of 60831 LinkedIn

Ouderen frustreren woningmarkt

Dat concludeert RIGO Research en Advies op basis van cijfers van verhuisbewegingen van het CBS. Uit het onderzoek komt naar voren dat het aantal alleenstaanden over tien jaar met circa 424.000 zal zijn toegenomen.

Hoewel het aantal alleenstaanden in Nederland de komende tien jaar veel harder groeit dan het aantal gezinnen, blijft de vraag naar eengezinswoningen onverminderd hoog. Dat komt omdat veel (toekomstige) alleenstaande 65-plussers langer in hun eengezinswoning blijven wonen, waardoor de doorstroming op de huizenmarkt niet tot stand komt.

Dat concludeert RIGO Research en Advies op basis van cijfers van verhuisbewegingen van het CBS. Uit het onderzoek komt naar voren dat het aantal alleenstaanden over tien jaar met circa 424.000 zal zijn toegenomen. Zo’n 80 procent van die groei komt voor rekening van 65-plussers. Omdat zij vaak geen nieuwe relaties meer aangaan en gehecht zijn aan hun leefomgeving, is hun verhuisbereidheid laag. Zij blijven vaak wonen in hun eengezinswoning. Het aantal gezinnen neemt tot 2028 naar verwachting slechts met ongeveer 3.000 toe.

Toch zal de schaarste aan eengezinswoningen volgens de onderzoekers blijven. Niet alleen ouderen, ook negen op de tien ruimbehuiste ‘empty- nesters’ blijkt vijf jaar nadat de kinderen uit huis verdwenen nog in hetzelfde huis te wonen. En verhuist deze groep dan toch, dan vaak opnieuw naar een eengezinswoning. Volgens de onderzoekers is het verleidelijk om gezien de demografische ontwikkeling bij nieuwbouw hoofdzakelijk op appartementen in te zetten. Maar die neiging doet geen recht aan de woonbehoefte.

Volgens RIGO hoeven voor de 424.000 nieuwe alleenstaanden slechts 292.000 appartementen te worden gebouwd. En ondanks de geringe groei van het aantal gezinnen vraagt de markt de komende tien jaar om 223.000 extra eengezinswoningen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Janneke op
Inderdaad wat een lelijke kop!
De overheid heeft, toen ze besloot de bejaardentehuizen te sluiten ivm de kosten, gedacht dat mensen langer thuis konden en wilden wonen. Maar dat betekent niet persé in het huis waar je altijd gewoond hebt, maar in een eigen huis. Dus als je met pensioen gaat kies je zelf je laatste woning. Een comfortabele woning, zonder trappen en in de buurt van voorzieningen.
Dit is niet zomaar geregeld. Zoals de voorbeelden aangaven, gaan veel ouderen er op achteruit als ze verhuizen naar een passende woning. En is er te weinig aanbod. Daar kan de overheid best wat aan doen:
1) de overheid kan geclusterde ouderenwoningen in alle prijsklassen, zowel koop als huur en in de buurt van voorzieningen bouwen
2) de overheid kan invulling geven aan de nodige voorzieningen voor zorg maar ook om o.a. eenzaamheid te voorkomen
3) de corporatie kan zorgen voor gelijke huur indien oudere van grote huurwoning naar kleine huurwoning verhuist
4) de overheid kan overdrachtsbelasting (tip uit de reacties) schrappen bij verhuizing naar een kleinere geschikte woning
5) de overheid kan zorgen voor ondersteuning bij verhuizing voor degene die dat niet zelf meer kunnen
En wat is er mis met aanleunwoningen en wibo-woningen? We hebben dit allemaal al bedacht. Dus borduur voort op goede ideeën die er al zijn.
Door Thiemo op
Wat een gelul.
Door Monique (Beleidsadviseur) op
Ben het volledig met de vorige schrijvers eens. Wat een stuitende kop boven dit artikel. Ik ken het van heel dichtbij. Waarom als senior naar een andere woning verhuizen als je er in alles op achteruit gaat? Alleen de huur natuurlijk want die gaat als enige niet 'achteruit'. Ik zou dan ook blijven zitten waar ik zit. De woningmarkt wordt door veel gefrustreerd en niet in laatste plaats door mensen die, zoals al eerder gezegd, kapitaal willen maken van woningen.
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Inderdaad Guus, wie verzint deze kop. RIGO heeft een feitelijk onderzoek naar de ontwikkelingen op de Nederlandse woningmarkt gedaan en onthoudt zich volledig van enig waardeoordeel.

Dit is framen redactie!
Door Annemiek (ICmedewerker) op
Opeens ben je zeventig en kijk je uit naar een aangepaste woning. Gelijkvloers en als het effe kan, inspelend op de toekomst van gasloze en in elektrisch opzicht zelfvoorzienende woningen. Energie transitie, heet dat. Als je niks doet, is dat gewoon een ander woord voor extra belastingen. Geld, dat niet kan worden besteed aan zorg.
Des te meer reden dus om goed na te denken over de levensfase tussen jonge senior en verpleeghuis, zeker nu de optie bejaardeninstelling is weggevallen. Regeren is vooruitzien.
Govert van tweeënzeventig ziet de bui al hangen. Zijn eigen gezinswoning is best te verkopen. Maar waar moet hij heen? Gelijkvloerse woningen zijn zeldzaam. Aanbouwen? Zit hij nog steeds met een etage waar hij straks niks meer aan heeft. Zonde. En een jong gezin heeft weer niks aan die aanbouw. Ach, laat ook maar. Hij blijft gewoon zitten. Het zal zijn tijd wel duren.
Allesbehalve duurzaam. Ouderen bezetten grote huizen en jongeren missen de nodige ruimte voor een gezin. En als ouderen naar de verpleeginstelling vertrekken, is hun huis ook oud geworden. Zulke huizen staan lang te koop en als het weer crisis wordt, tel er dan nog maar tien jaar bij. Gaten in de woonwijken, afnemende leefbaarheid, kapitaalvernietiging.
Over 20 jaar zit Nederland met minstens 1,5 miljoen incourante woningen. Gedateerd. Met gas. Zonder zonnepanelen. En een onvermijdelijk, hoog energieverbruik.
Regeren, was dat niet vooruitzien…. overheid?
Of zullen we toch maar weer de ouderen de schuld geven? Wel zo makkelijk en die zijn er onderhand wel aangewend dat ze in hun eigen land niet meer gewenst zijn.
Door Anna op
De woningmarkt wordt gefrustreerd door mensen die kapitaal willen maken van woningen. Het doel is geld verdienen en niet het realiseren van goed wonen. Ouderen die wat meer thuis zijn en wat slechter ter been hebben juist ruimte nodig. Om goed te kunnen bewegen in huis maar ook om hun kinderen en kleinkinderen te kunnen laten logeren. Het zijn net mensen met sociale behoeftes en behoefte aan privacy (dus zeker ook geen kamerbewoner, brrrr).
Door Guus van Dalen (projectleider) op
Wie bedenkt deze kop !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ??
Door Bert Kiewik (teammanager) op
Weer zo'n fout teveel voor betaald onderzoek.
Is het bekend dat je bij 65 jaar nog vele jaren door moet werken? Dan geef je je woning niet op voor een slechter en duurder of niet bestaand alternatief.
Door Bert Kiewik (teammanager) op
Weer zo'n fout teveel voor betaald onderzoek.
Is het bekend dat je bij 65 jaar nog vele jaren door moet werken? Dan geef je je woning niet op voor een slechter en duurder of niet bestaand alternatief.
Door Bert Kiewik (teammanager) op
Weer zo'n fout teveel voor betaald onderzoek.
Is het bekend dat je bij 65 jaar nog vele jaren door moet werken? Dan geef je je woning niet op voor een slechter en duurder of niet bestaand alternatief.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners