of 61869 LinkedIn

Ouderen frustreren woningmarkt

Dat concludeert RIGO Research en Advies op basis van cijfers van verhuisbewegingen van het CBS. Uit het onderzoek komt naar voren dat het aantal alleenstaanden over tien jaar met circa 424.000 zal zijn toegenomen.

Hoewel het aantal alleenstaanden in Nederland de komende tien jaar veel harder groeit dan het aantal gezinnen, blijft de vraag naar eengezinswoningen onverminderd hoog. Dat komt omdat veel (toekomstige) alleenstaande 65-plussers langer in hun eengezinswoning blijven wonen, waardoor de doorstroming op de huizenmarkt niet tot stand komt.

Dat concludeert RIGO Research en Advies op basis van cijfers van verhuisbewegingen van het CBS. Uit het onderzoek komt naar voren dat het aantal alleenstaanden over tien jaar met circa 424.000 zal zijn toegenomen. Zo’n 80 procent van die groei komt voor rekening van 65-plussers. Omdat zij vaak geen nieuwe relaties meer aangaan en gehecht zijn aan hun leefomgeving, is hun verhuisbereidheid laag. Zij blijven vaak wonen in hun eengezinswoning. Het aantal gezinnen neemt tot 2028 naar verwachting slechts met ongeveer 3.000 toe.

Toch zal de schaarste aan eengezinswoningen volgens de onderzoekers blijven. Niet alleen ouderen, ook negen op de tien ruimbehuiste ‘empty- nesters’ blijkt vijf jaar nadat de kinderen uit huis verdwenen nog in hetzelfde huis te wonen. En verhuist deze groep dan toch, dan vaak opnieuw naar een eengezinswoning. Volgens de onderzoekers is het verleidelijk om gezien de demografische ontwikkeling bij nieuwbouw hoofdzakelijk op appartementen in te zetten. Maar die neiging doet geen recht aan de woonbehoefte.

Volgens RIGO hoeven voor de 424.000 nieuwe alleenstaanden slechts 292.000 appartementen te worden gebouwd. En ondanks de geringe groei van het aantal gezinnen vraagt de markt de komende tien jaar om 223.000 extra eengezinswoningen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door mantelzorger van een vader in een te groot huis blijkbaar (adviseur) op
Hebben de ouderen het weer gedaan......Nare kop boven artikel.
Er is overeenstemming dat mensen langer zelfstandig wonen. Krijgen ze er van langs.
Als iedereen nou eens het gesprek over passend wonen serieus neemt (ook middelbaren met te veel geld en woningen die niet passen bij aantal mensen dat er in woont), dan gaan we een fijnere discussie hebben.
Door Renee van Wissen (Gepensioneerde ) op
Het zijn altijd maar die ouderen! Men zou ook eens meer appartementen voor de middenklasse kunnen bouwen tegen redelijke huren! En dan niet in omgebouwde kantoorpanden zoals ze momenteel veel doen in onze gemeente!
Door Lezer (Adviseur) op
Ouderen kunnen alleen naar een kleiner huis tegen meer kosten. Dan is het logisch dat mensen niet kiezen om van huis te veranderen. Sommige ouderen hebben gewoon alleen hun AOW en kunnen de meerkosten niet dragen.
Door Rien Val (pensionado) op
Verbazingwekkend, dat de overheid zo heeft zitten slapen afgelopen 10 jaar. Demografie is aardig voorspelbaar. Maar in crisisjaren doen we net of er nooit meer vraag komt. En na de crisisjaren verbazen we ons er over dat ie er ineens is. En voorspellen we, dat hij eeuwig blijft groeien. Doe je werk gewoon!
Door p op
Goh de woningmarkt is verziekt.
Ouderen wonen te groot
Huurders scheef (te duur of te goedkoop)
Jongeren komen de woonmarkt niet op...

Handig hoor dat communistische woningmarktbeleid
Door Spijker (n.v.t.) op
De ouderen hebben het weer gedaan. Maar waar blijven de seniorenwoningen? Als die worden gebouwd komt er ook weer een deel doorstroming.
Door Fred (Penningmeester HBVValkenswaard) op
Verhaal voor de buhne en dus eenzijdig en niet compleet. Meer geschikt voor de roddelbladen
Door Jan op
Gewoon ouderen in een te ruime huurwoning verplichten een kamer te verhuren aan een jongere. Het mes snijdt aan twee kanten: de ouderen hebben aanspraak, extra inkomsten en mogelijk wat mantelzorg, de jongere heeft woonruimte. Dan hoeft er ook niet zoveel gebouwd te worden. Overlijdt de laatst overgebleven oudere, dan moet de jongere desgewenst aanspraak kunnen maken op die eengezinswoning, zeker als die jongere inmiddels voorzien is van een partner.
Door Jhoke (rijksambtenaar) op
Je blijft graag daar wonen waar je een sociaal netwerk hebt (behulpzame buren bijvoorbeeld). Als je verhuist moet je ineens veel meer betalen ('huurharmonisatie') voor een kleinere woning. Zelf blijf ik - nog geen 60 - voorlopig ook in mijn eengezinskoopwoning wonen, niet alleen met mijn partner maar ook met zoon van 20+ die geen huisvesting elders kan vinden (en ook nog niet ambieert). Mag dat wel?
Door Wottsjer (Watcher) op
Niet zozeer het gebrek aan bereidheid tot doorstromen, maar het gebrek aan gemengde woonomgevingen lijkt de hoofdoorzaak. Mensen willen vaak wel kleiner gaan wonen maar ze zijn gehecht aan hun leefomgeving. In die omgeving heeft Nederland vaak absolute 'monoculturen' aan eengezinswoningen staan. Vergroot de bouwkundige diversiteit (groter, kleiner, appartementen en woningen, maisonnettes enz) en de beweging komt op gang. Ga maar eens kijken in de gemeenten waar ze dat inmiddels begrepen hebben...

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners