of 64204 LinkedIn

Overheden niet voorbereid op branden met zonnepanelen

Overheden zijn niet voorbereid op de gevolgen van grote branden van daken met zonnepanelen. Dat meldt RTL Nieuws. RTL kreeg een onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) daarover in handen.

Overheden zijn niet voorbereid op de gevolgen van grote branden van daken met zonnepanelen. Dat meldt RTL Nieuws. RTL kreeg een onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) daarover in handen.

Voedselketen

Bij branden van woningen, bedrijven of stallen waar zonnepanelen op de daken liggen, kunnen de scherpe delen van een paneel soms kilometers verderop neerkomen. Het is belangrijk dat die deeltjes op tijd opgeruimd worden, zegt het IFV, omdat er risico bestaat dat vee ze opeten, en de deeltjes uiteindelijk in de voedselketen terechtkomen. Bij een brand van een houthandel in Friesland kwamen delen van de 1600 zonnepanelen die op het dak lagen soms wel 10 kilometer verder in het weiland terecht.

 

Procedures

Maar er bestaan vooralsnog geen procedures voor een brand met ‘depositie’ van zonnepanelen. Zo is het niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor het opruimen en de schadeafhandeling. Volgens het IFV moeten er bij een zonnepanelenbrand eigenlijk dezelfde procedures worden gevolgd als bij een brand waarbij asbest vrijkomt. Daarvoor zijn wel specifieke afspraken gemaakt tussen verschillende partijen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door roland op
Bij een zonneweide lijkt de kans op brand gering.
Waaruit moet ik opmaken dat onvoorzichtigheid een rol speelt of is het smaad?
Bij elke brand kunnen deeltjes ver verspreid worden en die in de voedselketen kunnen komen. Welk het nadeel van juist zonnepanelen is, wordt niet duidelijk
Door Rellie (Terschellinger) op
Op dit eiland wil zo'n milieufanaat (met een Range Rover) ook zo'n zonneweide maken. Iemand heeft al een bekend advocatenkantoor ingeschakeld om van tevoren de gemeente al aansprakelijk te stellen voor de vergunning en de exploitant voor de activiteit, mocht het fout gaan. Hoop dat 't niet door gaat.
Door Hans Zijdeglans op
Het is al jaren normaal om bij onbekende gevolgen van nieuwe technische ontwikkelingen en projecten alles on hold te zetten tot die gevolgen en de remedie daarop wel bekend zijn. Dus: voorlopige stop er op. Hoop dat die veehouders in Friesland die houthandel bikkelhard in de tang nemen: had die houthandel maar voorzichtiger moeten zijn.