of 58952 LinkedIn

Overheden slaan handen ineen tegen Belgisch kernafval

Een onaangename verrassing. Zo omschrijft wethouder Joan Veldhuizen het nieuws dat er vlak over de grens met België kernafval gedumpt zou worden. Zomaar, zonder overleg met haar gemeente Bladel, of welke buurgemeente ook.
5 reacties
Een onaangename verrassing. Zo omschrijft wethouder Joan Veldhuizen het nieuws dat er vlak over de grens met België kernafval gedumpt zou worden. Zomaar, zonder overleg met haar gemeente Bladel, of welke buurgemeente ook.

Kleigebieden
De beslissing kwam van hogerhand. Het Belgische rijk had de  Belgische Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen (NIRAS) opdracht gegeven tot het opstellen van een rapport. Daarin stond dat de dikke en diepe kleigebieden in de Belgische Kempen, vlakbij de Nederlandse grens, geschikt zijn voor radioactief afval.

Niet genoeg onderzoek
Maar Greenpeace bestrijdt dit. Volgens de milieuorganisatie is er nog niet genoeg onderzoek gedaan naar de gevolgen op lange termijn. Mogelijk zijn er gevaren voor de bodem en het grondwater, dat in beide landen voor drinkwater wordt gebruikt.

Zorgen
‘Wij hebben nog geen officieel standpunt ingenomen, maar wij maken ons wel zorgen’, zegt Veldhuizen. ‘Ondergronds opslaan is een onomkeerbaar proces. Je kunt er geen enkele controle op uitvoeren.’ Zij spreekt voor alle Kempener-gemeenten: Bladel, Eersel, Oirschot, Bergeijk en Reusel-De Mierden. De gemeenten werken vaker samen en hebben nu de handen ineengeslagen met met Brabant Water, de provincie, het ministerie van VROM en de Belgische gemeente Bommel.

Ondoorgrondelijk
‘Samen staan we sterker’, denkt Veldhuizen. ‘We zijn al een aantal bij elkaar gekomen om te zien wanneer we invloed kunnen uitoefenen. Dat is moeilijk, want het Belgische systeem is ondoorgrondelijk. Pas in 2020, als de locatie wordt gekozen, hebben wij inspraak.’

Vooralsnog moet België eerst een Tweede Kamer hebben om het conceptvoorstel te bespreken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door van Koll (bouwplantoetser) op
Weet men niet dat er binnenkort in Nederland een nieuwe Kerncentrale wordt gebouwd. En dat het sowieso niet uitmaakt waar kernafval gedumpt wordt. Er hoeft in Frankrijk maar iets mis te gaan met een kerkncentrale en w zijn allemaal het haasje.
Door J. Louwers (Beleidsadviseur Communicatie) op
Het is Kempengemeenten ipv Kempener-gemeenten
Door Hanneke (ambtenaar) op
het gaat om de Belgische gemeente Lommel en niet om de gemeente "Bommel"
Door W. Wilkens (schrijvende) op
Ik snap het probleem eigenlijk niet. Als men voorstander is van kernenergie, dan moet men zich natuurlijk ook geen zorgen maken om het afval. Dat is immers toch geen probleem?
Bovendien kan dat wel onder de grond of, beter, in de Derde Wereld worden gedumpt.

Gauw weer naar de zwembaden en de fanfare terug, Brabantse bestuurders!
Door mr. A. Merks (Bestuursmedewerker) op
De Brabantse waterschappen en Brabant Water trekken samen op in dit dossier. Voorts is op inititaief van Joseph Vos, dijkgraaf van waterschap Brabantse Delta, de kwestie al besropekn in de Provinciale Omgevingscommissie. Deze hebben in een ongevraagd GS vervolgens GS opgeroepen om op alle tafels tegen deze Belgische plannen bezwaar te maken. Kortom, de burgemeester van Bladel staat niet alleen.