheid goed aan te sturen. Zand suppleren is CO² doneren.



Werken met natuur hoeft helemaal niet zo duur !
Tobias Dekker
Is immigratie duurzaam?
Advertentie