of 61819 LinkedIn

Oude benzineauto's mogen Rotterdam weer in

De gemeente Rotterdam mag benzineauto's van vóór 1 juli 1992 voorlopig niet uit de Rotterdamse milieuzone weren. Dat heeft de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op woensdag 11 oktober geoordeeld.

De gemeente Rotterdam mag benzineauto's van vóór 1 juli 1992 voorlopig niet uit de Rotterdamse milieuzone weren. Dat heeft de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op woensdag 11 oktober geoordeeld. 

Nadelig
De gemeente Rotterdam had vastgelegd dat dieselauto’s van voor 1 januari 2001 en benzineauto’s van voor 1 juli 1992 niet meer in het gebied ten nooren van de Nieuwe Maas binnen de Ring mochten komen. Een inwoner van Rotterdam tekende daar bezwaar tegen aan. Het college van de havenstad vond dat bezwaar echter ongegrond. De rechtbank oordeelde echter in juni dit jaar dat het gemeentebestuur niet aannemelijk gemaakt dat deze auto’s een onevenredig groot deel van de uitstoot van stikstofdioxide veroorzaken. De nadelige gevolgen voor de bezitters van deze auto’s waren volgens de rechtbank onevenredig groot. Het besluit van de gemeente werd daarop door de rechtbank herroepen en de rechtbank oordeelde dat de gemeente niet opnieuw een besluit ‘met dezelfde strekking’ mocht nemen. 


Dezelfde strekking
De gemeente nam echter op 1 augustus opnieuw het besluit om oude benzineauto’s te weren. Daarmee heeft het gemeentebestuur volgens de voorzieningenrechter onjuist gehandeld, want het besluit had wel degelijk dezelfde strekking. Daarop schorste de rechter het besluit. Het gaat echter om een voorlopige uitspraak. Tot een definitieve uitspraak is gedaan, mogen benzineauto’s van voor 1 juli 1992 de Rotterdamse milieuzone weer in. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door henk eleveld (adviseur) op
En vergeet ook de bekende 2-takt scooters als bron van ernstige vervuiling niet!
Door Rob A (gepensioneerd ambtenaar/docent) op
Men vergeet in Rotterdam de uitstoot van de scheepvaart.
De schepen gebruiken de meest vervuilende stookolie.
Alleen al de uitstoot van rond de 20 grote containerschepen veroorzaken even veel roet als al het autoverkeer op de wereld bij elkaar.
In Amsterdam is het niet anders met de uitstoot van Schiphol, een beperkt aantal oude auto's worden geweerd daar waar de luchtvaart wordt gestimuleerd.
Symboolpolitiek!

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners