of 61869 LinkedIn

Ouderen frustreren woningmarkt

Dat concludeert RIGO Research en Advies op basis van cijfers van verhuisbewegingen van het CBS. Uit het onderzoek komt naar voren dat het aantal alleenstaanden over tien jaar met circa 424.000 zal zijn toegenomen.

Hoewel het aantal alleenstaanden in Nederland de komende tien jaar veel harder groeit dan het aantal gezinnen, blijft de vraag naar eengezinswoningen onverminderd hoog. Dat komt omdat veel (toekomstige) alleenstaande 65-plussers langer in hun eengezinswoning blijven wonen, waardoor de doorstroming op de huizenmarkt niet tot stand komt.

Dat concludeert RIGO Research en Advies op basis van cijfers van verhuisbewegingen van het CBS. Uit het onderzoek komt naar voren dat het aantal alleenstaanden over tien jaar met circa 424.000 zal zijn toegenomen. Zo’n 80 procent van die groei komt voor rekening van 65-plussers. Omdat zij vaak geen nieuwe relaties meer aangaan en gehecht zijn aan hun leefomgeving, is hun verhuisbereidheid laag. Zij blijven vaak wonen in hun eengezinswoning. Het aantal gezinnen neemt tot 2028 naar verwachting slechts met ongeveer 3.000 toe.

Toch zal de schaarste aan eengezinswoningen volgens de onderzoekers blijven. Niet alleen ouderen, ook negen op de tien ruimbehuiste ‘empty- nesters’ blijkt vijf jaar nadat de kinderen uit huis verdwenen nog in hetzelfde huis te wonen. En verhuist deze groep dan toch, dan vaak opnieuw naar een eengezinswoning. Volgens de onderzoekers is het verleidelijk om gezien de demografische ontwikkeling bij nieuwbouw hoofdzakelijk op appartementen in te zetten. Maar die neiging doet geen recht aan de woonbehoefte.

Volgens RIGO hoeven voor de 424.000 nieuwe alleenstaanden slechts 292.000 appartementen te worden gebouwd. En ondanks de geringe groei van het aantal gezinnen vraagt de markt de komende tien jaar om 223.000 extra eengezinswoningen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door M. Tijdgat (Beleid en gegevensbeheer) op
Hier is weer een omkering van feiten. Ga eens zoeken naar een geschikte liefst gelijkvloerse woning waar ik als oudere naar toe zou willen gaan. In mijn omgeving is er 0,0 aanbod van geschikte woningen. Er wordt voor oudere mensen gewoon niet gebouwd door de totale fucus op gezinswoningen. Als er eens iets gedaan wordt aan deze oorzaak, dan kunnen er tenminste positieve gevolgen zijn.
Door doeterniettoe (-) op
Waarom moeten mensen eigenlijk doorstromen? Mogen ze dat zelf niet bepalen?
Waarom lukt het niet in Nederland om dit goed op te pakken? Wellicht dat er grof geld mee wordt verdiend, of dat het wel lekker tussen de Rijkscijfers staat hoeveel 'waarde' we wel niet hebben.
Door Lezer (Oudere) op
Ja hoor, de vorige regering wilde dat wij in ons huis bleven wonen en sloot daarom alle bejaarden- en verzorgingshuizen opdat er geen keus meer was. En nu krijgen wij aangewreven dat we in ons huis blijvdn wonen. Het is nooit goed of het deugt niet.
Door Peter op
Het valt mij bij dit soort onderzoeken altijd op dat de schuld min of meer bij ouderen wordt gelegd, terwijl de onderliggende oorzaak niet eens aan bod komt. Voor een oudere is het vaak DUURDER om vanuit een groot huurhuis naar een klein appartementje te verhuizen. De jaarlijkse huurstijgingen van het grote huis zijn namelijk veel lager geweest dan alle correcties op de huur die bij de appartementen zijn geweest. Woningcorporaties zijn niet bereid (of kunnen dit niet) om de ouderen hiervoor te compenseren terwijl bij zo'n regeling het voor zowel de corporatie als de oudere uiteindelijk gunstiger zou uitpakken. Grote huis zou namelijk duurder verhuurd kunnen worden terwijl oudere tegen een redelijke huur in een kleiner huis woont.
Door Dwarsligger (administratief medewerker) op
Er is een logische verklaring voor het feit dat ook empty-nesters niet verhuizen naar een kleinere (leeftijdbestendige) woning: extra kosten.......
Ik denk dan aan b.v. de directe verhuis en inrichtingskosten maar ook de overdrachtsbelasting.
Idee: bij verhuizing naar een leeftijdsbestendige woning wordt de overdarachtsbelasting kwijtgescholden.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners