of 64204 LinkedIn

Oud-directeur Rochdale strafrechtelijk vervolgd

Oud-directeur Hubert Möllenkamp van de Amsterdamse woningcorporatie Rochedale is failliet en wordt ook nog vervolgd.
Reageer

Het Openbaar Ministerie (OM) is van plan om oud-directeur Hubert Möllenkamp van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale strafrechtelijk te vervolgen. Dat geldt ook voor vier andere personen, die betrokken waren bij voormalige zakenpartners van Rochdale.

Steekpenningen
De vijf worden verdacht van fraude, zoals het aannemen of betalen van steekpenningen, valsheid in geschrifte, belastingfraude en witwassen. Rochdale ontsloeg Möllenkamp in 2009 omdat hij zich met allerlei gesjoemel zou hebben verrijkt. Hij zou zichzelf onder meer te veel pensioengeld hebben toegekend, onterecht gedeclareerde bedragen hebben ontvangen en financiële gunsten en diensten hebben gekregen van zakelijke relaties zonder aanwijsbare tegenprestaties. Zijn gedragingen leverden hem de bijnaam 'Mister Maserati' op.

Failliet

Het OM verwacht niet dat het nog meer personen gaat vervolgen. Dat gebeurt mogelijk wel met de rechtspersonen, bedrijven bijvoorbeeld, waar de vijf verdachten bij betrokken waren. Een definitief besluit over de vervolging van het vijftal volgt later. Het is niet het enige slechte nieuws voor Möllenkamp deze week. De rechtbank verklaarde hem dinsdag namelijk failliet. Er loopt ook al geruime tijd een procedure waarin Rochdale 6 miljoen euro schadevergoeding van de oud-directeur eist.

Achter in de rij

Door het faillissement vreest de woningcorporatie dat de kans kleiner is dat de zes miljoen terugkomt. Dat meldt dagblad Trouw. Door de faillissementsaanvraag kan de volgorde van schuldeisers namelijk veranderd worden. Rochdale vreest dat het nu als 'gewone' schuldeiser achter in de rij komt te staan en dus kan fluiten naar de 6 miljoen.

De Key
Naast Möllenkamp kwamen de afgelopen jaren ook toplieden van een aantal andere woningcorporaties in opspraak. Dat gebeurde bij onder meer SGBB, De Key en PWS. In de zaak-SGBB kregen enkele verdachten in december celstraffen tot 3 jaar.


Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.