of 63428 LinkedIn

Oproep aan gemeenten om houtrookvrij te worden

‘De uitstoot van fijn stof door houtstook is in Nederland bijna half zo groot als die van wegverkeer’, legt het RIVM uit. De uitstoot van het wegverkeer neemt al jaren af, terwijl de uitstoot door houtrook juist toeneemt. In het Schone Lucht Akkoord zijn afspraken gemaakt om hier iets tegen te doen, maar de trend is nog niet gekeerd. MOB vindt dat de tijd van ‘vrijblijvende voornemens’ voorbij is. ‘Het is tijd voor de inzet van sterkere instrumenten.’
29 reacties

Gemeenten moeten ingrijpen om de schadelijke gevolgen van houtstook te beperken, vindt milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB). De organisatie roept gemeenten in een brief op 'houtrookvrij' te worden, zodat inwoners ‘niet langer worden blootgesteld aan de schadelijke gevolgen van houtstook’. Voor gemeenten die een totaalverbod een te grote stap vinden, heeft MOB andere suggesties.

Stookwijzer
Het lokaal bestuur kan bijvoorbeeld vastleggen dat houtkachels en open haarden maximaal 4 uur per dag gebruikt mogen worden en enkel tussen 08.00 uur en 22.00 uur. Ook zouden ze stoken kunnen verbieden als de zogeheten Stookwijzer die op internet te vinden is 'code rood' aangeeft voor hun gebied, bijvoorbeeld omdat het windstil is en de rook dan blijft hangen.

Benauwd
Dat het stoken van hout leidt tot luchtvervuiling, is duidelijk. Volgens het Longfonds zijn zo’n 750.000 Nederlanders met een longziekte regelmatig benauwd door houtstook in hun omgeving. ‘In houtrook zitten verschillende stoffen, waaronder fijn stof, koolmonoxide, verschillende vluchtige organische stoffen, PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en roet’, somt het RIVM op. Volgens cijfers van het instituut veroorzaakt houtstook 23 procent van de totale uitstoot van PM 2.5. Dat is fijn stof met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer.

Uitstoot wegverkeer
‘De uitstoot van fijn stof door houtstook is in Nederland bijna half zo groot als die van wegverkeer’, legt het RIVM uit. De uitstoot van het wegverkeer neemt al jaren af, terwijl de uitstoot door houtrook juist toeneemt. In het Schone Lucht Akkoord zijn afspraken gemaakt om hier iets tegen te doen, maar de trend is nog niet gekeerd. MOB vindt dat de tijd van ‘vrijblijvende voornemens’ voorbij is. ‘Het is tijd voor de inzet van sterkere instrumenten.’

MOB heeft de brief verstuurd naar diverse gemeenten, waaronder Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Groningen, Leiden, Wageningen en Amersfoort. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Schone Lucht Voor Iedereen (ervaringsdeskundige) op
Gemeentes en landelijke overheid kunnen er niet meer omheen. Houtstook en biomassa zijn een verkeerde keuze geweest en moet worden aangepakt.
Te lang is het probleem gebagatelliseerd of genegeerd.
De feiten komen steeds meer boven tafel. Houtrook is slecht en er is te veel van.
De minder sociale partijen en gemeentes kunnen niet meer om deze feiten heen.
Het houtvuur van de een levert verminderd woongenot en ongezonde lucht op bij de ander. Dit is niet op te lossen door buren onderling. Anders was het al opgelost.
De meer sociale partijen en gemeentes (degenen die wel om de ander denken en daar rekening mee willen houden) zullen beseffen dat er meer moet worden gedaan om het leefklimaat van burgers te beschermen tegen lokale luchtvervuiling in najaar en winter, maar zeker ook tegen de vuurkorf en andere buitenstookinstallaties in de warmere seizoenen. Zodat de buren niet met en buitentemperatuur van 30 graden het huis ingejaagd worden en daar maar moeten zitten zonder te kunnen ventileren.
Die buitenstookinstallaties mogen van mij helemaal verboden worden. De uitstoot daarvan is nog vele malen groter dan die van houtkachels.
Houtkachels uitfaseren en ontmoedigen door belasting op vervuiling is ook een goed idee.
We willen met elkaar naar schoon en duurzaam. Daar past houtverbranding niet bij.
Laten we creatief zijn en op zoek gaan naar vormen van warmte of plezier die geen te grote invloed hebben op het leven van een ander.
Iedereen heeft recht op schone lucht.
Laten we daar weer eens naar streven.
Door anand (adviseur) op
droog en schoon hout stoken, goede kachel met hoog rendement aanschaffen, pelletkachels uit laten sterven en niet stoken bij verkeerde weersomstandigheden en niet stoken in stedelijk gebied.
Door Hans op
Dit gaat natuurlijk nooit werken. Het lijkt me een veel kortere klap om een aantal slimme techniek studenten een opdracht te geven om een goed en goedkoop rookgasfilter te ontwikkelen en die dan op een sympathieke en overtuigende manier aan de man/vrouw te brengen.
Door Spijker (n.v.t.) op
Prima voorstel, maar het dossier dient ook nadrukkelijk op Europees niveau aan de orde te komen. In andere landen (o.a. Frankrijk) wordt nog volop met hout gestookt. En de biomassacentrales in ons land kunnen beter zo snel als mogelijk worden gesloten. Het bouwen van nieuwe centrales is weggegooid geld.
Door Hennie (Ambtenaar) op
Ik doe standaard 's avonds alle ventilatie dicht om te voorkomen dat ik binnen die houtrooklucht en daardoor prikkende ogen krijg.
Door Hans (bewoner in Leiden) op
De wijk waar ik woon barst van de houtkachels en open haarden. Niemand bij ons thuis heeft een longziekte. De smog in mijn wijk is af en toe zo erg dat we ons niet eens meer buiten wagen. Voor mij mogen ze al die allesbranders, pellet kachels en open haarden per direct verbieden evenals die bossen vernietigende biomassa centrales.
Door Zipje op
Kunnen we geen MOB-vrije gemeenten oprichten?
Door Zipje op
Uitstekende reactie van Anand. Zolang GroenLinks nog geen afstand neemt van Biomassa moet je niet zeuren over lokale houtkachels.
Door Anand (Adviseur) op
Houtstook is toch biomassa stook in optima forma.
Dat is wat aanvullend wordt gezien op ons meest ideale wind- en zonneenergie sprookje.
Tot voor kort werden pelletkachels zelfs gesunbsidieerd, ook die goedkope troep uit china.
Kernenergie dan maar?