of 63372 LinkedIn

OV Eindhoven en Helmond volledig elektrisch

Brabant heeft de grootste busvloot zonder uitstoot rondrijden. Niet alleen van Nederland, maar zelfs van heel Europa, weet de provincie trots te melden.

Brabant heeft met ingang van zondag de grootste busvloot zonder uitstoot rondrijden. Niet alleen van Nederland, maar zelfs van heel Europa, weet de provincie trots te melden. Sinds vandaag wordt het openbaar vervoer in Eindhoven en Helmond uitgevoerd door 43 volledig elektrische stadsbussen.

Uitdaging voor de vervoeder 

De aanbesteding van het openbaar vervoer is gewonnen door een dochterbedrijf van Connexxion, dat onder de nieuwe naam Bravo al het openbaar vervoer in de provincie Noord-Brabant vanaf 11 december verzorgt. De busvloot in Eindhoven en Helmond is volledig elektrisch. Dat was een behoorlijke uitdaging voor de vervoerder, meldt de provincie. 

 

Innovatief roulatiesysteem

"Elektrische bussen hebben nu nog een beperkte actieradius. Die rijden gemiddeld 60 tot 80 kilometer op een volle accu. Door de ontwikkeling van een supersnelle laadtechniek en een innovatief roulatiesysteem kunnen de stadslijnen in Eindhoven en Helmond toch geheel elektrisch worden gereden zonder dat de reiziger daar last van ondervindt."

 

Snel opladen

Om de bussen overdag snel te kunnen opladen is de busterminal in Eindhoven omgebouwd van een diesel- tot een elektrische garage. Daar zijn 43 oplaadpunten, waar de bussen via een pantograaf op het dak - vooral bekend van trams en trolleybussen - contact maken met de lader. In een half uur tijd zijn ze opgeladen en kunnen ze weer de weg op. Dat is althans de bedoeling; het systeem is niet eerder op deze schaal toegepast in Nederland, aldus de provincie. Daarom staan er dagelijks enkele elektrische bussen standby om in te zetten als een bus voortijdig leeg is. 's Nachts worden alle bussen in de terminal volledig opgeladen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Piet op
Elektrisch OV betekent minder gifgas in de stad... heel goed voor de bevolking van Eindhoven. Zelfs als het op kolen draait, wat wel een beetje jammer zou zijn.
Door Opmerker (orig) op
Hahaha, dat was nou net mijn eerste gedachte, geacht raadslid. Hopelijk geen kolen ! Anders is het lood om oud ijzer, zogezegd?
Door van Domburg (raadslid) op
En hoe wordt de elektriciteit opgewekt?

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers