of 63428 LinkedIn

Oproep aan gemeenten om houtrookvrij te worden

‘De uitstoot van fijn stof door houtstook is in Nederland bijna half zo groot als die van wegverkeer’, legt het RIVM uit. De uitstoot van het wegverkeer neemt al jaren af, terwijl de uitstoot door houtrook juist toeneemt. In het Schone Lucht Akkoord zijn afspraken gemaakt om hier iets tegen te doen, maar de trend is nog niet gekeerd. MOB vindt dat de tijd van ‘vrijblijvende voornemens’ voorbij is. ‘Het is tijd voor de inzet van sterkere instrumenten.’
29 reacties

Gemeenten moeten ingrijpen om de schadelijke gevolgen van houtstook te beperken, vindt milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB). De organisatie roept gemeenten in een brief op 'houtrookvrij' te worden, zodat inwoners ‘niet langer worden blootgesteld aan de schadelijke gevolgen van houtstook’. Voor gemeenten die een totaalverbod een te grote stap vinden, heeft MOB andere suggesties.

Stookwijzer
Het lokaal bestuur kan bijvoorbeeld vastleggen dat houtkachels en open haarden maximaal 4 uur per dag gebruikt mogen worden en enkel tussen 08.00 uur en 22.00 uur. Ook zouden ze stoken kunnen verbieden als de zogeheten Stookwijzer die op internet te vinden is 'code rood' aangeeft voor hun gebied, bijvoorbeeld omdat het windstil is en de rook dan blijft hangen.

Benauwd
Dat het stoken van hout leidt tot luchtvervuiling, is duidelijk. Volgens het Longfonds zijn zo’n 750.000 Nederlanders met een longziekte regelmatig benauwd door houtstook in hun omgeving. ‘In houtrook zitten verschillende stoffen, waaronder fijn stof, koolmonoxide, verschillende vluchtige organische stoffen, PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en roet’, somt het RIVM op. Volgens cijfers van het instituut veroorzaakt houtstook 23 procent van de totale uitstoot van PM 2.5. Dat is fijn stof met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer.

Uitstoot wegverkeer
‘De uitstoot van fijn stof door houtstook is in Nederland bijna half zo groot als die van wegverkeer’, legt het RIVM uit. De uitstoot van het wegverkeer neemt al jaren af, terwijl de uitstoot door houtrook juist toeneemt. In het Schone Lucht Akkoord zijn afspraken gemaakt om hier iets tegen te doen, maar de trend is nog niet gekeerd. MOB vindt dat de tijd van ‘vrijblijvende voornemens’ voorbij is. ‘Het is tijd voor de inzet van sterkere instrumenten.’

