Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ouderen frustreren woningmarkt

Dat concludeert RIGO Research en Advies op basis van cijfers van verhuisbewegingen van het CBS. Uit het onderzoek komt naar voren dat het aantal alleenstaanden over tien jaar met circa 424.000 zal zijn toegenomen.

25 mei 2018
ruimte---eensgezinswoning.jpg

Hoewel het aantal alleenstaanden in Nederland de komende tien jaar veel harder groeit dan het aantal gezinnen, blijft de vraag naar eengezinswoningen onverminderd hoog. Dat komt omdat veel (toekomstige) alleenstaande 65-plussers langer in hun eengezinswoning blijven wonen, waardoor de doorstroming op de huizenmarkt niet tot stand komt.

Dat concludeert RIGO Research en Advies op basis van cijfers van verhuisbewegingen van het CBS. Uit het onderzoek komt naar voren dat het aantal alleenstaanden over tien jaar met circa 424.000 zal zijn toegenomen. Zo’n 80 procent van die groei komt voor rekening van 65-plussers. Omdat zij vaak geen nieuwe relaties meer aangaan en gehecht zijn aan hun leefomgeving, is hun verhuisbereidheid laag. Zij blijven vaak wonen in hun eengezinswoning. Het aantal gezinnen neemt tot 2028 naar verwachting slechts met ongeveer 3.000 toe.

Toch zal de schaarste aan eengezinswoningen volgens de onderzoekers blijven. Niet alleen ouderen, ook negen op de tien ruimbehuiste ‘empty- nesters’ blijkt vijf jaar nadat de kinderen uit huis verdwenen nog in hetzelfde huis te wonen. En verhuist deze groep dan toch, dan vaak opnieuw naar een eengezinswoning. Volgens de onderzoekers is het verleidelijk om gezien de demografische ontwikkeling bij nieuwbouw hoofdzakelijk op appartementen in te zetten. Maar die neiging doet geen recht aan de woonbehoefte.

Volgens RIGO hoeven voor de 424.000 nieuwe alleenstaanden slechts 292.000 appartementen te worden gebouwd. En ondanks de geringe groei van het aantal gezinnen vraagt de markt de komende tien jaar om 223.000 extra eengezinswoningen.

Reacties: 25

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A. Wassenburg
Opeens ben je zeventig en kijk je uit naar een aangepaste woning. Gelijkvloers en als het effe kan, inspelend op de toekomst van gasloze en in elektrisch opzicht zelfvoorzienende woningen. Energie transitie, heet dat. Als je niks doet, is dat gewoon een ander woord voor extra belastingen. Geld, dat niet kan worden besteed aan zorg.

Des te meer reden dus om goed na te denken over de levensfase tussen jonge senior en verpleeghuis, zeker nu de optie bejaardeninstelling is weggevallen. Regeren is vooruitzien.

Govert van tweeënzeventig ziet de bui al hangen. Zijn eigen gezinswoning is best te verkopen. Maar waar moet hij heen? Gelijkvloerse woningen zijn zeldzaam. Aanbouwen? Zit hij nog steeds met een etage waar hij straks niks meer aan heeft. Zonde. En een jong gezin heeft weer niks aan die aanbouw. Ach, laat ook maar. Hij blijft gewoon zitten. Het zal zijn tijd wel duren.

Allesbehalve duurzaam. Ouderen bezetten grote huizen en jongeren missen de nodige ruimte voor een gezin. En als ouderen naar de verpleeginstelling vertrekken, is hun huis ook oud geworden. Zulke huizen staan lang te koop en als het weer crisis wordt, tel er dan nog maar tien jaar bij. Gaten in de woonwijken, afnemende leefbaarheid, kapitaalvernietiging.

Over 20 jaar zit Nederland met minstens 1,5 miljoen incourante woningen. Gedateerd. Met gas. Zonder zonnepanelen. En een onvermijdelijk, hoog energieverbruik.

Regeren, was dat niet vooruitzien…. overheid?

Of zullen we toch maar weer de ouderen de schuld geven? Wel zo makkelijk en die zijn er onderhand wel aangewend dat ze in hun eigen land niet meer gewenst zijn.

Toine Goossens
Inderdaad Guus, wie verzint deze kop. RIGO heeft een feitelijk onderzoek naar de ontwikkelingen op de Nederlandse woningmarkt gedaan en onthoudt zich volledig van enig waardeoordeel.



Dit is framen redactie!
Monique / Beleidsadviseur
Ben het volledig met de vorige schrijvers eens. Wat een stuitende kop boven dit artikel. Ik ken het van heel dichtbij. Waarom als senior naar een andere woning verhuizen als je er in alles op achteruit gaat? Alleen de huur natuurlijk want die gaat als enige niet 'achteruit'. Ik zou dan ook blijven zitten waar ik zit. De woningmarkt wordt door veel gefrustreerd en niet in laatste plaats door mensen die, zoals al eerder gezegd, kapitaal willen maken van woningen.
Thiemo
Wat een gelul.
Janneke
Inderdaad wat een lelijke kop!

De overheid heeft, toen ze besloot de bejaardentehuizen te sluiten ivm de kosten, gedacht dat mensen langer thuis konden en wilden wonen. Maar dat betekent niet persé in het huis waar je altijd gewoond hebt, maar in een eigen huis. Dus als je met pensioen gaat kies je zelf je laatste woning. Een comfortabele woning, zonder trappen en in de buurt van voorzieningen.

Dit is niet zomaar geregeld. Zoals de voorbeelden aangaven, gaan veel ouderen er op achteruit als ze verhuizen naar een passende woning. En is er te weinig aanbod. Daar kan de overheid best wat aan doen:

1) de overheid kan geclusterde ouderenwoningen in alle prijsklassen, zowel koop als huur en in de buurt van voorzieningen bouwen

2) de overheid kan invulling geven aan de nodige voorzieningen voor zorg maar ook om o.a. eenzaamheid te voorkomen

3) de corporatie kan zorgen voor gelijke huur indien oudere van grote huurwoning naar kleine huurwoning verhuist

4) de overheid kan overdrachtsbelasting (tip uit de reacties) schrappen bij verhuizing naar een kleinere geschikte woning

5) de overheid kan zorgen voor ondersteuning bij verhuizing voor degene die dat niet zelf meer kunnen

En wat is er mis met aanleunwoningen en wibo-woningen? We hebben dit allemaal al bedacht. Dus borduur voort op goede ideeën die er al zijn.

P. Raaphorst / applicatiebeheerder
Er is een logische verklaring voor het feit dat ook empty-nesters niet verhuizen naar een kleinere (leeftijdbestendige) woning: extra kosten.......

Ik denk dan aan b.v. de directe verhuis en inrichtingskosten maar ook de overdrachtsbelasting.

Idee: bij verhuizing naar een leeftijdsbestendige woning wordt de overdarachtsbelasting kwijtgescholden.
Peter
Het valt mij bij dit soort onderzoeken altijd op dat de schuld min of meer bij ouderen wordt gelegd, terwijl de onderliggende oorzaak niet eens aan bod komt. Voor een oudere is het vaak DUURDER om vanuit een groot huurhuis naar een klein appartementje te verhuizen. De jaarlijkse huurstijgingen van het grote huis zijn namelijk veel lager geweest dan alle correcties op de huur die bij de appartementen zijn geweest. Woningcorporaties zijn niet bereid (of kunnen dit niet) om de ouderen hiervoor te compenseren terwijl bij zo'n regeling het voor zowel de corporatie als de oudere uiteindelijk gunstiger zou uitpakken. Grote huis zou namelijk duurder verhuurd kunnen worden terwijl oudere tegen een redelijke huur in een kleiner huis woont.
Rik / journalist
Ja hoor, de vorige regering wilde dat wij in ons huis bleven wonen en sloot daarom alle bejaarden- en verzorgingshuizen opdat er geen keus meer was. En nu krijgen wij aangewreven dat we in ons huis blijvdn wonen. Het is nooit goed of het deugt niet.
doeterniettoe / -
Waarom moeten mensen eigenlijk doorstromen? Mogen ze dat zelf niet bepalen?

Waarom lukt het niet in Nederland om dit goed op te pakken? Wellicht dat er grof geld mee wordt verdiend, of dat het wel lekker tussen de Rijkscijfers staat hoeveel 'waarde' we wel niet hebben.
M. Tijdgat / Beleid en gegevensbeheer
Hier is weer een omkering van feiten. Ga eens zoeken naar een geschikte liefst gelijkvloerse woning waar ik als oudere naar toe zou willen gaan. In mijn omgeving is er 0,0 aanbod van geschikte woningen. Er wordt voor oudere mensen gewoon niet gebouwd door de totale fucus op gezinswoningen. Als er eens iets gedaan wordt aan deze oorzaak, dan kunnen er tenminste positieve gevolgen zijn.
Wottsjer
Niet zozeer het gebrek aan bereidheid tot doorstromen, maar het gebrek aan gemengde woonomgevingen lijkt de hoofdoorzaak. Mensen willen vaak wel kleiner gaan wonen maar ze zijn gehecht aan hun leefomgeving. In die omgeving heeft Nederland vaak absolute 'monoculturen' aan eengezinswoningen staan. Vergroot de bouwkundige diversiteit (groter, kleiner, appartementen en woningen, maisonnettes enz) en de beweging komt op gang. Ga maar eens kijken in de gemeenten waar ze dat inmiddels begrepen hebben...
Joke / rijksambtenaar
Je blijft graag daar wonen waar je een sociaal netwerk hebt (behulpzame buren bijvoorbeeld). Als je verhuist moet je ineens veel meer betalen ('huurharmonisatie') voor een kleinere woning. Zelf blijf ik - nog geen 60 - voorlopig ook in mijn eengezinskoopwoning wonen, niet alleen met mijn partner maar ook met zoon van 20+ die geen huisvesting elders kan vinden (en ook nog niet ambieert). Mag dat wel?
Jan
Gewoon ouderen in een te ruime huurwoning verplichten een kamer te verhuren aan een jongere. Het mes snijdt aan twee kanten: de ouderen hebben aanspraak, extra inkomsten en mogelijk wat mantelzorg, de jongere heeft woonruimte. Dan hoeft er ook niet zoveel gebouwd te worden. Overlijdt de laatst overgebleven oudere, dan moet de jongere desgewenst aanspraak kunnen maken op die eengezinswoning, zeker als die jongere inmiddels voorzien is van een partner.
Fred Fens / Geen
Verhaal voor de buhne en dus eenzijdig en niet compleet. Meer geschikt voor de roddelbladen
H. Wiersma / gepens.
De ouderen hebben het weer gedaan. Maar waar blijven de seniorenwoningen? Als die worden gebouwd komt er ook weer een deel doorstroming.
Paul / projectleider
Goh de woningmarkt is verziekt.

Ouderen wonen te groot

Huurders scheef (te duur of te goedkoop)

Jongeren komen de woonmarkt niet op...



Handig hoor dat communistische woningmarktbeleid
Rien Val / Pensionado
Verbazingwekkend, dat de overheid zo heeft zitten slapen afgelopen 10 jaar. Demografie is aardig voorspelbaar. Maar in crisisjaren doen we net of er nooit meer vraag komt. En na de crisisjaren verbazen we ons er over dat ie er ineens is. En voorspellen we, dat hij eeuwig blijft groeien. Doe je werk gewoon!
Lezer / Adviseur
Ouderen kunnen alleen naar een kleiner huis tegen meer kosten. Dan is het logisch dat mensen niet kiezen om van huis te veranderen. Sommige ouderen hebben gewoon alleen hun AOW en kunnen de meerkosten niet dragen.
Renee van Wissen / Gepensioneerde
Het zijn altijd maar die ouderen! Men zou ook eens meer appartementen voor de middenklasse kunnen bouwen tegen redelijke huren! En dan niet in omgebouwde kantoorpanden zoals ze momenteel veel doen in onze gemeente!
mantelzorger van een vader in een te groot huis blijkbaar / adviseur
Hebben de ouderen het weer gedaan......Nare kop boven artikel.

Er is overeenstemming dat mensen langer zelfstandig wonen. Krijgen ze er van langs.

Als iedereen nou eens het gesprek over passend wonen serieus neemt (ook middelbaren met te veel geld en woningen die niet passen bij aantal mensen dat er in woont), dan gaan we een fijnere discussie hebben.

Bert Kiewik / teammanager
Weer zo'n fout teveel voor betaald onderzoek.

Is het bekend dat je bij 65 jaar nog vele jaren door moet werken? Dan geef je je woning niet op voor een slechter en duurder of niet bestaand alternatief.
Bert Kiewik / teammanager
Weer zo'n fout teveel voor betaald onderzoek.

Is het bekend dat je bij 65 jaar nog vele jaren door moet werken? Dan geef je je woning niet op voor een slechter en duurder of niet bestaand alternatief.
Bert Kiewik / teammanager
Weer zo'n fout teveel voor betaald onderzoek.

Is het bekend dat je bij 65 jaar nog vele jaren door moet werken? Dan geef je je woning niet op voor een slechter en duurder of niet bestaand alternatief.
Guus van Dalen / projectleider
Wie bedenkt deze kop !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ??
Anna / Adviseur
De woningmarkt wordt gefrustreerd door mensen die kapitaal willen maken van woningen. Het doel is geld verdienen en niet het realiseren van goed wonen. Ouderen die wat meer thuis zijn en wat slechter ter been hebben juist ruimte nodig. Om goed te kunnen bewegen in huis maar ook om hun kinderen en kleinkinderen te kunnen laten logeren. Het zijn net mensen met sociale behoeftes en behoefte aan privacy (dus zeker ook geen kamerbewoner, brrrr).
Advertentie