MOB heeft de brief verstuurd naar diverse gemeenten, waaronder Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Groningen, Leiden, Wageningen en Amersfoort. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Schone Lucht Voor Iedereen (ervaringsdeskundige) op
Anand: een keer je stem laten horen is voldoende.
Ik lees bij jou vooral ik ik ik.
Wat moet er gebeuren bij houtstook in woonwijken?
Hoe worden buren daar geholpen om weer schone lucht te krijgen?
Daar lees ik geen oplossingen voor bij Anand.
Het probleem met houtstook is vooral een ikke ikke ikke en de rest kan stikken-probleem.
Door anand (adviseur) op
Ik heb een houtkachel die aan alle (duitse) milieu eisen voldoet.
Ik stook droog en schoon hout uit mijn eigen omgeving.
Bij windstil weer en bij mist stook ik niet. ik woon redelijk landelijk. Ik veroorzaak daardoor geen overlast voor mijn omgeving. In een (stedelijke) woonwijk lijkt het me geen pretje om tussen allemaal stokers in te zitten.
Ik zie niks in een verbod maar alles in strenge eisen aan kachels. Goedkope aziatische troep direct verbieden.
Door Ruud Steltenpool (informatie-analist) op
Het is prachtig schouwspel, maar een ramp voor ecodiversiteit, klimaat, en gezondheid, ook van de stoker zelf. Het financiële voordeel bestaat alleen als je heel smal kijkt. Het kan niet schoon. De pelletkachels stoten vooral veel ultra-fijnstof uit, dat zo klein is dat het door het hele lichaam (ook al van ongeborenen) schade aanricht. De meesten laten zich niet overtuigen, dus moet het verboden.
Door Martijn van Donk (niet meer werkend/muzikant) op
Het moet niet als bij het roken van sigaretten gaan: samen komen we er wel uit, dat ging natuurlijk mis, rokers willen roken. Uiteindelijk kwam er gewoon wetgeving. Met houtstook moet dat ook zo, veelal mannen vinden het stoer (net als sigaretten roken vroeger) en willen een vuurtje stoken. Maar doe dat niet in een woonwijk. En dat ten koste van een ander.
Door Jeannette (Gepensioneerd) op
Dat buren in een woonwijk samen tot een goede afspraak kunnen komen over overlast door houtstook is een utopie.
De uitstoot is voor iedereen ongezond en in woonwijken is vaak sprake van een stapeleffect.
Overheid kijk niet langer weg, iedereen heeft recht op schone lucht!
Door Joop op
Pas in Duitsland, bij Aken, met 2 vrienden 3.5 ton bruinkoolbriketten gekocht. Kosten totaal € 240,-. Kun je met 3 huishoudens een heel stookseizoen mee doen! Veel goedkoper dan een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Door Mark (Consultant) op
Houtstook zou als een verbod niet lukt
ontmoedigd moeten worden. Stoken in woonwijken is sowieso een "No Go". Het aanschaffen van een houtkachel en hout zwaar belasten (vervuiler betaald), voor het stoken van hout moet een vergunning worden aangevraagd en er moet aan zogenaamde stookregels worden voldaan (niet stoken als de stookwijzer aangeeft dat dat niet kan, niet na 10 uur 's avonds en niet overdag en maximaal 15x per jaar), bij overtreding een boete, bij herhaling volledig verbod.
Door Sandra (communicatieadviseur) op
Mijns inziens moet e.e.a. gefaseerd gaan. Dus niet in één keer een verbod, maar de komende jaren eerst een goed te handhaven stookverbod bij bijv. mistig of windstil weer. (We willen immers geen equivalent van de pro-vuurwerk-relschoppers.)
Er moet daarbij meer en gerichter gecommuniceerd worden over de schadelijke gevolgen van houtstook, de gevolgen voor de bewoners zelf, de omwonenden en het milieu. Het moet gewoon worden dat je je buurman aanspreekt en hem vertelt dat je last hebt van de rook.
De volgende stap is geheel verbieden. Waar ik geen heil in zie is dit: "Het lokaal bestuur kan bijvoorbeeld vastleggen dat houtkachels en open haarden maximaal 4 uur per dag gebruikt mogen worden en enkel tussen 08.00 uur en 22.00 uur." Juist het opstarten en doven van de haarden verspreidt de meeste stank! Bovendien: als vier open haardbezitters toevallig elk op een ander tijdstip de haard aan doen zitten omwonenden nog steeds de hele dag in de rook!
Kortom: eerst mensen de tijd geven te wennen aan het idee dat de houtkachel écht niet meer kan, daarna algeheel verbod.
Door Rein Gelten (Voorzitter) op
De uitstoot van fijnstof door houtkachels is de laatste 15 jaar met 25% afgenomen. Naar 2030 gaat er nog eens 40% vanaf. Dat komt doordat openhaarden vrijwel niet meer gebruikt worden (gemiddeld 12 dagen per jaar 2uur), doordat moderne houtkachels veel schoner branden en doordat de markt al 15 jaar krimpt. Vanaf 2022 komt daar nog de Europese Ecodesign wetgeving bij die stricte eisen stelt aan emissies. Die is onze buurlanden al 4 jaar geleden ingevoerd maar onze overheid vond dat niet nodig. Ook Bouwbesluit en Omgevingswet geven je mogelijkheden overlast te beperken. Wat wel heel hard groeit en ook 2/3 van alle klachten veroorzaakt zijn de vuurkorven, vuurpotten en buitenhaardjes die je al voor enkele tientjes bij de bouwmarkt haalt. Daar zal dus ook wet- en regelgeving voor moeten komen.
Door p op
Verbod is prima.

Creatiever mag natuurlijk ook, bijvoorbeeld een stookbewijs halen, of een certificaat van goed stookgedrag. Helpt ook enorm in de handhaving.

En dan natuurlijk met een onderliggend schoorsteen en vuurkorf belasting...tenslotte moet de schoorsteen van de gemeente ook roken :)